Özel İnşaat

Öğretmenim ve kısmet olursa arsam üzerine bir inşaat başlatıcam.Mütehait ile anlaşmadım,bir kalfa ve bir kaç işçiyle işi yapıcam.Sgk işlemlerini daha önce okulda idareci iken yaptığım için biliyorum o yüzden muhasebeci tutmayı düşünmüyorum.Şimdi adıma bir işyeri dosyası açıcam ve çalıştırdığım işçilerin girişlerini yapıp sigortalarını ödicem.Bu kadar basit mi ? vergi yönünden karşılaşacağım sıkıntılar var mı? muhasebeci tutmam gerekir mi

Böyle bir soruyu, muhasebecilerin sitesinde sormanız "esprili" geldi bana :)
Muhasebe yönünden tutmanız gerek yok, vergi kaydınız yok çünkü. Vergi yönünden de satış aşamasında değer artık kazancı ile karşı karşıya kalacaksınız, bunun tespiti vs için gerekebilir.
Ancak SSK yönünden tutmanızı şiddetle tavsiye ederim, genelde çok şahit oluyorum, "biliyorum ben yaparım" deyip te kaş yaparken göz çıkaranlar oluyor, SSK önemlidir, o kadar basit değil yani.
SSK dosyanız için bir muhasebeciden hizmet almanız iyi olur.

Ne kadar komik duruma düştüğümü siz muhasebeciler sitesinde olduğumu hatırlatınca farkettim:):)
cevabınız için teşekkürler.

İnşaat bittikten sonra belediyeden yapı kullanım izin belgesi yani iskan almanız gerekecek.Bunun içinde SGK'dan ilişiksizlik belgesi almanız ve belediyeye vermeniz gerekiyor.Yani yeterli asgari işçilik tutarının gösterilmiş olduğuna dair bir belge.Bu asgari işçilik tutarının hesaplanması ve takip edilmesi gerekiyor.Bu konu hakkında bilginiz var mı bilmiyorum.İnşaata hangi yıl başlandığı , yapı grubunun ne olduğu kaç metre kare olduğu gibi etkenler var.Bunlarla birlikte bir hesap yapılıyor.

Sn Zindan bilgilenmek için soruyorum... Vergi mükellefi olmayan bu kişi mesela 10 daire yapmış olsa ve başta satmama fikrine rağmen 2 sene sonra tüm daireleri satsa... Ne açıdan vergilendirme olacak ? Maliyet nasıl hesaplanacak ? Mesela 5 sene önce aldığı arsaya yapmış olsa bu inşaatı...
Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim..
Böyle bir soruyu, muhasebecilerin sitesinde sormanız "esprili" geldi bana :)
Muhasebe yönünden tutmanız gerek yok, vergi kaydınız yok çünkü. Vergi yönünden de satış aşamasında değer artık kazancı ile karşı karşıya kalacaksınız, bunun tespiti vs için gerekebilir.
Ancak SSK yönünden tutmanızı şiddetle tavsiye ederim, genelde çok şahit oluyorum, "biliyorum ben yaparım" deyip te kaş yaparken göz çıkaranlar oluyor, SSK önemlidir, o kadar basit değil yani.
SSK dosyanız için bir muhasebeciden hizmet almanız iyi olur.

İktisap tarihi ile satış tarihi arasındaki farkın üfe/tefe oranına değerlenerek yapılan hesaplama üzerinden "Değer artış kazancı" verilecek. Bu gelir de yıllık gelir vergi beyannamesi ile beyan edilecek. Arsasının üzerine bina yapanın ilk edinme tarihi olarak, yanlış düşünmüyorsam, ruhsat veya tapunun alındığı tarih olmalıdır.

Bu durumda maliyeti oluşturacak evraklar duzenli tutulmali ve saklanmali.. Sn.Zindan bu kisi serbest meslek sahibi-mukellef bir sahis olsa (avukat, doktor, muhasebeci) da ayni mi olacakti... Satma niyeti olmadan yapsa sonra satmaya karar verse... Sadede maliyet olusturacak evraklari muhafaza etmesi ve satinca maliyet satis arasindaki farkin deger artis kazanci olarak beyan edilmesi yeterli mi?
Ya da ilk gunden ticari bir niyeti olsa mukellefiyet nasil olacak .? Saygılar..

Bu işi ticari kazanç sağlamak adına yapıyor ise, vergi mükellefiyeti kapsamı adı altında yapacak, ve gelir-gider arasından g.vergisi, satış bedeli üzerinden de kdv ödemesi gerekmektedir.

Aslında tam oarak öğrenmek istediğim şu :
Bir avukat ya da bir mali müşavir, serbest meslek mükellefi; bir arsa alsa, üzerine 10 daire yapsa ve BAŞLANGIÇTA ticari-satış amacı olmasa...
Sadece SSK dosyası açıp asg. işçilik hesaplaması mı yapacak ?
Sonra mesela 3 yıl sonra bu 10 daireyi de satsa...
Maliyeti ve kar hesabı nasıl yapılacak ?
Teşekkür ederim..

Bu işi ticari kazanç sağlamak adına yapıyor ise, vergi mükellefiyeti kapsamı adı altında yapacak, ve gelir-gider arasından g.vergisi, satış bedeli üzerinden de kdv ödemesi gerekmektedir.

Evet, sadece ssk dosyası açacak.
Sattığı zaman değer artış kazancı hesaplayıp beyan edecek.