Ortağın İşyerini (depo) Kendi Şirketine Kiralaması

hakan1972

Katkı Sunan Üye
Üyelik
29 Kas 2012
Mesajlar
143
Konum
istanbul
Sevgili meslektaşlarım.
Bir Ltd şti ortağı ve aynı zamanda müdürü, mülkünü (depo), kendi şirketine yüksek fiyattan kiralarsa örneğin normalde emsal bedeli 6.000 lira net kirası olan bir işyerini(depo) 7.500 liradan veya daha yüksek fiyattan kendi firmasına kiraya verir ise bunun v.u.k.açısından olumsuz sonuçları olur mu? Örneğin transfer fiyatlanmasına girer mi?girer ise ne olur?
Bu konuda düşünceleriniz var mı.
Teşekkürler

Not: Ortak bunu neden yapıyor diye sorarsanız. . Bu şekilde hem şirkete gider yazılacak hemde stopaj ile verilen %20 vergi bir sonraki sene Gelir Vergisi beyanıyla geri alınacak.
Huzur hakkı alarak veya kendini maaşa bağlarsa bu durumda yılın ortasında %35 vergi dilimine girecek.
 
İlişkili kişi olduğundan transfer fiyatlandırmasına girer.Yıl sonunda vereceğiniz kurumlar vergisi beyannamesine fiyat belirlerken fiyat ayarlamasını neye göre yaptığınızı bildirmeniz gerekiyor.Çok uzun bir konu.
Gerçekte olmayan bir gideri kayıtlarınızda gösterdiğinizde karşılaşacağınız sonuçlar ne ise burda da onunla karşılaşırsınız.
Tabi tespit edilmesi halinde...
 
İlişkili kişi olduğundan transfer fiyatlandırmasına girer.Yıl sonunda vereceğiniz kurumlar vergisi beyannamesine fiyat belirlerken fiyat ayarlamasını neye göre yaptığınızı bildirmeniz gerekiyor.Çok uzun bir konu.
Gerçekte olmayan bir gideri kayıtlarınızda gösterdiğinizde karşılaşacağınız sonuçlar ne ise burda da onunla karşılaşırsınız.
Tabi tespit edilmesi halinde...

Öncelikle soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.

Transfer fiyatlamasına girmesi ve benim bunu kurumlar vergisi beyannamesine yazmam sorun değil.Ortada kısmen yasa dışı bir işlem yok.
Ancak bu kişi dükkanını başka birine kiralasa 6.000 liradan kiraya verecek.Kendi şirketine ise 7.500 veya en fazla 9.000 liradan
kiralayacak. Stopajını da şirket kuruşu kuruşuna verecek. Ortada hayali bir durum olmadığından şirket mallarını bu depoya koyup buradan sevk edeceğinden olmayan bir kayıtla bu durumu eşleştirmek ne derece doğru olur?
Benim araştırmalarıma göre ortaklar mülklerini kendi şirketlerine kiralarken benim durumumumun tam tersi olarak yüksek fiyattan değil aksine emsal bedelin altından kiraya vermektedirler. Hatta depolar ve işyerleri çocuklarının veya eşlerinin üstüne olup kira beyan sınırının altında kira göstermektedirler. Asıl usulsüz yasadışı hayali ve devletin peşinde olduğu vergi kaçıran kişiler bunlar.Bunu tespit etmek kolayda benim durumumu devlet nasıl tespit edecek işin o kısmını çözemedim.
Burada vergi kaçırmaktan ziyade fazla vergi verme durumu yokmu?
 
Emsallerine göre çok farklı olmayan kira bedellerinde sorun olmaz.
Ancak birinci yazınızda %35 yerine %20 vergi ödenmesinden bahsediyorsunuz, ikinci yazınızda ise "Burada vergi kaçırmaktan ziyade fazla vergi verme durumu yok mu?"
Hangisi doğru
 
Sevgili meslektaşım
Aslında konu kira, transfer fiyatlaması vs değil. Konu şirket sahibi istiyor ki her ay şirketten 15.000 tl gelir elde edeyim. Ancak bu geliri elde ederken minumun vergi vereyim. Bu işin yolunu bulmak bizim işimiz.; seçenekleri kendimizi riske atmadan ceza ile karşılaşmadan işverenin sunarız hangisini seçerse o yoldan gideriz.
Eşinin çocuklarının arabalarını şirketin üstüne yapması, bazı şahsi giderlerini şirkete fatura etmesinden (eve alınan bilgisayar, tatil faturaları ) ndan bahsetmiyorum.Bunlar basit konular.En kötü ihtimalle yakalanırsa geçici vergi beyanında %10 hata payına bunlar yedirilebilir. Buradaki meblağ her ay 15.000 tl’nın en az vergi yüküyle işverene ödenmenin yolunu bulmaktır.Bu bende 15.000 liradır sizde 5.000 liradır sonuçta bütün müşavirlerin ortak sorunu bu değilmidir.Kafasına göre şirketten para çekip bizleri avans hesabı çalıştırmak zorunda bırakmıyorlar mı? Yada bundan haberimiz olmadığından avans hesabı çalıştırmayıp olmayan binlerce lira şirketlerin kasasında görünmüyor mu?
Patronun şirket kasasına dokunmadan ona para transfer etmenin yolu aslında bu konunun özü.

