fonradar

Ön ödeme avansı için fatura düzenlenmesi.

Tahsin Kurt

Fenomen Üye
Platin Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
9,713
Konum
İstanbul
Selam arkadaşlar.
Aşağıdaki sorumla ilgili yorumlarınızı esirgemezseniz sevinirim.

1-2 ay sonra satışı yapılacak 3-4 adet bant kesim makinesi için,satıcı firma malın alıcısı firmadan ön ödeme avansı istiyor.Alıcı firma para olarak ön ödeme avansı yapmadıklarını ancak fatura karşılığı ödeme yapabileceklerini söylüyor.Satıcı firmada parayı alabilmek için ön ödemeye karşılık (mal 1 ay sonra satılacak) fatura düzenlemek istiyor fakat fatura içeriğinin (kanuna aykırı olmamak üzere) nasıl olması gerektiği konusunda tereddütleri var. İşin bu şekilde yapılabilirliğinden bende şüpheliyim.Firmanın söylediğine göre bazı büyük firmalar 20 gün önceden fatura düzenleyip tahsilat yaptığını malı ise 20 gün sonra irsaliye ile gönderdiklerini söylüyor -ki bana bu saçma geliyor-
Bu onuda sizlerin fikri ne olabilir.Ön ödemeye karşılık teslimat yapılmadan fatura düzenlenebilir mi? Düzenlenirse faturaya nasıl bir açıklama yazılmalı?
Tşk.ederim,saygılar.
 
Ynt: Ön ödeme avansı için fatura düzenlenmesi.

Katma Değer Vergisi Kanunu 10/b maddesi (Vergiyi doğuran olay)

b) Malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi,

-----------
fatura düzenlenebilir, kdv. de satıcı ve alıcı tarafından beyan edilir, ama gelir-gider olarak dikkate almak mantıklı olmaz, malın veya hizmetin teslimi tarihinde gelir ve gider yazmak uygun olur.

fatura üzerine de "mal ileri bir tarihte sevk edilecektir" diye yazılması ve sevkiyat gerçekleştiğinde de her iki tarafça sevk tarihinin fatura üzerine yazılması gerekir.
 
Ynt: Ön ödeme avansı için fatura düzenlenmesi.

Sayın smmm-ankara arkadaşımızı tamamlayacak bilgi vereyim;
"vergi idaresi,bedelin peşin ödenmesi nedeniyle alıcının malı teslim almadan veya hizmet verilmeden önce fatura alması halinde alıcı ve satıcının fatura tutarını aktif ve pasif geçici hesaplarda izlemeleri gerektiğini ifade etmektedir."
TC Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünün 15.06.1999 024104 sayılı yazısı
TC Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünün 17.08.2000 ve 38784 sayılı yazısı(muğla valiliğine gönderdiği)

Sayın Mehmet Ali Özyer in VUK uygulaması adlı kitabından alıntıdır...
 
Ynt: Ön ödeme avansı için fatura düzenlenmesi.

Müşterinizle görüşüp Proforma fatura hazırlayabilirsiniz bence
 
Ynt: Ön ödeme avansı için fatura düzenlenmesi.

Yorumlarınız için teşekkür ederim arkadaşlar
 
Üst