Oto Galerinde Binek Araç KDV si % Kaçtır?

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
7,317
Konum
İstanbul
Müşterilerimden biri binek araç almış, oto galeriden, oto galeri fatura kesmiş, ancak faturada %18 kdv hesaplanmış. Sordurduğumda da biz hep bu şekilde kesiyoruz diye bir cevap vermişler.
Benim bildiğim oto galerinde binek oto alım satımlarında kdv oranı %1'dir.


Oto galeri müşterisi olan var mı? Siz nasıl fatura kestiriyorsunuz müşterilerinize?
 
%1 bu konuda baya bi makale var, hiç düşünmeden yanlış yaptıklarını söyleyebilirim. Komisyon ise %18 olur...
 
Binek otomobilin alım ve satımında KDV oranı kaçtır?
01-07-11 09:29

1-) Katma Değer Vergisi Kanununun binek otomobillerinin alımında yüklenilen katma değer vergisini indirim hakkı bulunan mükelleflerin,(rent a car, sürücü kursu v.b) bu araçları tesliminde %18 KDV hesaplanır.
Ancak binek otomobillerin alımında yüklenilen katma değer vergisini indirim hakkı bulunan mükelleflerin, kiralamak veya çeşitli şekillerde işletmek üzere iktisap ettikleri ve 31/12/2007 tarihi itibarıyla aktiflerinde veya envanterlerinde bulunan binek otomobillerinin iktisap tarihinden itibaren 2 yıl geçtikten sonra teslime konu olması halinde bu teslimde % 1 katma değer vergisi oranı uygulanır.

2-)Sıfır binek otomobil ALIMINDA nihai tüketici, serbest meslek kazancı, ticari kazanç, kurumlar vergisi mükellefi olup olmadığına bakılmaksızın %18 KDV uygulanır.

3-)2.el binek oto ALIM VE SATIMINDA serbest meslek kazancı, ticari kazanç, kurumlar vergisi mükellefi olup olmadığına bakılmaksızın %1 KDV uygulanır.(Burada dikkat edilmesi gereken husus; yukarıda belirtildiği üzere faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerin kiralanması ve işletilmesi olan mükelleflerin araç satımında %18 KDV uygulanır.)

4-)Serbest meslek kazancı, ticari kazanç, kurumlar vergisi mükellefinin nihai tüketiciye 2.el binek oto satımında %1 KDV uygulanır. KDV'sini indirim hakkına sahip (rent a car gibi) mükelleflerin nihai tüketiciye satımında %18 KDV hesaplanır.

5-)Ayrım gözetmeksizin mükelleflerin nihai tüketici konumundaki birisinden araç alımında KDV hesaplanmaz.

Aracı satan firma rent a car'da kullandığı aracı sattıysa kdv oranı %18 haklısınız, çünkü alırken onun kdvsinin tamamını indirim konusu yapmıştır, ancak bu aracı alıp satmak, yani oto galericilik faaliyeti, "kiralama" ve "işletme" kavramları ile örtüşmüyor. Onun için %1 olması gerekir diye düşünüyorum, paylaştığınız bilgi net bir şekilde bunu ortaya koyuyor.

Teşekkürler.
 
Sayın zindan,
"3-)2.el binek oto ALIM VE SATIMINDA serbest meslek kazancı, ticari kazanç, kurumlar vergisi mükellefi olup olmadığına bakılmaksızın %1 KDV uygulanır.(Burada dikkat edilmesi gereken husus; yukarıda belirtildiği üzere faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerin kiralanması ve işletilmesi olan mükelleflerin araç satımında %18 KDV uygulanır.) "
İlgili cümleyi çok yanlış yorumladınız. Maddede anlatılmak istenen Araç alım satımı ile uğraşmayan firmaların türü ne olursa olsun yüzde 1 alır uğraşan firmalar ise %18 dir.

Bu konuda ayrıcalıklı konular var tabii.
Örneğin Rent a car firması kendi şirket bünyesinde kullanmak amaçlı alıyorsa; Bu şirketin 254 Taşıtlar kısmında tutulacağından, Alım Kdv si indirim söz konusu yapılamaz. Bu aracın yani Rent A carın 254 Bünyesinde tuttuğu aracın satışında %1 153 Bünyesinde tuttuğu aracın satışında %18(Kiralama şirketlerinde aracın müşteriye kiralanmama şartı vardır)
2. Olarak Rent A Car firması Bir şirketten %1 kdv ile araç alıyorsa 153 amaçlı olsa bile satışında kullanılacak kdv %1 dir.
 
Aracı satan firma rent a car'da kullandığı aracı sattıysa...

zindan üstadım bu cümlede sıkıntı var...
 
Aracı satan firma rent a car'da kullandığı aracı sattıysa...

zindan üstadım bu cümlede sıkıntı var...

Araç kiralama şirketlerinde araç satışlarında kdv oranı bir ara %1 diye biliyorum, sonradan bazı düzenlemeler yapıldı ve %18 oldu sanırım. Hatta bu açıktan dolayı araç kiralama şirketleri kuruyorlardı, şimdi cazibesi kalmadı diye biliyorum.
Yine de araç kiralama şirketlerinin alım satımları ile ilgili net bilgi sahibi değilim, ancak oto galeri faaliyeti gösteren firmaların oto alım satımında kdv oranın binekler için %1 olması gerektiğini düşünüyorum.
 
Aracı satan firma rent a car'da kullandığı aracı sattıysa...

zindan üstadım bu cümlede sıkıntı var...

