fonradar

Ortaklarla Bilgi Paylaşma

Üyelik
10 Ocak 2017
Mesajlar
1
Konum
İstanbul
Merhaba
Beş ortakli bir ltd sirketin defterlerini tutuyorum. İki ortagin esit imza yetkisi var ve simdiye kadar ben bu ortaklarla muhattaptim. Diger 3 ortak firma kurulusunda sermeye koymuslar ve isle alakalari yok. Bu uc ortakla imza yetkisi olan ortaklar aralarinda anlasmazliga dusmusler. Pasif olan uc ortak benden firma ile ilgili mizan bilanco vs. İstedi. Diger ortaklar ise bilgi paylasmamami istiyor. Bende muvekkilimle sikinti yasamamak icin paylasmak istemiyorum acikcasi. Bu uc ortakla bilgi paylasmak gibi bir mecburiyetim var mi?

Bilgilerinizi rica ederim
 
Siz şirket yönetimi (imza yetkilileri) ile muhatap olun. Diğer ort. bilgiyi yönetimden istemeleri gerektiğini sır saklama sorumluluğunuzdan dolayı bilgi veremeyeceğinizi söyleyin.
 
A.Ş'ler için TTK 437, LTD'ler için TTK 614'ü inceleyin..

H) Bilgi alma ve inceleme hakkı
MADDE 614–(1) Her ortak, müdürlerden, şirketin bütün işleri ve hesapları hakkında bilgi vermelerini isteyebilir ve belirli konularda inceleme yapabilir.
(2)Ortağın, elde ettiği bilgileri şirketin zararına olacak şekilde kullanması tehlikesi varsa, müdürler, bilgi alınmasını ve incelemeyi gerekli ölçüde engelleyebilir; bu konuda ortağın başvurusu üzerine genel kurul karar verir.
(3)Genel kurul, bilgi alınmasını ve incelemeyi haksız yere engellerse, ortağın istemi üzerine mahkeme bu hususta karar verir. Mahkeme kararı kesindir.
*******************

Bilgi verilemez diye bir kural yoktur.Görüşüme göre bunuda kısıtlayamazsınız.Ortak gerekirse mahkemeye başvurur ve bilgi alma hakkını mahkeme kararıyla kullanır.
 
Sayın Tahsin Kurt;
Ortak bilgi alma hakkını kullanır da bunu direk SMMM ileterek yapamaz. Alıntıda başvuracağı yeri yazmışsınız.
 
Son düzenleme:
Mesleğimizin etik kuralları gereği, müşterilerin bilgilerini onların izni olmadan 3.kişilerle paylaşamazsınız. Böyle bir durumda sizin de bilgi paylaşımında disiplin cezası almanız olasıdır. Her ne kadar bu şahıslar 3. kişi olmasalar da, TTK kapsamında, şirketin karar mercii yönetim kuruludır. Yönetim kurulunun istemeyeceği giçbir şeyi paylaşmayın bence.
 
Arkadaşlar bir düzeltme yapmam icap ediyor sanırım.
Yorumumdaki son cümlem,meslek mensubu için değil,şirket genel kurulu içindir.yani ortak,yönetim kurulu veya genel kuruldan bu bilgileri talep eder,şirkette bu bilgileri kendisine sunar.Bilgi veremez veya kısıtlayamazdan kastım şirket içindir.Bunu açıklığa kavuşturmam icab etti..
Bu arada Sayın merkur2, aklıma rahmetli Tahsin Şahinkaya'yı getirdiniz şimdi :)
 
Üst