Özel Sağlık Sigortası

auditer

Katkı Sunan Üye
Üyelik
27 Ağu 2005
Mesajlar
127
Şirketlerin çalışmakta olan personelini özel sağlık sigortası yaptırması halinde Kurumlar Vergisi açısından şirket için gider olabilir mi?
Teşekkür ederim.
 
Merhaba,

SSK MEVZUATI AÇISINDAN:


GVK madde 40/9 “(4697 sayılı Kanunun 3. maddesiyle eklenen ve 7.10.2001 tarihinden itibaren yürürlüğe giren bent) İşverenler tarafından ücretliler adına bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları. (Gerek işverenler gerekse ücretliler tarafından bireysel emeklilik sistemine ödenen ve vergi matrahının tespitinde dikkate alınan katkı paylarının toplamı bu Kanunun 63. maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendinde belirlenen oran ve haddi aşamaz.)”

hükmüne göre işverenlerin, ücretlileri adına bireysel emeklilik sistemine ödediği katkı paylarının 506 sayılı Yasanın 77. maddesine göre, brüt tutarının hesaplanarak, ücrete eklenmesi ve SSK Primine tabi tutulması gerektiği şeklinde yaygın bir görüş hakimdir.

SSK Sigorta Primleri Daire Başkanlığı’nın vermiş olduğu bir özelge de durum:
“Yolluklar, çocuk ve aile zamları, ölüm, doğum ve evlenme yardımları ile ayni yardımlar dışında yapılan tüm nakit ödemeler, sigorta primine tabidir. 506 sayılı Kanun’un 77. maddesinin ikinci fıkrasında da; primden istisna olduğu öngörülen ödemeler yine tek tek sayılmış ve bu ödemeler dışında, her ne ad altında ödeme yapılırsa yapılsın, tüm ödemelerin prime tabi tutulacağı, hükme bağlanmıştır.
Bu bakımdan, işverenlerce özel sağlık şirketlerine ödenen “özel sağlık sigortası primleri”nden, sigorta primi kesilerek, Sosyal Sigortalar Kurumu’na ödenmesi gerekmektedir” şeklinde ifade edilmiştir.

VERGİ MEVZUATI AÇISINDAN:


GVK madde 40/9. “(4697 sayılı Kanunun 3. maddesiyle eklenen ve 7.10.2001 tarihinden itibaren yürürlüğe giren bent) İşverenler tarafından ücretliler adına bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları. (Gerek işverenler gerekse ücretliler tarafından bireysel emeklilik sistemine ödenen ve vergi matrahının tespitinde dikkate alınan katkı paylarının toplamı bu Kanunun 63. maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendinde belirlenen oran ve haddi aşamaz.)”

GVK madde 63/3. “(4697 sayılı Kanunun 4. maddesiyle değiştirilen ve 7.10.2001 tarihinden itibaren yürürlüğe giren bent) (**) Sigortanın veya emeklilik sözleşmesinin Türkiye’de kâin ve merkezi Türkiye’de bulunan bir sigorta veya emeklilik şirketi nezdinde akdedilmiş olması şartıyla; ücretlinin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat, ölüm, kaza, hastalık, sakatlık, işsizlik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta poliçeleri için hizmet erbabı tarafından ödenen primler ile bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları,

İndirim konusu yapılacak prim, aidat ve katkıların toplamı, ödendiği ayda elde edilen ücretin %10’unu (bireysel emeklilik sistemi dışındaki şahıs sigorta poliçeleri için ödenen primlerde, ödendiği ayda elde edilen ücretin %5’ini) ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamaz. Bakanlar Kurulu bu oranı %20 oranına kadar (bireysel emeklilik sistemi dışındaki şahıs sigorta poliçeleri için %10 oranına kadar) artırmaya ve belirtilen haddi asgari ücretin yıllık tutarının iki katını geçmemek üzere yeniden belirlemeye yetkilidir.(***)”

