Önceki Yıla Ait Olan Kuruluş Giderlerinin Muhasebesi

Tahsin Kurt

Fenomen Üye
Platin Üye
Selamlar arkadaşlar.
Yılbaşına denk getirebilmek için yapılan bir Ltd.Şti. kuruluşunda kuruluşla ilgili bazı giderler 2008 sonunda yapılmıştır.(örneğin noter gideri) şirketin resmi kuruluş tarihi ise 12.01.2009 dur.Önceki yılda yapılan giderler kuruluş giderleri olarak dikkate alınıp 2009 kayıtlarına yazılabilir mi? Teşekkürler Saygılar.

Ynt: Önceki yıla ait olan kuruluş giderlerinin muhasebesi

Evet yazılabilir. Ancak eski yılda olanlar tek kalemde bir defada yazılır. KDV si indirilemez.

Kdv indirilmez.Bu güzel bir hatırlatma teşekkürler sayın nguroy.İyi çalışmalar

ben pek sizin dediğiniz gibi bu işin kolay olmıyacağı düşüncesindeyim. az ya da çok dönemsellik ilkesinden ötürü olumsuz eleştiri konusu olabileceği düşüncesindeyim.

Ama sonuçta şirketin (ortağın) cebinden çıkmış bir gider var sayın Batlı ve bu kuruluşla alakalı.Bir şekilde kayıtlara intikal etmesi gerekir diye düşünüyorum.

Ynt: Önceki Yıla Ait Olan Kuruluş Giderlerinin Muhasebesi

ticari kar zararın hesaplanması için gerekli kayıt yapılabilinir. iş giderleştirilmeye geldiğinde 900 lü nazım hesapların (kkeg) devreye girmesi gerektiği kanaatindeyim. 262 kuruluş ve örgütlenme gideri hesabında aktifleştirilerek 2008 yılına ait kısım için ayrılan amortismanın kkeg olarak değerlendirilmesi gerekir diye düşünüyorum.

Kuruluş giderleri 2008 yılında yapılıp 2009 yılında giderleşmiştir. Çünkü şirket zaten 2009 yılında kuruluşunu tamamlamıştır.
Yani 2009 yılında kurulmuş olan şirkette 2008 kaydı olurmu?
Kuruluş giderleri itfası 2009 yılından başlıyarak yapılmalıdır.

tamam. kayıt 2009 yılına tescil tarihi ile yapılmalı fakat amortisman ayırma esnasında (ki bu da bildiğiniz üzere ihtiyaridir) 2008 için olan kısmı için kkeg yapılmalı olduğunu düşündüm. benim kanaatim dönemsellik ilkesinin ihlal edilmemesi yönündedir...