Özel Üniveristelere Ödenen Eğitim Ücretleri

fatmanur

Katkı Sunan Üye
Üyelik
5 Eki 2005
Mesajlar
218
Konum
.
Kollektif Şirket ortağı Vakıf üniverisitesinde ( bilgi ünv.) okuyan kızının eğitim harçlarını gelir verigisine göre hasılattan indirebilir mi?
 
Ynt: Özel Üniveristelere Ödenen Eğitim Ücretleri

Kanunda sadece "eğitim" ve "sağlık" harcamalarının indirim konusu yapılabileceği vurgulanmıştır. Eğitim harcamalarına örnek olarak, öğrenciler için, eğitim amacıyla eğitim ve öğretim kurumlarına, anaokulu, kreş ve dershanelere yapılan ödemeler; sürücü ve müzik kurslarına ödenenler dahil, eğitim amaçlı tüm kurs ücretleri; okul servislerine ve öğrenci yurtlarına ödenen ücretler; eğitim CD'leri, kitap ve kırtasiye bedelleri ile eğitim araç ve gereçleri için yapılan harcamalar sayılabilir. Buna karşılık spor kurslarının ücretleri; üniversite ve okullara giriş hazırlığına yönelik dergiler hariç gazete ve dergi bedelleri; müzik aletleri, bilgisayar, eğitim amaçlı olmayan CD ve disket bedelleri; tiyatro, konser ve sinema giriş ücretleri, yabancı ülkelerdeki eğitim kurumlarına yapılan ödemeler, okul aile birliği ve okul koruma derneklerine yapılan bağışlar ve Türkiye'de vergi mükellefi olmayan okullara ödenen eğitim ücretleri ile Devlet okullarına ödenen harçlar kapsama girmemektedir.

Beyannamedeki kazançtan indirilebilecek olan bu giderlerin, mükellefe, eşine ve küçük çocuklarına ait olması gerekmektedir. Eşe ait eğitim ve sağlık harcamaları açısından eşin çalışıyor olup olmamasının ve gelir durumunun önemi yoktur. Eşlerden her ikisinin de Gelir Vergisi beyannamesi vermesi durumunda, eşlerden her biri beyan ettikleri gelirin %10'u ile sınırlı şekilde eğitim ve sağlık harcamalarını indirebilirler. Ancak aynı harcamanın her iki eşin beyanında da mükerrer olarak dikkate alınmaması gerekir.
 
Ynt: Özel Üniveristelere Ödenen Eğitim Ücretleri

cevaplar için teşekkürler
sayın muhasebe, özelgeyi okudum anladığım kadarı ile kurumlar vergisi mükellefiyeti var ise indirim konusu yapılabiliyormu ?
 
Ynt: Özel Üniveristelere Ödenen Eğitim Ücretleri

eğitim için belge alınan kurum gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti olmak zorunda ........ bu belgeyi kullanacak kişi gelir vergisi mükellefi olmak zorunda kurumlar vergisi mükellefleri almış oldukları eğitime ait belgeleri indirim konusu yapamıyorlar.
 
Üst