Araç Satan Firma;

Aracı alıp sattıysa %18 (153 niteliğindedir)
Aracı kiraya verdiği zaman kira bedeli %18 (254 niteliğindedir)
Kiraladığı Aracı Sattıysa %18 (254 niteliğindedir)
Kiralamadığı kendi şirket işlerinde kullandığı aracı sattıysa %1 (254 niteliğindedir)
Not: Eğer araç alımı sırasında Kdv'yi indirim konusu yapılıp yapılmadığı öndemlidir. Eğer Kdv'yi gider olarak yazıldıysa %1 kesmek doğru olandır ama Kdv'si indirim konusu yapılıp %1 ile satışının yapılması doğru değildir.
 
Sayın ugurcadir ile hem fikir olamadık o konuda :)

Binek araçlarda alım satım yapanlarda (Oto galeri) kdv oranı %1'dir, arkadaşlar. Alışlarda kdv'yi indirim konusu yapmaları biraz sakıncalı olacağını düşündüğüm için, müşterilerime indirim konusu yapmıyorum, ancak satışta hesaplıyorum. Kaldı ki alışlarda potansiyel müşterilerden alış yaptığı için fatura olmuyor, fatura olsa da indirtmiyorum.
 
Sayın Zindan,

Aynen bir fikir birliğine varamadık ama varacağız. :) Daha önce Gib tarafından yazılan bir yazıya gönderme yaparak cevaplamıştım. İlgili yazı şöyledir;

1-) Katma Değer Vergisi Kanununun binek otomobillerinin alımında yüklenilen katma değer vergisini indirim hakkı bulunan mükelleflerin,(rent a car,sürücü kursu v.b) bu araçları tesliminde %18 KDV hesaplanır.
Ancak binek otomobillerin alımında yüklenilen katma değer vergisini indirim hakkı bulunan mükelleflerin, kiralamak veya çeşitli şekillerde işletmek üzere iktisap ettikleri ve 31/12/2007 tarihi itibarıyla aktiflerinde veya envanterlerinde bulunan binek otomobillerinin iktisap tarihinden itibaren 2 yıl geçtikten sonra teslime konu olması halinde bu teslimde % 1 katma değer vergisi oranı uygulanır.

1. Seçenekte anlattığı gibi Rent a car(Araç Kiralama), Sürücü Kursu vb. Firmalar aktifinde altıkları araçların Kdv'lerini indirebilirler. Aktife aldıktan sonra 2 Yıl içinde Satarlarsa %18 2 Yıl sonra satarlarsa %1 Kdv ye Tabidir.(Not: Aracın alışının 2008 Tarihi ve sonrasında olması şartıyla)

2-)Sıfır binek otomobil ALIMINDA nihai tüketici, serbest meslek kazancı, ticari kazanç, kurumlar vergisi mükellefi olup olmadığına bakılmaksızın %18 KDV uygulanır.

2- 0 Binek otomobil satışlarında %18 Kdv uygulanır.

3-)2.el binek oto ALIM VE SATIMINDA serbest meslek kazancı, ticari kazanç, kurumlar vergisi mükellefi olup olmadığına bakılmaksızın %1 KDV uygulanır.(Burada dikkat edilmesi gereken husus; yukarıda belirtildiği üzere faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerin kiralanması ve isletilmesi olan mükelleflerin araç satımında %18 KDV uygulanır.)

Her türlü kişi(gerçek ve Tüzel Kişilik)2.el oto alım satımında %1 Kdv uygulanır. Fakat Ana faliyet konusu Araç alım-satımı veya kiralanması olan firmalar %18 den satımını gerçekleştirmek zorundadır.

4-)Serbest meslek kazancı, ticari kazanç, kurumlar vergisi mükellefinin nihai tüketiciye 2.el binek oto satımındaA %1 KDV uygulanır. KDV'sini indirim hakkına sahip (rent a car gibi) mükelleflerin nihai tüketiciye satımında %18 KDV hesaplanır.

Nihai Tüketiciye 2. El Binek Satımlarında %1 KDV Uygulanır. Fakat Kdv indirme hakkı olanlar %18 uygularlar.

5-)Ayrım gözetmeksizin mükelleflerin nihai tüketici konumundaki birisinden
araç alımında KDV hesaplanmaz.

Nihai Tüketiciden araç alıyorsan Kdv Hesaplayamazsın


Sayın Zindan, Konu biraz karışık oldu ama Toparlamak açısından Alım - Satım yapan firmaların uygulayacağı Kdv ile ilgili kısa bir not yazacam;

0 Araç Alımı Yapıyorsa %18 Kdv yi indirebilir Satış sırasında %18 Kdv ile satmalıdır.
2. El araç Alımını Nihai tüketiciden alıyorsa Kdv siz olarak girişini yapmalı. Satış sırasında %1 Kdv uygulamalı
2. El aracı Şirketten %1 Kdv ile alıyorsa, Kdv'yi indirim konusu yapabilir. Satış sırasında Yine %1 Kdv Kullanmalıdır.
Aldığı aracı şirket sahibi,yada çalışanlara Tahsis edilerek 254 Taşıtlar hesabına alındıysa Kdv'sini indirim konusu yapması mümkün değildir. Satışındada %1 Kdv uygulamalıdır.(0 yada 2 el olsun fark etmez)

Eğer bir yanlışım varsa söylemenizi rica ederim...
 
Üst