hükümlerini değerlendirdiğimizde,

İşverenler tarafından ücretliler adına bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları, brüt ücret tutarını çevrilerek, ödemenin yapıldığı ayda elde edilen brüt ücretin % 10’unu ve yıllık olarakta asgari ücretin yıllık tutarını aşmaması kaydıyla, ücret gideri niteliğine bürünerek gider olarak yazılabilir. Ancak, işverenlerin bu gideri yalnızca ücretlisinin kendisine ait olan bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları için olup, ücretlisinin eşi veya küçük çocukları için işveren tarafından ödenen bireysel emeklilik primleri ile bireysel emeklilik sistemi dışındaki şahıs sigorta poliçelerini (Sağlık Poliçesi, ölüm sigortası, hastalık sigortası gibi) kapsamamaktadır.

Burada dikkat edilmesi gereken bir konu da şudur:

Ücretlinin bireysel emeklilik primlerini kendisinin ödemesi halinde, hem kendisine, hem eşine hem de küçük çocuklarına ait hem bireysel emeklilik primlerini, hem de bireysel emeklilik sistemi dışındaki sigorta poliçelerini GVK’nun 63/3. maddesindeki hükümlere göre vergi matrahlarından indirebileceklerdir. SSK Primi vs. herhangi bir problem ortaya çıkmayacaktır.

Ücretlinin bireysel emeklilik primlerini işverenin karşılaması durumunda (GVK’nun ücret le ilgili hükümlerini de dikkate alarak), işveren: sadece ücretlisi adına ödemiş primleri ücret olarak gider yazabilecektir. Fakat, ödenen bu tutarın brütü bulunarak, hem gelir vergisine hem de SSK Primine tabi olacaktır.


Ayrıca, 256 Sıra Numaralı Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliği’ne de bakmanızı öneririm.
 
Sayın Kenan GÜMÜŞ,
İlginize teşekkür ederim. Sağlık sigortalarının gider yazılamadığı anlamı çıkıyor galiba?
 
@auditer,

G.V.K.'nun 40. maddesinin 9. bendinde sadece bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları gider olarak yazılacağından, işveren ödediği sağlık sigorta primi ücretle ilişkilendirilerek ücret gideri olarak giderleştirebilecektir.

İşverenin ödediği sağlık sigorta primini ücret gideri olarak yazacağından, SSK açısından gerekli açıklamayı Sayın GÜMÜŞ yapmıştır.

SMMM Kenan GÜMÜŞ' Alıntı:
............
Bu bakımdan, işverenlerce özel sağlık şirketlerine ödenen “özel sağlık sigortası primleri”nden, sigorta primi kesilerek, Sosyal Sigortalar Kurumu’na ödenmesi gerekmektedir” şeklinde ifade edilmiştir.


ÖRNEK


İşverence ödenen Sağlık Sig. Prim Katkı Payı, yıllık asgari ücreti aşmamak kaydıyla brüt ücretin % 5' i kadar gelir vergisi matrahından indirilir.

Kod:
Brüt Ücret                                 : 1.088,86 YTL    (1.000 + 88,86)
Ödenen Sağlık Sig. Prim Katkı Payı          :   75,00 YTL
Ödenen Sağlık Sig. Prim Katkı Payı (Brüt)   :   88,86 YTL.
(14+1+0,6 = 15,60) (100-15,60 = 84,40)  (((75 / 84,40) / 100) = 88,86)

 % 14 SSK Primi       :     152,44
 % 1 İşsizlik Primi   :      10,89
Gelir Vergisi Matrahı :     850,00
% 15 Gelir Vergisi    :     127,50
D.V.Vergisi Matrahı   :   1.088,86 
%0,6 D.Vergisi        :       6,53
Kesinti Toplamı       :     372,36  (75 YTL ilave edilmiştir.)
Net Ücret             :     716,50

Görüldüğü üzere, Sağlık Sig. Prim Katkı Payı olmasaydı alacağı net ücret değişmeyecekti. İşverence ödenen Sağlık Sig. Prim Katkı payına (SSK primi + İşsizlik primi + Damga Vergisi) ilave edilerek brüt tutarı alınmıştır.


Saygılar.
 
Üst