Ortağa Maaş??

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan fugenc
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

fugenc

Tanınmış Üye
Bana yeni gelen mükellef, şirket ortağına , ssk girişi olmadığı ve bağkuru ödendiğini, kendisine aynen ssk'lı gibi maaş ödeyip bunu sene sonuna kadar kkeg'ye sene sonundan beri de normal ücret giderleine attıklarını kendilerini denetleyen denetim firmasının da bunu uygun gördüğünü söyledi. Ben ısrarla itiraz ediyorum am bilmediğim böyle yeni bir uygulama var mı?? Benim bildiğim şirket ortağı bağkurunu kendi öder, şirkete gider yazılamaz, ayrıca ona her ay banka hesabından düzenli ödeme yapıp bunu kkrg'ye atmak bile uygunsuz değil mi??( hele ki ücret hiç olmaz)

Ynt: ortağa maaş??

bağkur ödemeleri kkeg dir
aylık ödeme ise huzur hakkı diye ödeniyorsa karar alınmış ve bunun gelir vergisi ve damga vergisi ödendiğinde giderleştirilebilinir

Huzur hakkı diye bir durum yok, bağkurlu diye sskya ödeme yapılmayıp ssklı gibi maaşı hesaplanıp bankadan ödeniyor ve gider yazılıyor..
Huzur hakkı maaş gibi her ay ödenebilir mi, ben sanki yılda 1 defa falan diye biliyorum..??

Şirketlerde huzur hakkı veya yönetici müdür maaşı olarakta tanımlayacağımız bir gideri her ay ödeme yapabilirsiniz. Sonuçta Ortakların vereceği karara bağlıdır. Sermaye işirketlerinde ortaklar sermayeleri ile gelir elde ederler. Eğer bu ortaklar aynı zamanda yönetici olarak şirkette bir mesai harcıyorlarsa buradan ücret almaları gerekir. Şirkette fiilen çalışmayan ortağın ücret alması söz konusu edilemez.

Ynt: Ortağa Maaş??

Sayın Apaçi;
Şirket ortaklarına ait Bağkur ödemelerinin KKEG olduğu hususunda elinizde bir dayanak varmı?Şahsi kanaatim şirket ortaklarının bağkur primleri gider gösterilemez(KKEG)Şirket ödemişse bile ortağın borcuna işlenip adatlandırma yapılmalıdır?
Bu konuda 27.09.2007 tarihli Adana SMMM Odası Vergi Mevzuatı İnceleme Komisyonu Başkanı
Sayın İbrahim GÜLER in bir makalesinden alıntı yapılmıştır aşağıya.

"Ödenen Bağ-Kur primleri işletmeye değil şahsa ait olduğundan ayrıca vergiye tabi kazancın elde edilmesi veya idamesi arasında illiyet (nedensellik) ilişkisi bulunmadığından bu yönü ile gider yazılması yerine Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesinde indirim konusu yapılması şahsi kanaatimize göre de doğru bir uygulamadır.
Aynı gerekçe kurumlar vergisi kanunu?na tabi işletmelerin Bağ-Kur kapsamındaki ortaklarının ödemiş oldukları Bağ-Kur giriş keseneği ve primleri ile sosyal güvenlik destek primleri açısından da geçerli bulunmaktadır. Çünkü ödenen bağ-Kur primleri ile de kurum kazancının elde edilmesi veya idamesi arasında bir illiyet bağı yoktur bu nedenlerle de şirket kayıtlarında gider olarak gösterilmesi mümkün değildir."

1- Ortakların ödediği veya ortaklar için ödenen Bağkur (yani 4/b) primleri şirkete gider yazılamaz.

2- Ortaklar şirkette fiilen çalışıyorlarsa (örneğin yönetici müdür olarak) bordroda gösterilerek kendilerine bir ücret ödenebilir ve bu tutarlar + GV + DV (+bazı durumlarda SSK yani 4/a'dan doğan primler) gider olarak yazılabilir.

arkadaşlar merhaba,

Benim şirketimde de aynı durum var.bağkur primi şirket hesabından ödeniyor.ama şirket kendisi ödemek istiyor öyle karar almış yani bu gidere şirket sahip çıkmış.bana bu durumda kkeg yapmak daha mantıklı geliyor.ince bi nokta var burada bence.

Merhaba,
Sayın Küpeli, arkadaşlar yukarıda gerekli açıklamaları yapmışlar. Eski adıyla Bağ-Kur primi işletmeyi değil, işletme sahibini (yada ortağını) ilgilendiren bir ödemedir. Yani ortağın evine meyve sebze almasından bir farkı yoktur. Şirketiniz karar almışsa bu kararın yanlış olduğunu anlatmak size düşmektedir. Sayın Güroy'un da özellikle belirttiği gibi bu gideri KKEG olarak bile yazamazsınız. Çünkü siz bu ödemeyi yaparak, ortağın elde edeceği kar payı miktarını dolayısıyla ortağın ödemesi gereken gelir vergisi ödemesini de azaltmaktasınız. Bir denetimde tesbit edilmesi halinde vergi ziyaı cezası ile karşı karşıya kalacağınızı biliniz.

Tamer bey,

Uyarınızı dikkate alıcam,
teşekkürler verdiğiniz bilgi için.

