fonradar

Özgün Bir Satış Şekli

Üyelik
23 Ocak 2017
Mesajlar
2
Konum
Bursa
Merhaba,
Özgün bir satış şeklini uygulamaya koymak istiyoruz ama, vergisel açıdan sorun olur mu işin içinden çıkamadık.

Senaryo 1;
Üretici malı tahsilatı yaparak potansiyel bir müşteriye satılmak üzere bir şahsa(lara) yollar. Şahıs bunu belli bir müddet sonra bulduğu bir dükkana tanıtır ve satar.
Üretici faturasını, malı satın alan dükkana keser. Satan şahıs komisyonunu gider makbuzu karşılığı alır.

Senaryo 2;
Üretici malı üretir, şahıs malı katalogtan tanıtır dükkana satar. Üretici tahsilatı yapar ve faturası ile beraber malı yollar. Satan şahıs komisyonunu gider makbuzu ile alır.

Burada şahıs denilen kişi, emekli, öğretmen, işsiz vs dir. Vergi mükellefi veya üreticinin elemanı değildir. Görevi ürünü tanıtmak ve satılmasına aracı olarak komisyon kazanmaktır. Bu işlemi şahıslar müşteri buldukça devamlı yapacaktır.

Bu sistem vergi/muhasebe açısından nasıl işler bir fikri olan var mıdır?
 
Bunlara burdan alacağınız cevaplar doğru ve doyurucu olmaz. Bir prfosyonel meslekdaş ile görüşün
 
SMMM'miz var araştırıyor ama ben bir kaç kişinin fikrini almak istiyorum. Yapmak istediğim, Avon,Amway gibi boş zamanlarında ürünlerimizi tanıtıp, satışa yardımcı olacak kişiler.
Fakat Avon'dan farkı, malı üretici direk fatura ederek, vergi mükellefi olan birine satmış oluyor ve aracı olanda komisyon kazanmış oluyor. Bu satış sistemini işletecek bir yöntem.
Profesyonel yardıma açığım.
 
Düşündüğün sistemde aracı olan her 2 koşulda da gider makbuzu ile ödeme alıyor. Bu sakıncalıdır. Gider makbuzu bu tip işlemlerde yılda belki 1-2 defa kullanılabilir. devamlı ve düzenli ticari bir alışverişte gider makbuzu kullanmak maliye açısından ve de sgk açısından da sakıncalıdır
 
Üst