Palandöken, 'POS'lu Yazar Kasa Uygulaması Acilen Ertelenmeli'

ebru şener

Tanınmış Üye
Üyelik
6 Eyl 2005
Mesajlar
1,802
Konum
İstanbul
ANKARA - Seyyar POS cihazı kullananlar için POS'lu yazarkasa uygulamasının 1 Temmuz'da yürürlüğe gireceğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Herkesin hayrı için uygulama 3 ay ertelenmeli' dedi.

'30 EYLÜL'E KADAR SÜRE UZATILMALI'

Seyyar POS cihazı kullananlar için POS cihazının değiştirme konusunda son günün 1 Temmuz olduğu ifade eden Palandöken, 'Hali hazırda 2 firma var. Piyasada yeterince rekabet koşulları oluşmadı. Maliye Bakanlığı 3 aylık geçiş süresi tanıdı ama 1 Temmuz itibariyle yeni nesil POS cihazının faturasının kesilmiş olması şartıyla. Hâlbuki esnaf görmediği malı satın almaz. Bunun için de geçiş süresi olan 30 Eylül'e kadar uygulama süresi uzatılmalıdır' şeklinde konuştu.

ESNAF SABİT POS'A DÖNMEYE BAŞLADI

Piyasada yeterince firma olmaması nedeniyle yeni cihazların fiyatlarının da yüksek olduğunu söyleyen Palandöken, 'Esnaf, fiyatlar düşer umuduyla sabit POS'a dönmeye başladı. Özellikle evlere servis yapan bakkal, manav, lokanta gibi işletmeler dışarıya yaptığı servislerde sadece nakit ödeme kabul etmeye ve işyerinde de sabit POS cihazı kullanmaya başladı' dedi.

EVDEKİ BULGURDAN OLUNACAK

Yazarkasalı POS cihazı uygulamasını genel olarak olumlu bulduğunu da söyleyen Palandöken, 'Sürenin kısa olması nedeniyle Maliye, Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olabilir. Yeni nesil cihaz alamayanlar sadece nakit ödemeleri kabul etmeye başladı. Bu durumda kayıt dışı faaliyetlerin artacağından endişe ediyoruz. Süre uzamazsa vergi gelirleri artırılmaya çalışılırken, tersine gelirler azalabilir' dedi.

Kaynak: TESK
 
Şu ana kadar kullanım konusunda da yeterli açıklama yapılmadı. Kanuna göre " 3100 sayılı yasaya göre ödeme kaydedici cihaz kullanmakta olanlardan, mobil pos cihazı kullananlar" 01/07/2013 tarihinden itibaren yeni nesil yazar kasa kullanacak. Peki, yazar kasa kullanma mecburiyeti olmayan ama mobil pos cihazını faturalı satışlarında kullanan toptancı esnaf ne yapacak? Maliyeyi aradığımızda her memur farklı bir şey söylüyor. İşyerinde bir adet ödeme kaydedici cihaz varken ikinciye zor izin verirdi maliye. Şimdi, 4 mobil pos cihazınız var ise 4 adet yazar kasa alacaksınız. Bu saçmalık değil mi? Kimi vergi dairesi kaç tane isterseniz tek izin belgesi veriyor ve üzerine adet yazıyor. Kimi sadece izin yazısını veriyor kaç tane istersen al diyor. Bu karışıklıkların yanında tahsilatlar ile ilgili de bir açıklama geldi. Bu yazar kasalarda eski alacağınızı tahsil edebiliyorsunuz pos aracılığı ile ama fatura tarihini ve no'sunu girerek. Bu konuda açık değil. Bir fatura bir kaç kerede tahsil edilebildiği gibi bazen bir kerede bir kaç fatura tahsil edilebilir. Bu konuda da işlem birliği olması açısından bir yönetmelik yayınlanmalı. Yine zihniyet aynı... "Ben yaptım oldu..." Sonra da değiştir babam değiştir...
 
Üst