Özürlü İşçi Çalıştırma Hakkkında ?

Rietveld

Tanınmış Üye
Üyelik
6 Eyl 2010
Mesajlar
3,399
Konum
Lüleburgaz
Arkadaşlar 50 ve üstü işçi sayısına ulaştığımızda %3 özürlü işçi çalıştırmamız gerekiyor.

Benim sorum şu.

Bir şirketimize ait 2 tane sigorta dosyası var.Yani aynı ünvan altında 2 adet işyeri.Birinde 32 diğerinde 9 sigortalı var.Önümüzdeki ay biraz daha giriş olacak.Bu 50 kişi kriteri tek işyeri içinmi geçerli yoksa 2 işyerindeki toplam işçi sayısınamı bakmamız gerekiyor?
 
Ynt: Özürlü İşçi Çalıştırma Hakkkında ?

4857 Sayılı kanun

Özürlü, eski hükümlü ve terör mağduru çalıştırma zorunluluğu

MADDE 30
.
.
Aynı il sınırları içinde birden fazla işyeri bulunan işverenin bu kapsamda çalıştırmakla yükümlü olduğu işçi sayısı, toplam işçi sayısına göre hesaplanır.
.
.
 
Ynt: Özürlü İşçi Çalıştırma Hakkkında ?

Ya eski hükümlü yada terör mağduru olayını kaldırdılar diye biliyordum
 
Ynt: Özürlü İşçi Çalıştırma Hakkkında ?

50 kişi olunca özürlü işçi çalıştırmak mecburi.Ancak eski hükümlü ve terör mağduru mecburi değil.

Tabi bu özel işyerleri için geçerli.Kamu kurumları eski hükümlüde çalıştırmak zorunda.
 
Ynt: Özürlü İşçi Çalıştırma Hakkkında ?

Emin değilim.. İşkur personelinden duyduğum bir şey bu..

Özürlü personel çalıştırma oranı %2'ye çekilecek.. %1'lik kısım ise.. pişmanlıktan faydalanıp.. silah bırakanlar için uygulanacak..

Ama ne zaman.. nasıl olacak.. kimsenin net bir bilgisi yok..
 
Ynt: Özürlü İşçi Çalıştırma Hakkkında ?

Merhabalar,
Bizim şirkettede 50 kişinin altında çalışan var.Fakat bu ay işe bir özürlü personel aldık.İşe giriş evraklarındaki sağlık rağorunda % 42 raporlu olduğu yazıyor.Buna istinaden özürlü raporunu istedim.Eğitim Hastanesinden almış olduğu rapor getirdi.Sigorta girişi yaparken normal giriş yaptım.Bu işlem sanırsam yanlış oldu.Bir dilekçe ile sgk ya bildirmeyi düşünüyorum.Sormak istediğim SGK ya verceğim rapor maliye onaylı olmak zorundamı?Yoksa hastanenin verdiği yeterli midir?İkinci sorum bu kişi asgari ücretli .İkinci sorum gelir vergisi indirimi ne kadar oluyor?Yani personel özürlülüğü için ne kadar ödeme yapacağım?
 
Ynt: Özürlü İşçi Çalıştırma Hakkkında ?

50 kişinin altında çalışanlarınız varsa özürlü işçi çalıştırma zorunluluğunuz yok
%80 den fazla (%80 dahil) 1.derece
%60 dan fazla (%60 dahil) 2.derece
%40 dan fazla (%40 dahil) 3.derece

2011 sakatlık indirimi

1.derece 700
2.derece 350
3.derece 170

olmak üzere gelir vergisi matrahından düşülüyor ek olarak özürlü işçinin ssk primleri %50 oranında hazinece karşılanıyor...
 
Ynt: Özürlü İşçi Çalıştırma Hakkkında ?

Sayın Emansur cevabınız için teşekkür ederim.Özürlü personel işe almamızın sebebi zorunluluktan değildi.Alınan personel öyle denk geldi:))İlk defa çalıştırdığımız için sgk işe giriş bildirgesini yanlış verdim galiba.Emin olmak için foruma sordum.Çünkü normal giriş yaptım.Birde işçinin getirdiği özürlü raporu sadece hastane onaylı idi.Onun ayrıca maliye ye onaylatması gerekiyor muydu.Eğer öyle ise sgk ya işçi giriş bildirim doğru hali için dilekçe vereceğim.Dilekçe eki olarakta raporu sunmayı düşünüyorum.Yanlış işlem yapmamak bir bilene sormak istedim:))
 
Ynt: Özürlü İşçi Çalıştırma Hakkkında ?

Sayın royem,

1-Bu özürlü elemanın iş kura kaydını yaptırın
2-İş kura bu özürlü elemanı işe aldığınıza dair bi yazı yazın.
3-İş kura özürlü elemanın olduğu çizelgeyi onaylatın (bu çizelge ye sanırım internetten ulaşırsınız) ve bu onaylı çizelgeyi bağlı bulunduğunuz SGK ya verin ki SGK Tahakkuku için gerekli maddeyi aktif hale getirsinler.
4-Kontenjan fazlası özürlü olacağı için sgk priminin %50 si kadarından yararlanacaksınızdır.
 
Ynt: Özürlü İşçi Çalıştırma Hakkkında ?

Sayın Volkan Poyraz,
İşçinin bana getirmiş olduğu Eğitim hastehanesinin vermiş olduğu raporda;Rapor numarası yazılı ayrıca Kurum yazan yerde de ilgili İŞKUR ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜNÜN adı ,tarih ve numarası yazılı .Sanırsam İŞKUR Kaydı var yada ben öyle yorumladım.Buna rağmen işveren yine İŞKUR a yazı ve belirtmiş olduğunuz çizelgeyi yine de onaylatması gerekiyormu?
 
Ynt: Özürlü İşçi Çalıştırma Hakkkında ?

işkura bu özürlü elemanı iş başı yaptırdığınıza dair yazınızı yazın.Bu yazı ile birlikte çizelgeyi de onaylattırıp SGK ya verin.Zaten şu an e bildirge den kontrol ederseniz sizde fark edeceksiniz ki kanun sizde şu an açık değildir..Bu çizelgeyi SGK ya verince aktif hale getirecekler..
Kolay gelsin,
 
Ynt: Özürlü İşçi Çalıştırma Hakkkında ?

maliye onayı olmak zorunda değil bu zamana kadar ben hiç onaylama yaptırmadım
iş kurdan aldığınız listeyi bağlı olduğunuz sgk md lüğüne verin o kadar...
 
Merhaba,

Özürlü açığımız varsa, özürlü çalışmaya başlayınca geçmiş aylara dair ceza siliniyor diye duymuştum, yani sıfırlanıyormuş (ne kadar doğru bilemiyorum), bizim bir kişi açıpımız vardı, aldık, iki gün devamsızlık yaptı, geldi istifa etti, tabii ki herhangi bir hakedişi olmadı ancak, giriş çıkış yaptık, geçmiş aylarda açığımız olduğundan uygulanabilecek cezalar sıfırlanmış olur mu, tşk
 
İş kur talep iletti iseniz ceza kesilmez. Açığınız olduğu halde başvurmadı iseniz ceza kesilecektir.
 

Benzer konular

Üst