fonradar

Part-time Çalışanlara Kıdem Tazminatı

Üyelik
27 Eyl 2006
Mesajlar
11
herkese merhabalar ;)
22/06/2004 te girdiğim işyerinden 28/02/2007 tarihinde çıkarıldım.toplamda 531 gün çalışmış olarak gözükmeme rağmen hiç izin kullanmadım.sormak istediğim kullanılmamış izinlerimi nasıl hesaplayacağım.bana verilen ibranamede kullanılmamış izin ücretinde yasal kesinti gözüküyor.kesinti yapılması doğru mudur?ayrıca insan kaynaklarından verilen bilgiye göre 1 aylık izin kullanma hakkım olduğunu ve bunun hesaplamasını son 3 ayın maaş toplamının ortalamasını alıp yaptığını söylediler.acaba yapılan hesaplama yasal mıdır? ???

ayrıca kıdem ve ibar tazminatımı hesaplarken aylık brüt ücretimi nasıl hesaplamam gerekiyor?2007 yılında çalıştığım 2 ayın ortalamasını mı,aralık2006+ocak 2007+şubat 2007 toplamının ortalamasını mı, son 12 ayın ortalamasını mı yoksa şu ana kadar çalıştığım 33 ayın ortalamısını mı alıyoruz? ???
ilginize teşekkürler...
 
Ynt: Part-time Çalışanlara Kıdem Tazminatı

Yıllık izin ücreti
MADDE 57. - İşveren, yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye, yıllık izin dönemine ilişkin ücretini ilgili işçinin izine başlamasından önce peşin olarak ödemek veya avans olarak vermek zorundadır.

Bu ücretin hesabında 50 nci madde hükmü uygulanır.

Günlük, haftalık veya aylık olarak belirli bir ücrete dayanmayıp da akort, komisyon ücreti, kâra katılma ve yüzde usulü ücret gibi belirli olmayan süre ve tutar üzerinden ücret alan işçinin izin süresi için verilecek ücret, son bir yıllık süre içinde kazandığı ücretin fiili olarak çalıştığı günlere bölünmesi suretiyle bulunacak ortalama üzerinden hesaplanır.

Ancak, son bir yıl içinde işçi ücretine zam yapıldığı takdirde, izin ücreti işçinin izine çıktığı ayın başı ile zammın yapıldığı tarih arasında alınan ücretin aynı süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır.

Yüzde usulünün uygulandığı yerlerde bu ücret, yüzdelerden toplanan para dışında işveren tarafından ödenir.

Yıllık ücretli izin süresine rastlayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil ücretleri ayrıca ödenir
Yıllık ücretli izin hakkı ve izin süreleri
MADDE 53. - İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir

İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;

Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden,
Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden,
Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden,

Kıdem tazminatı

Kıdem tazminatının hesaplanması, son ücret üzerinden yapılır. Parça başı, akort, götürü veya yüzde usulü gibi ücretin sabit olmadığı hallerde son bir yıllık süre içinde ödenen ücretin o süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle bulunacak ortalama ücret bu tazminatın hesabına esas tutulur.
 
Ynt: Part-time Çalışanlara Kıdem Tazminatı

Eğer değişen ücretle çalışıyorsanız veya yıl içinde artış oldu ise son üç ayın alınması yasal.
Kıdem tazminatı ortalama ücret üzerinden değil son ücret üzerinden hesaplanır.
 
Ynt: Part-time Çalışanlara Kıdem Tazminatı

değişen gün ve ücretle çalışıyordum.yani 1 ay 12 gün çalışırken diğer ay 15 gün çalışabiliyordum.

''Kıdem tazminatının hesaplanması, son ücret üzerinden yapılır. Parça başı, akort, götürü veya yüzde usulü gibi ücretin sabit olmadığı hallerde son bir yıllık süre içinde ödenen ücretin o süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle bulunacak ortalama ücret bu tazminatın hesabına esas tutulur.'' maddesine göre son maaşıma göre hesaplanması gerekmez mi? ???çünkü ben parça başı,akort,götürü veya yüzde usulüne göre çalışmıyordum.sadece çalıştığım gün sayıları farklıydı.

verdikleri ücret şu ana kadar çalıştığım günlerin toplanıp ortalamasının alınmasıyla yapılmış.son 3 ay veya son ay dikkate alınarak hesaplandığında kıdem + ihbar çok daha fazla tutuyor.farkı talep etme hakkım var mıdır? ???
 

Benzer konular

Üst