Selamlar
Evet,faturalandırma aşamasında içerikler bu tarz işyerlerinde maalesef hatalı yazılmaktadır.
Firmanız,mal üretip satmamakta,yedek parça kullanarak ve üzerine de işçilik ilave ederek satış yapmaktadır.Haliyle satış faturalarında sadece "bakım", "işçilik" ve benzeri isimler kullanıldıkça sanki bu hizmette hiç yedek parça kullanılmadığı anlaşılacaktır ve hatalı ve firma içinde zararlı bir uygulama olacaktır.Zira,bakım ve işçilik direk gelirdir.
Haliyle ticari malın kendiside direk gelir addedilecektir ve gelir hanesi de gereksiz yere artış gösterecektir.Tabi burada ticari maldan maliyet ayırmak suretiyle bu gelir yok edilecektir ama hesaplarda mal satışı görünmediği halde, yapılacak olan maliyetin hangi satış rakamına istinaden yapıldığı havada kalacaktır.Burada yapılacak tek şey, fatura düzenlenirken, yedek parçaların ve işçiliğin ayrı ayrı belirtilmesidir.Yani harmanlanarak faturalandırmak,hem yanlıştır,hem de firmanın zararınadır.
Yedek parça alımları büyük ihtimal 153 hesabında takip edilmektedir. Satışlar hesabında ise mal satışlar ve işçilik bedeli şeklinde 2 tali hesap kullanmak bunun için yeterlidir.Sonrasında 153-621 kaydıyla zaten maliyetlendirme yapılabilir.
Mesela benzer hatalar (rastladığım için bahsediyorum) anahtarcılarda ve kuaför firmalarında da görülebilir.Anahtarcılarında örneğin "kilit göbeği ve tamiri" şeklinde tek bir bedel belirtilerek hazırlayacakları bir fatura da hatalı olacaktır.Burada da ürün ve tamir bedeli ayrı ayrı gösterilmelidir.
kuaförlerde de benzer,örneğin saç boyası kullanılan bir kuaför hizmetinde kesilen faturanın veya z raporunun sadece "hizmet bedeli" olarak düzenlenmesi de hatalı olacaktır.Burada da gerekirse yazarkasaya "ürün satışı"nın kodlanması gerekecektir.
Bu kadar ayrıntıya girmemin sebebi,maalesef benzer sektörlerde bu hatalar mütemadiyen yapılmaktadır.Buna paralel muhasebe kayıtları da haliyle gerçeği yansıtmamaktadır.Burada yapılacak olan mükellefi ikna ederek,bu faturaların mümkün olduğunca ayrıntılı bir şekildedüzenlenmesini sağlamaktır.Tabiki belkide bazılarının işine gelmeyecektir.Çünkü işçilik bedeli bazen yedek parçadan da fazla tutmaktadır.Bunuda faturada ayrı ayrı göstermek mükellefin kabul etmeyeceği bir durum olabilir. Fakat doğrusu bahsettiğim gibidir.
Saygılar