Burada 3 yol var.
1-Kar dağıtımı
2-Huzur hakkı
3-Kiralama ile paranın işverene verilmesi.
Kar dağıtımı asla kabul görmüyor zira şirket sermayesinin bir anda elden çıkmasını işverenler istemiyor.Ayrıca son çıkan kanunla bu iş zorlaştı. %15 vergiyi ödemek de her nedense zoruna gidiyor.
Huzur hakkı olarak 15.000 lira maaş vermek bir çözüm olsa da yılın ortasında işveren %35 vergi ile karşılaşıyor .Muhtasar tahakkuk fişini önlerine koyunca yüzlerinin şekli değişiyor.
Geriye tek bir seçenek kalıyor ki kiralama yöntemiyle işverene ödeme yapmak.
Hem şirket gider yazıyor hemde işveren ertesi yıl şirketin ödediği stopajı gelir vergisinden mahsup ediyor.En makul mantıklı çözüm bu.Aksi halde işveren firmadan para çeker bizim bundan ancak 1 ay sonra haberimiz olur.Ortaklar hesabına işlesen başka bir dert işlemesen başka bir dert.Adat hesapla yıl sonunda faiz faturası kes.Tabi bütün bunları kabul ettirebilirsen.
Yan komşusu 6.000 lira kira veren bir depoya sen neden 7.500 lira kira veriyorsun diye devletin hesap soracağını düşünmüyorum. Eğer bu rakam 12.000 lira olursa o zaman sıkıntı olur.
Diğer konuya gelince aylık 15.000 lira huzur hakkı vererek işverene yılın ortasında %35 vergi verdirtmektense Normal kira değerinden %30 yada %40 daha fazla kira ödeterek bu vergiyi %20 de sabitlemek , şirket gider hesaplarını anormal gider faturalarıyla şişirmekten daha iyi olacağı düşüncesindeyim.. Son olarak kendisinin veya üstüne yaptığı akrabasının dükkanını düşük bir kira ile gösterip yıl sonunda toplu ödeme yapmak mı vergi ziya sebebidir.Yoksa yüksek kira gösterip her ay devlete stopajla vergi vermek mi ? Sorunuzun cevabı hiç vergi vermeyerek hem şirketi hem bizleri zor durumda bırakmak yanlış, %35 vergi verdirtmek de yanlış (devlet bize madalya takmayacak) en doğrusu vergi verdirip bunun en düşün oranda olmasını sağlamak.Bu arada başka bir yol varsa benim bilmediğim 4.seçenek olarak işverene sunmak isterim.
Saygılar.
 
Ortağa normalde 90.000 TL para aktaracaksınız. Bunu kar dağıtımı yaparak %15 tevkifata tabi tutmak yerine kira ödemesi olarak yapacaksınız.

1-%20 tevkifat yapacaksınız. (18.000 TL) Ortağa kalan 72.000 TL
2- Ortak gelir vergisi beyannamesi verirken artan oranlı tarifeden 24.350 TL vergi hesaplayacak bundan 18.000 TL yi düşecek kalan kısmı vergi dairesine yatıracak . Elde edeceği net gelir 65.650 TL olacak.

Gayrimenkul sahibi ortak bunu kendi şirketi dışında bir şirkete de kiraya verse hemen hemen aynı geliri elde edecek. Bu kadar uğraşmaya değer mi?

Ama siz kirayi yüksek gösteririm oradan kurtarırım diye düşünüyorsanı, ilişkili kişiyle yapılan kiralama işlemi emsaline uygun esasına aykırı olduğu aradaki fark için cezalı tarhiyata muhatap olabilirsiniz onu da unutmayın.
 
Merhaba,

Buz gibi Örtülü Kar dağıtımı,

Hem iade alacak, hem gider olarak matrahtan düşecek, hemde şirketten fon çekecek.

Yeni Türk Ticaret Kanunu'na göre de suç

Türk vergi mevzuatına göre de suç

Diğer ortak veya ortaklar dava açarsa olau savcılığa intikal eder ve kamu davasına dönüşür.

Örneklerini yaşadım. Başınıza bela alırsınız. Daha yeni kardeşler arasında benzer bir davada,
Dava destek danışmanlığı yaptım.
Onun için söylüyorum.
Başınıza iş alırsınız. Durduk yerde.


Saygılarımla,
 
Son düzenleme:
Üst