Ynt: Ortaklara Borç
1- Sayın Aylin hanım yanlış olan şeyi anlamadım.Soruda ortaklara borç çıkıyorum deniliyor.Rakamdan bahsedilmiyor.8000 lirayı aşarsa bankadan, aşmazsa (daha düşük ödemeler yapabilirsiniz ve günlere yayarsınız) nakit çıktı yaparsınız.Yani adama 10.000 lirayı tek seferde ödemektense ayın 5 i 10 u 20 si gibi günlerde 5'er bin lira çıkarsınız banka olayından kurtulursunuz.8000 liralık sınır bir firma veya kişin günlük hareketlerin toplamıdır.Farklı günlere rakamı düşük tutarsanız bu sınır ortadan kalkacaktır.Dolayısıyla bana göre yanlış değildir.
2- Sayın aşkınbulduk bu sınır sadece fatura'lar için (alım-satım) geçerli değildir.Her türlü fatura,ödeme,hizmet bedeli vs. ödeme ve tahsilatlarında bu sınır geçerlidir.Yani çok sıkıştınız bir firmadan ortaktan vs.başka kişilerden 20.000 tl avans veya borç bile alsanız (faturası olmasa bile) bankadan olmak zorundadır.Tebliğde tevsik zorunluluğu kapsamında olmayan ödemeler belirtilmiştir.
Bu ödeme veya tahsilatların bedeli düşük bile olsa makbuz karşılığında yapılması konusunda zaten sizlerle mutabığız.
Saygılar.