Part Time

Oncelikle herkese merhaba benim sorum biraz uzun olacak ama bu konuda beni aydinlatirsaniz cok sevinirim.
Simdi part time calisanin gunluk ucretini bulmaya calistigimizda asgari ucreti 30 bolerek gunluk cikan rakami 7.5 bolerek saatlik ucreti bulmus oluyoruz. Simdi bizim sirket brutten calistigi icin yeni asgari ucrete gore brut 1647÷30=54.9 cikmaktadir 54.9÷7.5= 7.32 cikmaktadir. Yani asgari ucretin saatlik ucreti 7.32 dir ayda 180 saat calisildigi icin 7.32×180=1317 tl yapmaktadir. Yani asgari ucreti almaktadir . benim sorunum ise sudur ki part time calisan iscininde fuul time calisan isciyle saatlik ucretinin ayni olmasidir kisaca benimde saatlik ucretim 7.32 tl dir ama bugun sirketimle gorustum biz brutten calistigimiz icin o cikan 7.32 tl sizin brut ucretiniz dendi net saatlik ucretiniz 5.45 gibi bi rakam soylendi. Peki bileninize sormak isterim fuul time personelin gunluk ucreti 7.32 brutu ise onlarinda 5.45 li rakam olmasi gerekmezmi dedigimde bir cevap alamadim . kisaca abilerim fuul calisanin brut saatlik ucreti 7.32 tl benimde 7.32 tl ama benim saatlik ucretim 5.45 tl civari. Asgari ucretten once burut ucretim 7.00 simdi 7.35 kisaca 0.35 tl zam yapilmis aylik 120 saat calisiyorum 0.35×120=42 tl asgari ucrete 300 tl zam yapilmisken bana sadece 42 tl mi zam yapildi. Benim iddam sudur ki isyerime benim 7.32 saatlik ucretimin brut degil net olmasidir haksizmiyim
Son olarak yemek parasi sirket vermek zorunda degil lakin is yerimizde normal calisanlara 400 tl multinet verilirken bana multinet verilmemektedir bu hakli fesih olurmu

Son düzenleme:
Oncelikle herkese merhaba benim sorum biraz uzun olacak ama bu konuda beni aydinlatirsaniz cok sevinirim.
Simdi part time calisanin gunluk ucretini bulmaya calistigimizda asgari ucreti 30 bolerek gunluk cikan rakami 7.5 bolerek saatlik ucreti bulmus oluyoruz. Simdi bizim sirket brutten calistigi icin yeni asgari ucrete gore brut 1647÷30=54.9 cikmaktadir 54.9÷7.5= 7.32 cikmaktadir. Yani asgari ucretin saatlik ucreti 7.32 dir ayda 180 saat calisildigi icin 7.32×180=1317 tl yapmaktadir. Yani asgari ucreti almaktadir . benim sorunum ise sudur ki part time calisan iscininde fuul time calisan isciyle saatlik ucretinin ayni olmasidir kisaca benimde saatlik ucretim 7.32 tl dir ama bugun sirketimle gorustum biz brutten calistigimiz icin o cikan 7.32 tl sizin brut ucretiniz dendi net saatlik ucretiniz 5.45 gibi bi rakam soylendi. Peki bileninize sormak isterim fuul time personelin gunluk ucreti 7.32 brutu ise onlarinda 5.45 li rakam olmasi gerekmezmi dedigimde bir cevap alamadim . kisaca abilerim fuul calisanin brut saatlik ucreti 7.32 tl benimde 7.32 tl ama benim saatlik ucretim 5.45 tl civari. Asgari ucretten once burut ucretim 7.00 simdi 7.35 kisaca 0.35 tl zam yapilmis aylik 120 saat calisiyorum 0.35×120=42 tl asgari ucrete 300 tl zam yapilmisken bana sadece 42 tl mi zam yapildi. Benim iddam sudur ki isyerime benim 7.32 saatlik ucretimin brut degil net olmasidir haksizmiyim
Son olarak yemek parasi sirket vermek zorunda degil lakin is yerimizde normal calisanlara 400 tl multinet verilirken bana multinet verilmemektedir bu hakli fesih olurmu

