fonradar

Özel bina yapımında vergi dairesi bildirimi ?

acemismmm

Katkı Sunan Üye
Üyelik
19 Ocak 2010
Mesajlar
270
Konum
ankara
Arkadaşlar,kendim oturmak için kendi arazime 3 kat bina yapacam bu bina yapımı için 3 ustayla anlaştım ben bunları vergi dairesine bildirecem mi ve muhtasar verecem mi bunlar için .teşk.
 
Ynt: Özel bina yapımında vergi dairesi bildirimi ?

Yaptıracağınız özel inşaatta çalışan işçiler GVK md.64/3'e göre diğer ücretli olarak vergilendirilecektir. Bu durumda inşaata çalışan işçilerin vergi dairesine başvurarak vergi karnesi alması gereklidir. Ücret matrahı yıllık asgari ücretin %25'idir.

Tarh yeri GVK md.106/2'ye göre işçilerin ikametgahı veya faaliyet gösterdikleri yer vergi dairesidir. GVK md.109/2'ye göre faaliyete başladıktan sonra 1 ay içerisinde tarh işleminin yapılması gereklidir.

Elbette bu söylediklerim yapılan binada kendinizin oturması durumunda geçerlidir, eğer inşaa edilen dairelerden birini bile satarsanız olay ticari organizasyona dönüşür ki onun vergilendirmesi son derece farklı bildiğiniz gibi.
 
Ynt: Özel bina yapımında vergi dairesi bildirimi ?

Satma amacı olmaksızın yapılan özel inşaat sahiplerinin vergi mükellefi olmasına gerek yoktur. İnşaatta çalışan işçiler için ise muhtasar beyanname verilmesinede gerek yoktur. Burada çalışan işçiler diğer ücretli olarak vergilendirilmektedir. Sosyal güvenlik yönünden ise arsa sahibi üzerinden açılan dosyada işçiler adına düzenlenen aylık prim ve hiz.belgesi her ayın 23 ne kadar ilgili kuruma verilmeli ve ayın sonuna kadar ödenmelidir. Bu inşaat ile ilgili olarak asgari işçilik ödemesi yapılacaktır. Özel inşaatınızda çalışan işçilerin 213 Sayılı Vergi Usul Kanununun 247 nci maddesi uyarınca ikametlerinin bağlı bulunduğu yer vergi dairesine müracaat ederek vergi karnesi almaları ve adlarına tarh ve tahakkuk edecek vergileri ödemeleri gerekmektedir.
 

Benzer konular

Üst