ÖTV Uygulanmış Bir Fatura

Üyelik
17 Eki 2005
Mesajlar
22
buzdolabı imalatı yapan bir firma müşterimize fatura kesti.
matrah 2.000,00
ötv 134,00
ötv kdv mtr 2.134,00
kdv oranı 384,12
net tıutar 2.518,12

bunun bizim tarafımızdan vergi dairesine bildirilecek bildirimi var mı?
hiç böyle bir fatura ile karşılaşmadım.yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
 
Ötv sorulusu üretici firmadır.Sizin açınızdan bir sorumluluk yok.Yapmanız gereken ötv yi 'bana göre' buzdolabının maliyetine yansıtın...
 
Peki ötv'nin üzerinden kdv almak sizce doğru mu? Bunun dayanağı nedir
bu konuda görüşleriniz alabilirmiyim.
 
Dayanak;
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 20 nci maddesinde KDV matrahının, teslim ve hizmet işlemlerinin karşılığını teşkil eden bedel olduğu, bedel deyiminin; malı teslim alan veya kendisine hizmet yapılan ya da bunlar adına hareket edenlerden bu işlemler karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan veya bunlarca borçlanılan para, mal ve diğer şekillerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamını ifade ettiği belirtilmiştir.
Aynı Kanunun 24 üncü maddesinde ise teslim alanın gösterdiği yere kadar satıcı tarafından yapılan taşıma, yükleme ve boşaltma giderleri, ambalaj giderleri, sigorta, komisyon ve benzeri gider karşılıkları ile vergi, resim, harç, pay, fon karşılığı gibi unsurlar, vade farkı, fiyat farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile servis ve benzer adlar altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerlerin matraha dahil olduğu hükme bağlanmıştır.

Bu hüküme göre, teslim edilen ötv ye tabi mallar karşılığında her ne nam adı altında olursa olsun müşteriden alınan bedellerin, teslim edilen mallar için hesaplanacak ÖTV matrahına dahil edilmesi gerekmektedir.
 
Merhaba,
1 No'lu ÖTV Genel Tebliği' Alıntı:
10. VERGİNİN MATRAHI

ÖTV Kanununun 11 inci maddesinde ver......
ÖTV matrahına esas alınacak olan KDV matrahının tespitinde, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun(12) 20 ila 27 nci maddeleri hükümleri ile bu hükümlere ilişkin Katma Değer Vergisi Genel Tebliğlerinde yapılan açıklamaların dikkate alınacağı tabiidir. KDV matrahı, teslim veya ithal edilen malın bedeli ile birlikte vergi, resim, harç, pay ve fon gibi unsurları da kapsadığından, yukarıda açıklandığı şekilde tespit edilen KDV matrahına ÖTV de dahil olacaktır.
 
Benim kafama takılan da o kanunun içeriği ,
VERGİNİN MATRAHI

ÖTV Kanununun 11 inci maddesinde verginin matrahının; bu Kanuna ekli (II), (III) (tütün mamulleri hariç) ve (IV) sayılı listelerdeki malların ithalinde, ilk iktisabında veya tesliminde hesaplanacak ÖTV hariç olmak üzere, KDV matrahını oluşturan unsurlardan teşekkül edeceği hükme bağlanmıştır. (III) sayılı listedeki mallardan tütün mamullerinde ise ÖTV’nin matrahı, bu mamullerin nihai tüketicilere perakende satış fiyatı olarak belirlenmiştir. Anılan maddede, (I) sayılı listedeki mallar için maktu vergi tutarları belirleneceği hükme bağlanmıştır.

ÖTV matrahına esas alınacak olan KDV matrahının tespitinde, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun(12) 20 ila 27 nci maddeleri hükümleri ile bu hükümlere ilişkin Katma Değer Vergisi Genel Tebliğlerinde yapılan açıklamaların dikkate alınacağı tabiidir. KDV matrahı, teslim veya ithal edilen malın bedeli ile birlikte vergi, resim, harç, pay ve fon gibi unsurları da kapsadığından, yukarıda açıklandığı şekilde tespit edilen KDV matrahına ÖTV de dahil olacaktır.