Eğer part time çalışan kişinin ücreti ile full time çalışan kişinin ücreti aynı ise her iki kişinin de brüt ücreti 7,32 dir. Bu ücretin neti ise 5,233 tl'dir. Fakat burada asıl olan full time çalışanın net ücreti ay üzerinden 30 gün baz alındığından dolayı 5,233x30x7,5=1.177,425 tl dir. Part time çalışan kişi ay içerisinde örneğin 100 saat çalıştığını varsayar isek net ücreti 5,233x100 = 523,3 tl olacaktır. Çalıştığı saate göre ücreti değişir. Yani full time çalışan kişi ile part time çalışan kişinin saat ücreti aynı olabilir fakat çalıştıkları saat bakımından aldıkları ücretler farklıdır.

Sizin 2015 yılında 7.00 TL olan bürüt ücretiniz 2016 yılında asgari ücret artışı kadar zam yapılarak 7.32 TL yapılmış gözüküyor. Eğer iş sözleşmenizde artış oranı ile ilgili bir madde yok ise ve aynı işi gören tam ay çalışana yapılan artış ile sizin artış oranınız aynı ise zam konusunda yapabileceğiniz yok. Yine işe girişte kime yemek yapılacağı iş sözleşmesi ile belirlenir. İşe girerken size bu hak verilmedi ise haklı fesih nedeni olmaz.

Kisaca soyle sorsam daha mantikli. Fuul time 1647 brut alirken en dusuk neti 1300 tl alirken ben her ay 120 saat calisiyorum brut 7.35 tl den 882 tl ediyor net kaca geliyor siz tahmin edin bu gelen zamla benim aldigim maasim normalmi

Nerdeyse fuul calisanla yari yariya fark var maaslarimizda o zaman bende haftalik 30 saat yerine 22.5 saat calisayim cunku maaslarda yari yariya fark. Ayrica hesaplamayi herkes degisik yapiyor fuul time gunluk saatlik ucreti 7.2,yapiyor seninde net saatlik ucretinin 7.2 diyende var o senin brut saatlik ucretin diyende var is yerim gibi zormus ya part calismak bu maasi aliyoruz uste birde devlete borclaniyoruz

Nerdeyse fuul calisanla yari yariya fark var maaslarimizda o zaman bende haftalik 30 saat yerine 22.5 saat calisayim cunku maaslarda yari yariya fark. Ayrica hesaplamayi herkes degisik yapiyor fuul time gunluk saatlik ucreti 7.2,yapiyor seninde net saatlik ucretinin 7.2 diyende var o senin brut saatlik ucretin diyende var is yerim gibi zormus ya part calismak bu maasi aliyoruz uste birde devlete borclaniyoruz

Fark olacaktır tabikide tam zamanlı çalışan ile yarım zamanlı çalışma arasında ücret farkı olması gayet normaldir. 3 kuruşa 5 köfte var mı ?
Saatlik ücretleriniz aynı olabilir ama çalıştığınız süre için ücret alırsınız. Sen 140 saat çalışmıssındır , diğeri 200 saat çalışmıştır aynı parayı vermek adil mi ?

Melih bey bende onu diyorum zaten haklisiniz ama bana sunu izah edin o zmn. Aylik fuul time 180 saat calisiyor 1300 tl maas aliyor buda gunluk saatlik ucreti 7.2 demek oluyor. Ben her ay sabit 120 saat calisiyorum benim gunlugumde 7.2 ama bana bunun brut oldugu soyleniyor ucretim 5.45 ten yatiyor brut mrut deyip bu adil mi sizce
Ben demiyorum ki banada asgari ucret 1300 tl verin diye. Asgari ucretlinin saatlik ucreti 7.2 bende 120 saat calisiyorun 120×7.2=864 tl maasim olnasi gerekirken bunu brut deyip 120×5.45 gibi rakamla carpiyorlar

