fonradar

Özürlü Serbest Meslek Erbabında Vergi İndirimi

stajer49

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 Nis 2012
Mesajlar
109
Selam Üstadlar,

Özürlü bir serbest meslek erbabına işyeri açılışı yaptık. Herhangi bir vergi indirimi varmıdır ?
 
Ynt: Özürlü Serbest Meslek Erbabında Vergi İndirimi

Hayırlı olsun.

GVK md.89/3;

"3. Serbest meslek faaliyetinde bulunan veya basit usulde vergilendirilen özürlülerin beyan edilen gelirlerine, 31 inci maddede yer alan esaslara göre hesaplanan yıllık indirim (Bu indirimden bakmakla yükümlü olduğu özürlü kişi bulunan serbest meslek erbabı ile hizmet erbabı (tevkifat matrahı dahil) da yararlanır.)."

GVK.md.31

Çalışma gücünün asgarî % 80'ini kaybetmiş bulunan hizmet erbabı birinci derece sakat, asgarî % 60'ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ikinci derece sakat, asgarî % 40'ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ise üçüncü derece sakat sayılır ve aşağıda sakatlık dereceleri itibariyle belirlenen aylık tutarlar, hizmet erbabının ücretinden indirilir.
Sakatlık indirimi;

- Birinci derece sakatlar için 440.000.000 lira,(*) (280 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 2012 yılı için 770 TL.)

- İkinci derece sakatlar için 220.000.000 lira,(**) (280 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 2012 yılı için 380 TL.)

- Üçüncü derece sakatlar için 110.000.000 liradır.(***) (280 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 2012 yılı için 180 TL.)
 
Ynt: Özürlü Serbest Meslek Erbabında Vergi İndirimi

Teşekkürler Koray Bey,

2012 yılı için 770 x 12 = 9240 TL yıllık gelirinden indirilecek. Öylemi anlamalıyız ?

Ayrıca özürlülük durumunu vergi dairesine nasıl bildirmemiz gerekiyor.
 
Ynt: Özürlü Serbest Meslek Erbabında Vergi İndirimi

Vergi indiriminden yararlanmak için 3 adet fotoğraf nufus cüzdanı ve özürlü olduğuna dair raporla vergi dairesine müracaat etmeniz lazım.
Ayrıca evet yıllık olarak beyan edilen kazançlarda 12 ile ile çarpılarak indirilir.
 
Ynt: Özürlü Serbest Meslek Erbabında Vergi İndirimi

sn metyo verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler, affınıza sığınarak son bir soru daha sormak istiyorum. sene sonuna doğru başvuruda bulunsak olur mu? yoksa açılış yaparken mi başvuruda bulunmak gerekiyor.
saygılar...
 
Ynt: Özürlü Serbest Meslek Erbabında Vergi İndirimi

sn stajer49 bu konuda tam emin olmamakla birlikte başlangıçta başvurmakta fayda var.Kaldı ki zaten şimdi başvursanız size cevap vermesi en az iki ayı bulur.Zira rapor yoksa en yakın hastahaneye sevk edeceklerdir.Rapor aldıktan sonra veya daha önce alınmış raporunuz varsa bunu merkez sağlık kuruluna gönderiyorlar oradan da onay gelmesi durumunda vergi indiriminden faydalanabileceğinize dair yazı gönderiyorlar.Dediğim gibi en az iki ay sürer.
İyi çalışmalar...
 
Ynt: Özürlü Serbest Meslek Erbabında Vergi İndirimi

çok saolun sn metyo
 

Benzer konular

Üst