ÖKC (yazar kasa) satışı

NUR ARSLAN

Katkı Sunan Üye
Üyelik
1 Haz 2005
Mesajlar
367
Merhaba,

Hurdaya ayrıldığı yetkili servis tarafından tutanağa bağlanmış Ödeme Kaydedici Cihaz (Yazar Kasa) için, aktifimden çıkışını nasıl yapacağım?
(Bilanço usulü şahıs firması)

1. Fatura kesmem gerekir mi?
2. Fatura kesersem;
Aktife kayıtlı değerden mi keseceğim yoksa net aktif değerinden mi, ya da hangi değerden kesmeliyim?
%8 KDV uygulayacak mıyım?

Bugün beyan vereceğim için hemen görüş alırsam sizlerden memnun olurum....

İyi çalışmalar,
 
Sayın Arslan,

Sadece Ö.K.Cihazı hurdaya ayırdınız.Hurdası duruyor ya da serviste bıratınız.Ortada fatura düzenlemenizi gerektiren bir satış işlemi henüz yok.

Hurdası duruyorsa ve satacaksanız önce 294 hesaba aktarınız ve sattığınızda fatura düzenleyip bu hesabı kapatırsınız.294 hesaba aktaracağınız net aktif değeridir.Yani bu arada 257 hesap kapanmış olacaktır.Burada dikkat etmeniz gereken artık satacağınız ÖKC değil hurdadır ve KDV'den istisnadır.
-------
Bu bülüm Yukarıdaki paragrafı düzeltmek açısından Sayın Kurdoğlunun bir başka konu altındaki yazısından alınmıştır.21.07.2005
Eğer, kullanılmayan demirbaşın hurda değeri varsa, bu durumda, örneğin 255 hesaptaki tutar "294- Elden Çıkarılacak Stoklar ve Maddi Duran Varlıklar" hesabına, 257 hesaptaki b. amortismanı ise "299- Birikmiş Amortismanlar" hesabına aktarılır ve orada hurda olarak satışı yapılana kadar bekletilir. Ama bunun için demirbaşın bir hurda değerinin olması gereklidir.
-----------
Eğer hurdayı bedelsiz olarak servise terk etmiş veya "çöpe" atmışsanız 255 hesapla 257 hesabı kapatıp varsa kalan net aktif değeri 689 hesaba atarak giderleştiriniz.
 
Merhaba,

Sayın Ekici,

Bir yerde takılıyorum;
Bu durumu; KDV den istisna hükümleri arasında aramalı mıyım? Yoksa elimdeki tutanakla fatura etmesem de çöpe atmış gibi (firma sahibi adına 30/06/2005 kapanış olduğu için ) VD nde işlemi yapan memur için bu tutanak yeterli olur mu dersiniz?
Saygılarımla,
 
Sayın Arslan,

Siz hurdaya ayırmaktan bahsetmişsiniz öyle ise yani bu cihazın ileride tekrar kullanılma durumu yoksa yazdıklarım yeterli.Ama işi terk deyince acaba ÖKC hala işgörür nitelikte ve ileride bir başkasına ÖKC olarak kullanılmak üzere satılabilir haldeyse işletmeden çekiş yapınız (%8 KDV hesaplayıp işletme sahibi adına fatura düzenleyerek) buna geçici olarak kullanım dışı bırakma diyoruz.(ÖKC 60 nolu tebliğ 4-5. bölümü inceleyiniz)
 
İlave, Vergi dairesinin işi terk için ÖKC satışına ait faturayı istemesine gerek yok, servis raporu yeterlidir ama burası bizim ülkemiz.
 
Teşekkür

Sayın M.Kemal Ekici,

:D Çok teşekkür ederim....

Saygılarımla,
 
Demirbaş Satışı

Söylenenlere ilave olarak ekonomik ömrünü doldurmuş
ATİK leri mizanda 1 kuruş göstermemiz gerekiyordu.Süresi geçmiş ATİK lerin amortismanları KKEGider olması gerekiyor :

----------------------------/----------------------
257 Birik.Amort.
689 D.O.D.Gider(KKEG)

255 Demirbaş
----------------------------/-----------------------
bu şekilde 0,01-YTL iz değer bıraktıktan sonra normal demirbaş satış kaydı gireriz.Ve satış değerinin hepsi kar olur.

---------------------------/---------------------
100 Kasa
257 Birik.Amort.0,01

255 Demirbaş 0,01
391 %8 Hes.KDV
679 D.O.D.Gelir Ve Karlar
---------------------------/-----------------------


İyi çalışmalar...
 

Benzer konular

Üst