Son düzenleme:
Asgari ücretin neti 1300 tl dir.
1300/ 180 = 7,2 tl net saat ücretine tekabul eder, ki saat ücreti bu şekilde hesaplanmaz. Saat ücreti hesabı yapacaksanız ; 30 gün x 7,5 saat günlük çalışma = 225 saat , 1300 tl / 225 saat aylık = 5,77TL saat ücreti bulmanız gerekir
Tam zamanlı çalışanın ücretlendirilmesi saat ücreti x çalıştığı saat kadar ücret değildir, 1 aylık çalışma karşılığı ödenen ücrettir.
Siz aylık asgari ücret üzerinden ücretlendirilmek üzere çalışan kısmi süreli çalışansınız. Çalışma süreniz haftalık 30 saati aşamaz.
Hafta tatili ücretine , tam zamanlı çalışanda olduğu gibi 1 tam günlük ücret olarak hak kazanamazsınız, çalışma sürenize oranlanmış hafta tatili ücretine hak kazanırsınız. vs. vs . vs.

netice 120 saat net çalışmanızı haftanın hangi günlerinde kaçar saat olarak yaptığınızı da belirtirseniz, konu hakkında hesaplama yapabilen arkadaşlar kolaylıkla almanız gereken aylık ücreti hesaplayabileceklerdir.

Melih bey bende onu diyorum zaten haklisiniz ama bana sunu izah edin o zmn. Aylik fuul time 180 saat calisiyor 1300 tl maas aliyor buda gunluk saatlik ucreti 7.2 demek oluyor. Ben her ay sabit 120 saat calisiyorum benim gunlugumde 7.2 ama bana bunun brut oldugu soyleniyor ucretim 5.45 ten yatiyor brut mrut deyip bu adil mi sizce
Ben demiyorum ki banada asgari ucret 1300 tl verin diye. Asgari ucretlinin saatlik ucreti 7.2 bende 120 saat calisiyorun 120×7.2=864 tl maasim olnasi gerekirken bunu brut deyip 120×5.45 gibi rakamla carpiyorlar

Diğer full time çalışan personellerin de brüt saat ücreti 7,32 net ücreti ise 5,23 dür. Bu senin için de geçerlidir.Asgari ücretin Neti 1177,45 tl olup agi dahil 1300 tl dir. Herneyse anlatmak istediğim her ikinizin de brüt saat ücreti 7,32 neti ise 5,233 dür. Her ikinizin de ücretleri brüt ücret üzerinden hesaplanıp aynı kesintiler yapılır ve net ücreti bulunur.Siz 120 saat çalışıyorsanız 627,6 tl ne maaşınız + aginiz olur. 1300 asgari ücret alan kişinin neti de 1177,45 tl dir aslında ve 180 saat çalışma değil 225 saat çalışma yapar. ( 225 saat = 30x7,5 ) Bu da 5,233x225 = 1177,45 tl dir. Agiyi de eklersen 123,53 tl olarak 1300 olur.

Simdi soyle diyim. Benimde fuul calisaninda saatlik ucreti 7.32 tl bunda hemfikiriz. Ben cumartesi pazar ve hafta ici iki gun 8 saat 1 saati mola 7 saat calismaktayim. Bordromda yazani soyluyorum.

Normal calisma kazanci. 75.00
Hafta tatili kazanc. 37.50
Resmi tatil kazanc.7.50
Ulusal bayram kazanci.6.50 saat 47.58 tl
Toplam odemeler toplami.925.98

Satis primi: 4.75
Satis primi : 60.76

Sigorta matrahi. 991.49
Sigorta primi 138.81
İssizlik sigorta primi.9.92
Vergi matrahi.842.76
Gelir vergisi.126.41
Damga vergisi.7,53
Yasal kesintiler toplam.282.67

İcra kesintisi. 177. 71

Ek odemeler toplami.65.51
Ozel kesintiler toplami.177.21
Toplam brut kazanc.991.49
Agi.123,52

Net odenen. 655.14

Bordromu komple yazdim dogrumudur.

Ayrica bir isyerinde normal calisana taninan tum haklarlardan part calisanlarda yararlanir diye biliyorum normal calisana 400 tl multinet verilirken part personele verilmemisi normalmidir

Son düzenleme:
Simdi soyle diyim. Benimde fuul calisaninda saatlik ucreti 7.32 tl bunda hemfikiriz. Ben cumartesi pazar ve hafta ici iki gun 8 saat 1 saati mola 7 saat calismaktayim. Bordromda yazani soyluyorum.