1. paragrafda kdv matrahına dahil olucak ve olmayacak unsarların listesi verilmiştir. Buzdolabı bu listeye giriyor mu?
 
yüksek lisans seminer ödevlerimden biri de ötv idi.
M.Hayri ANDAÇ'ın dediği gibi ötv'nin beyanının alıcı ile hiçbir alakası yoktur. zaten ötv mükellefi sayısı da 2.000 civarındadır. yani çok az firma ötv beyannamesi vermektedir. ancak işlem itibariyle bu firmaların hemen hepsi büyük ölçekli firmalardır.

yürürlüğü girmesiyle 16 adet vergiyi ortadan kaldıran ötv, aynı anda vergiyi vergilendiren bir vergi de olmuştur. zira kdv matrahı, mal bedeline ötv bedeli eklendikten sonra ortaya çıkmaktadır.

yani malın bedeli 100 ytl ötv oranı % 20 ise, adil olanı:
mal bedeli 100 ytl
ötv 20 ytl
kdv 18 ytl
-----------
toplam 138 ytl olması idi...

ancak bizde durum:
mal bedeli 100 ytl
ötv 20 ytl
kdv matrahı 120 ytl
kdv 21,6ytl
-----------
toplam 141,60 ytl

dolaysız verginin % 30-35'lerde seyrettiği ülkemizde, ötv devletin can simidi haline gelmiş bulunmaktadır.
 
BEN BİZİM ÖDEYECEĞİMİZ ÖTV VERGİSİNİN VERGİ DAİRESİ TARAFINDAN NASIL HESAPLANDIĞINI ÖĞRENMEK İSTİYORUM.

KISACA ÖTV'NİN İŞLEYİŞİ NASILDIR.

ŞİMDİDEN CEVAPLADIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.
 
sn. askgultasci,
bence vergi dairesinin ötv'yi nasıl hesapladığı konusunu hiç kafanızı yormayın. zira sizinle hiçbir alakası yoktur. diğer meslekdaşlarımın da dediği gibi malın maliyeti ile alakalı bir durumdur. bunu direkt maliyetiniz gibi düşünüp, kaydınızı ona göre yapmalısınız.

diğer taraftan ötv'nin nasıl hesaplandığına gelince, türkiye'de çok az sayıda ötv mükellefi bulunur ve sınırlı sayıda mükellef ötv beyannamesi düzenler ki bunlar da genelde bunların önemli kısmı iso 500 veya iso 1000 kapsamında firmalardır. bunlar, maliye bakanlığının yayınlamış olduğu tebliğlerde yer alan oranlara göre, ürettikleri veya ithal ettikleri mallara kanunda belirtilen oranlarda ötv eklemek kaydıyla satış yaparlar. daha sonra müşteriye yansıttıkları bu ötv bedellerini devlete beyan eder ve ödemesini yaparlar. eğer kendileri de ötv ödedilerse, ödeyecekleri ötv'den düşüp, bakiye kadar ödeme yaparlar.

yani mantık olarak kdv nasılsa ötv'de aynıdır. ötv'nin çıkış amacı vergilerde sadelik sağlamak ve vergi adaleti sağlamak idi. kaldı ki ötv'nin çıkması ile birlikte irili ufaklı tam 16 adet vergi yürürlükten kalkmıştır.

ancak devletin vergi sadeliği adı altında çıkarttığı ötv, ne acıdır ki vatandaştan topladığı en yüksek dolaylı vergi olmuştur.
 
ötv oranlarında değişiklik varmı?

sayfanın üzerindeki bir soruda matrah 2000,00
ötv 134,00 diye hesaplanmış
bunda bir yanlışlık mı var yoksa ötv oranları değişiyor mu değişiyorsa neye göre değişiyor

cevapladığınız için şimdiden teşekkürler.
 

Benzer konular

Üst