Benim bildiğim bağkur primlerini şirketin ödemediğidir. yani öderse kkegdir ama ödememesi de gereklidir.
ayn zamanda şirket ortağı şirkette çalışıyor mesai harcıyor ise ortaklar karar alarak kendilerine maaş bağlatabilirler. sadece maaşlarından DV ve GV kesintisi olur.

nunna ' Alıntı:
Benim bildiğim bağkur primlerini şirketin ödemediğidir. yani öderse kkegdir ama ödememesi de gereklidir.

Hayır tam tersi. Şirket ödeyebilir ancak bu durumda ortak cari hesabına kaydetmek gerekir. Örneğin ortağın şirketten alacağı vardır. Şirket onun adına bağkur primini öder ve 331 hesaba borç kaydeder. Ama KKEG olarak bile giderlere yazılmamalıdır. Tamer Bey yukarıda sebebini açıklamış zaten.

nunna ' Alıntı:
ayn zamanda şirket ortağı şirkette çalışıyor mesai harcıyor ise ortaklar karar alarak kendilerine maaş bağlatabilirler. sadece maaşlarından DV ve GV kesintisi olur.

Doğru ama bazı durumlarda SSK (4/a) da hesaplanır. Örneğin yönetim kurulu üyesi olmayan anonim şirket ortağı şirkette fiilen çalışırsa SSK'lı (4/a) olacaktır.

Cerrah ' Alıntı:
nunna ' Alıntı:

Hayır tam tersi. Şirket ödeyebilir ancak bu durumda ortak cari hesabına kaydetmek gerekir. Örneğin ortağın şirketten alacağı vardır. Şirket onun adına bağkur primini öder ve 331 hesaba borç kaydeder. Ama KKEG olarak bile giderlere yazılmamalıdır. Tamer Bey yukarıda sebebini açıklamış zaten.

nunna ' Alıntı:

Doğru ama bazı durumlarda SSK (4/a) da hesaplanır. Örneğin yönetim kurulu üyesi olmayan anonim şirket ortağı şirkette fiilen çalışırsa SSK'lı (4/a) olacaktır.
ödememesi gerektiğini zaten söyledim ama oldu ki ödedi ozaman da gider gösteremeyeceğini dolayısıyla KKEG olduğunu belirttim. Ama budurum süreklilik arz etmemeli. o zaman bağkuru şirket ödüyor gözükür.

Ortağın alacağına karşılık ödenebilir demişsin, doğrudur. ben ortağın alacağı olmadığını düşünerek söyledim.

Ortağa ait bağkur priminin şirket kasasından ödenmesi ortağın kasadan para çekmesi ile eşdeğerdir. Kesinlikle ne gider nede kkeg olarak kaydedilemez.

Bağ-kur primlerinin gider olmadığı belirtilen yorumlara son noktayı ben koyuyorum.

5510 sayılı kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte Bağ kur primleri yani 4 b lilerin primleri ödenmesi şartıyla GİDER YAZILMAKTADIR.

Yazılan yorumların bir çoğu sözünü ettiğim kanun yürürlüğe girmeden önce doğruydu. Yani bağkur primleri KKEG idi. Ancak şuanki durum dediğim gibidir.

Kaynak isteyenler için kaynak; 5510 sayılı kanunun 88.maddesidir. ( madde iyi yorumlanmalıdır.)

saygılarımla.

5510 vuk ve diğer vergi kanunlarını bağlamaz. Ayrıca eski bağkur kanunda da benzer şeyler yazılı idi. Şahıs firmalarında şahıs ister ise yıllık GV beyanında indirim konusu yapabiliyor. Aynı şekilde eğer şirket ortağı yıllık GV beyanı verir ise kendisi adına ödenen 4/b primlerini kullanabiliyor. Ancak hiç bir şekilde ne şahısta ne şirkette 4/b primleri deftere gider veya kkeg olarak kaydedilemez.

T U R K O ' Alıntı:
5510 vuk ve diğer vergi kanunlarını bağlamaz. Ayrıca eski bağkur kanunda da benzer şeyler yazılı idi. Şahıs firmalarında şahıs ister ise yıllık GV beyanında indirim konusu yapabiliyor. Aynı şekilde eğer şirket ortağı yıllık GV beyanı verir ise kendisi adına ödenen 4/b primlerini kullanabiliyor. Ancak hiç bir şekilde ne şahısta ne şirkette 4/b primleri deftere gider veya kkeg olarak kaydedilemez.

Madde 88-
.
.
Kuruma fiilen ödenmeyen prim tutarları, gelir vergisi ve kurumlar vergisi uygulamasında gider yazılamaz.

Bu prim tutarlarına 4/b ve 4/c de giriyor sanırım. ancak 5510 sayılı kanunun diğer vergi kanunlarını bağlamadığına katılmıyorum. Eğer bağlamıyorsa o zaman biz neden ödenen 4/a primlerini gider olarak yazıyoruz.

Vergi kanunlarında da yer alıyor da ondan. 4/c devlet memurlarıdır.

eğer vergi kanunlarında yer alıyorsa demekki; 5510 vergi kanunlarını bağlıyomuş onu anlatmaya çalışıyorum.

Bağlamazdan kastım vergi kanunlarında yer almayan bir uygulama diğer başka kanunlara konsa dahi geçerli değildir. Vergi kanunlarında işçi ücretlerine ait 4/a primlerinin gider yazılabileceği şeklinde düzenleme olmasa idi 5510 yer almasının bir anlamı olmazdı ve gider yazılamazdı.