Normal calisma kazanci. 75.00
Hafta tatili kazanc. 37.50
Resmi tatil kazanc.7.50
Ulusal bayram kazanci.6.50 saat 47.58 tl
Toplam odemeler toplami.925.98

Satis primi: 4.75
Satis primi : 60.76

Sigorta matrahi. 991.49
Sigorta primi 138.81
İssizlik sigorta primi.9.92
Vergi matrahi.842.76
Gelir vergisi.126.41
Damga vergisi.7,53
Yasal kesintiler toplam.282.67

İcra kesintisi. 177. 71

Ek odemeler toplami.65.51
Ozel kesintiler toplami.177.21
Toplam brut kazanc.991.49
Agi.123,52

Net odenen. 655.14

Bordromu komple yazdim dogrumudur.

Ayrica bir isyerinde normal calisana taninan tum haklarlardan part calisanlarda yararlanir diye biliyorum normal calisana 400 tl multinet verilirken part personele verilmemisi normalmidir

Evet doğru 126,5 saat çalışmanıza karşılık brüt 925,98'dir. Bu ücrete 4,75 ve 60,76 satış primi eklenmiş ve toplamda 991,49 olmuştur. 991,49 tl ücretin kesintilerden sonra kalan net ücret 708,85 olmuş. 177.71 tl icra kesintisini düşünce 531,14 tl kalmış. Buna + olarak 123,53 tl agiyi ekleyince 655,67 tl ücretiniz olmuş.
Full time çalışan bir personel 225 saat çalışır ve Brüt ücreti 7,32x225=1647 olur. Kesintiler oluştuktan sonra net ücret 1.177,45 tl kalır. agi de eklenince 1300 tl olur.

Son düzenleme:
O zaman isi birakmanin zamani gelmistir. Part time calismanin hic faydasi yok aylik net 750 tl maasimiz var haftada 4 gun calisiyoruz 7 saat fuuller benden 550 tl fazla aliyor birde ustune 400 tl yemek aliyor. Bu kadar fark olmamali bide devlete borclaniyoruz okurken calisiyoruz saniyoruz ama borclaniyoruz. Tesekkurler

Hala bazi kisiler bu hesaplama yonteminin yanlis oldugunu savunmakta sizin gibi dusunenlerde var benim dedigim gibi dusunenlerde var. Bi muhasebe elemani ve tanidik avukat bana part time calismalarda gunluk ucretin bulunmasinin hesabi sizin yaptiginiz gibi olmadigini soyledi bunu bir kac kisi daha soyledi part time calisanin saatlik ucretini bulmak icin fuul time calisanin aylik net calisma saatin bulunmasi gerektigini soyledi buda 180 saat tir dedi. Sizin ucretin bulunmasi icin asgari ucretten yola cikilmali ve fuul calisanin gunluk ucreti onemli dedi. Buda 5.23 degil 7.2 dedi. Yasada part time calisanin saatini bulmak icin haftalik izin tatili vs vs seylere bakilmaz fuul time calisanin aylik net calisma saatine bakilir buda 180 saattir 180×7.2 yada 7.3 gibi rakama denk geliyor dedi ve agide icinde bu rakama denk geliyormus. Sizin yaptiginiz hesaba gore 5.23×225 =1176 tl yapar agi yide eklerseniz 1300 tl yapar bu hesapla yonteminin fuul calisanlar icin dogru olabilecegini ama kismi sureli calisanin gunluk ucretinin bulunmasinin boyle olmadigini soyledi. kismi surelinin gunluk ucreti orada calisanin fuul personelin aylik net calisma saatinden yola cikilir aylik net 225,degil 180 saatir kisaca part time calisanin brutmus gibi gosterilen rakami brut degil net saatidir dedi. Senin maasin 751 tl degil 864 tl dir dedi.Valla 100 tl lik bi oynama var parasinda degilim ama kafam iyice karisti yarin istifami vercem :)

Son düzenleme:
Saatlik asgari ücret 7,32 TL dir. 7,32*çalışma saatiniz bürüt ücretinizdir. kesintiler düşülür çıkan rakama hak ettiğiniz agi eklenir. Bu rakamı beyenmiyorsanız da çalışmazsınız!

