Özel Maliyetlerde Amortisman

mkulte

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Eyl 2006
Mesajlar
167
Konum
istanbul
merhaba,264 özel maliyetler hesabı tebliğinde, yapılan harcamalar kira süresinin 5 yıldan fazla olması durumunda 5 yılda eşit tutarlarla amortisman ayrılır diyor. burada amortisman yöntemi hangisi olur?normal amortisman yönteminde %20 den 5 yılda eşit tutarlarda amorti edilebiliyor.ancak azalan bakiyelerde 5 yılda amorti edilebilir ama eşit tutarlarda amorti edilemiyor.yani biz özel maliyetlerin amortismanında sadece normal amortisman yöntemini mi kullanabileceğiz.bu konu hakkında yorumlarınızı paylaşabilir miyiz? Saygılar,
 
Ynt: Özel Maliyetlerde Amortisman

Vergi Usul Yasası'nın özel maliyet bedellerinin itfası başlıklı 327'nci maddesi uyarınca; "Gayrimenkullerin iktisadi kıymetini artıran 272'nci maddede yazılı özel maliyet bedelleri, kira süresine göre eşit yüzdelerle itfa edilir. Kira süresi dolmadan, kiralanan şeyin boşaltılması halinde henüz itfa edilmemiş olan giderler, boşaltma yılında bir defada gider yazılır." denmektedir.
ayrıca gayrimenkulün iktisadi kıymetini artırıcı harcamaların özel maliyet bedeli hesabına aktarıldığı tarihte ayın şeklinde kira peşin olarak ödenmiş sayılacağından, bu tarihte yürürlükte olan gelir vergisi tevkifatı oranı üzerinden emsal bedeli esas alınarak gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir, fakat bu uygulama çoğu zaman ihmal edilmektedir.
 
Ynt: Özel Maliyetlerde Amortisman

Özel maliyet bedelleri ayrı bir itfa sistemine tabidir. Ya kira süresince eşit olarak
ya da kira süresi bilinmiyorsa 5 yılda eşit olarak itfa edilir. Azalan bakiye artan oran falan olmaz.
 
Ynt: Özel Maliyetlerde Amortisman

tekdüzen hesap planında özel maliyetler kira süresi belli değilse 5 yılda eşit taksitler halinde itfa ediliyor diyor.ama vuk'da amortisman yöntemi ile ilgili maddelerinde bilanço esasında defter tutan mükellefler dilerlerse azalan bakiyeler yöntemini kullanabilirler diyor.şimdi biz hangisine bağlı kalacagız.bu konu ile ilgili başka mevzuat var mıdır?
 
Ynt: Özel Maliyetlerde Amortisman

2005 te kiralanan işyerine
-2005 yılı sonu özel maliyet amortismanı doğru uygulanmış,
-2006 yılında EKSİK uygulanmış,
- 2007 de kiralanan boşaltılmış,
2007 DE HEPSİNİ GİDERE ATABİŞİRMİYİM ?
 
Ynt: Özel Maliyetlerde Amortisman

Sayın tarkaniz72

Bir önceki başlıkta kendi yorumumu yaptım ve cevap verdim. Şimdi bu konuya ilişkin kararı paylaşıyorum.

Saygılar.


T.C.

DANIŞTAY

Dokuzuncu Daire

Esas No : 1998/2241

Karar No: 1999/734

Özeti :

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 327 nci maddesinde, kira süresi dolmadan kiralanan gayrimenkulun boşaltılması halinde henüz itfa edilmemiş aktifleştirilmiş giderlerin, boşaltma yılında bir defada gider yazılması hükme bağlandığından, bu giderlere alt faturalarda yer alan katma değer vergilerinin de boşaltmanın olduğu yılda bir defada indirime tabi tutulmasında hukuka aykırılık yoktur.
 
Ynt: Özel Maliyetlerde Amortisman

Ben biraz net anlatamadım . Kusura bakmayın.
Bahsi geçen mağaza için 2007 ağustostan bu yana kira ödemiyorum. Ancak aynı mağazanın Elektrik su telfon vb. masraflarını X A.Ş. bana fatura ediyor ve C/h. ile ödüyorum.
1- 2005-2007 arası özel maliyet ayırdım. Fakat yeni kiracı(X A.Ş.) ile iş ilişkimiz devam etti ve aynı mağazada artık sadece personelimizi çalıştırarak X A.Ş. nin malları satılıyor.
2- X A.Ş. ile son sözleşmemizde ise demirbaşların halen bize ait olduğu yazılıyor.
Yani bahsi geçen mağazada ki örneğin hava perdesi , klima, pc ler de ... halen bizim demirbaşımız.
3- Bu sözleşme ortada olduğu için 2007 de ÖZEL MALİYETLERİMİ tamamen gider yazmadım, çekindim açıkcası. Yazmalımıydım ?
4- 2008 yılında Özel maliyetlerin tamamını ( 2006 da eksik hesaplananlarda dahil) gidere yazabilirmiyim ?
5- Geçmi kaldım ??
 
Üst