Okullarda Kantin İşletmeciliği

Üyelik
23 Haz 2006
Mesajlar
32
Konum
Malatya
Değerli ÜSTADLARIM;
Bir ilköğretim okulunda idare kendi hesabına simit ve meyve suyu satarak gelir kazanırsa ve
bu gelir ortalama 22 günlük bir zamanda 1000.00 YTL ye yakınsa normal kantinler gibi defter tutmak zorunda değil mi?
İdare kendi namına çalıştırabilir mi? Bildiğim 657 DMK' da kendi namına ek işte çalışamaz ibaresi var.Yukarıda zikrettiğim olay bu ek gelire girmiyor mu?
Giriyorsa ne yapmamız lazım?
Bilgilerinize arz ederim.
 
Ynt: Okullarda Kantin İşletmeciliği

idare değil,okul aile birliği kantini işletebilir.kurumlar vergisi mükellefi olmalıdır.
Kurumlar vergisi sirküleri 11
2- Okul ve Kurumlardaki Kantin, Açık Alan, Salon ve Benzeri Yerlerin Okul Aile Birlikleri Tarafından İşletilmesi

Kurumlar Vergisi Kanununun 1 inci maddesinin (C) bendinde; iktisadi kamu müesseseleri kurumlar vergisi mükellefleri arasında sayılmış, 4 üncü maddesinde de Devlete, özel idarelere, belediyelere ve diğer kamu idare ile müesseselerine ait veya tabi olup, faaliyetleri devamlı bulunan ve birinci maddenin (A) ve (B) işaretli bentleri dışında kalan ticari, sınai ve zirai işletmelerin iktisadi kamu müesseseleri olduğu, bunların kazanç gayesi gütmemelerinin, faaliyetlerinin kanunla tevdi edilmiş görevler arasında bulunmasının, tüzel kişiliklerinin olmamasının, müstakil muhasebeleri ve kendilerine tahsis edilmiş sermayelerinin veya işyerlerinin bulunmamasının mükellefiyetlerine tesir etmeyeceği yer almaktadır.

Bu hükme göre, Devlete, özel idarelere, belediyelere ve diğer kamu idare ve müesseselerine ait veya tabi olup devamlı olarak ticari, sınai ve zirai konularda faaliyet gösteren işletmeler kurumlar vergisi mükellefidirler.

Okul aile birlikleri, Milli Eğitim Temel Kanununa göre çıkarılan yönetmelik uyarınca kurulan ve tüzel kişiliği bulunmayan amacı; okulun ihtiyaçlarının karşılanması, veli ve öğretmenler arasında işbirliğinin sağlanması olan ve bulundukları okul bünyesinde faaliyet gösteren birliklerdir.

Buna göre, bulunduğu okul bünyesinde ve okul adına faaliyet gösteren anılan birliklerin söz konusu yerleri işletmeleri halinde, Kurumlar Vergisi Kanununun 1/C ve 4 üncü maddesi hükümleri uyarınca iktisadi kamu müessesesi olarak kurumlar vergisi mükellefiyetinin tesis ettirilmesi ve mükellefiyetle ilgili ödevlerini yerine getirmesi gerekir. Vergisel yükümlülüklerin yerine getirilmesinden okul aile birliği yönetiminde bulunanlar sorumludur.

Eğer ,okul aile birliği kantini işletmezde ,işletme hakkını başkasına kiralarsa o zaman kiralayan normal,gelir vergisi mükellefi olmalıdır.Ayrıcada KDV2 ye tabi olur.
 

Benzer konular

Üst