Son düzenleme:
Asgari ücretin neti 1300 tl dir.
1300/ 180 = 7,2 tl net saat ücretine tekabul eder, ki saat ücreti bu şekilde hesaplanmaz. Saat ücreti hesabı yapacaksanız ; 30 gün x 7,5 saat günlük çalışma = 225 saat , 1300 tl / 225 saat aylık = 5,77TL saat ücreti bulmanız gerekir
Tam zamanlı çalışanın ücretlendirilmesi saat ücreti x çalıştığı saat kadar ücret değildir, 1 aylık çalışma karşılığı ödenen ücrettir.
Siz aylık asgari ücret üzerinden ücretlendirilmek üzere çalışan kısmi süreli çalışansınız. Çalışma süreniz haftalık 30 saati aşamaz.
Hafta tatili ücretine , tam zamanlı çalışanda olduğu gibi 1 tam günlük ücret olarak hak kazanamazsınız, çalışma sürenize oranlanmış hafta tatili ücretine hak kazanırsınız. vs. vs . vs.
evet kural olarak böyledir.

Ayrıca bir isyerinde normal calisana taninan tum haklarlardan part calisanlarda yararlanir diye biliyorum normal calisana 400 tl multinet verilirken part personele verilmemisi
Orantılı olarak ödenmesi gerektiği düşüncesindeyim(4857/m.13/2ci fıkra.

.........ve tanidik avukat bana part time calismalarda gunluk ucretin bulunmasinin hesabi sizin yaptiginiz gibi olmadigini soyledi bunu bir kac kisi daha soyledi part time calisanin saatlik ucretini bulmak icin fuul time calisanin aylik net calisma saatin bulunmasi gerektigini soyledi buda 180 saat tir dedi.
sn.avukat bey 180 saat derken,
fiili haftalık çalışma süresinden hareketle mi böyle demiş yani 45x4=180.Bazı işyerlerinde h.çalışma süresi 42-40 hatta 38 saat dir,bu durumda ne olacak?
Sanırım tam zamanlı çalışan,çalışmaksınız h.tatili ücreti alıyor,part çalışan almıyor,bu nedenle iş kanunu azami fiili haftalık çalışma süresi baz alınmalı demek isteniyor!Oysa kısmi çalışanlara da orantılı olarak h.tatili ücretinin ödenmesi gerekir.M.13/2.
sn.avukat 180 saat noktasına açıklık getirir ise daha net paylaşım yapabiliriz.

Son düzenleme:
Peki birsey daha sorcam. Asgari ucretten once maasim 7.00 tl iken brut zamdan sonra 7.35 tl olmus bunu sordugumda sirkete size onceden fazla veriyorduk simdi onu geri aldik dediler bordurolar elimde. 3 senedir ayni sirketteyim bu sebeple sozlesme fesih yapabilirmiyim yada yemek parasi multinet normal calisanlar 400 tl alirken ben 120 saat aylik haftada 4 gun calisip hic alamiyorum bu sebep olabilirmi saygilar degerli yorumlariniz icin. O 180 saati sorup onun icinde geri donus yapacam

Sn.Yıldıray4488

-"şieket size önceden fazla veriyorduk şimdi onu geri aldık"diyemez,denilebilmisinin hukuk nezdinde bir geçerliliği olmalıdır!
-kısmi süreli çalışan işciler de yol ve yemek yardımlarından yararlandırılmalı,bunun yasal dayanakları İş Kanunu madde 5/2 ci fıkra ve madde 13/2 ci fıkrasıdır.
-Yararlandırılmaması/ödenmemesi durumu ise işci yönünden, madde 24/II-e ve f bendin son cümlesine bağlı olarak haklı fesih nedenidir,
düşüncesindeyim.
(not.yanlış veya noksanımız var ise lütfen paylaşalım)