Part Time

Kısmi süreli çalışanlara ödenecek yol ve yemek bedelleri,emsal işciye göre,çalıştıkları süreye orantılı olarak ödenmelidir.Örneğin tam zamanlı(haftada 45 saat)çalışan işciye haftada 90 tl.(ayda ortalama 90x4=360 tl)yemek bedeli ödeniyorsa,kısmi süreli(haftada 30 saat)çalışan işciye haftada 60 tl(ayda ortalama 60x4=240 tl)yemek bedeli ödenmelidir.Burada yol ve yemek bedelleri açısından,orantı hesabında çalışılan süre,sgortalı gün sayısı olsa gerektir.

Seref bey gercekten cok tesekkur ederim degerli yorumlariniz icin. Calisan sure derken 120,saat aylik sigortamda 16 gun uzerinden yatiyor. 3 senedir calistigim sirketleyim 4 ayini fuul calistim sonra parta gectim gecerken sadece part time gecis yaptigima dair kagit imzaladim ne yemek isterim ne yemek istemem diye birsey imzalamadim. Sizin dediginizden yola cikarsam bunu biri daha demisti noterden fesih icin yazi yazdirmam gerekliymis ve bu zamana kadar calistigim ve odenmeyen yemek ucretimi talep edip hakli fesih arti tazminatta alabilirmisim. Dogrumudur peki yani 2.5 senedir yemek ucreti almiyorum ve fuul calisanlar 400 tl aliyor.

30 yıllık ssk lı çalışan bir işçi olarak,
bir iş yerinde evdeki kadar demokratik olunamayacağına, işverenin eşit davranma şartının , duruma göre eşit davranma borcu olduğuna inanırım.
İş yerinde çalışan her bireye tamamen aynı hakları sunmanız, eşit davranmak değil, aslında eşitsizliği ortaya çıkarmak olur. Öyle olsaydı, hepimiz , müdürlerimiz gibi şirket tarafından kullanımımıza sunulmuş araçlarla işimize gider gelir, hepimiz aynı ücretle çalışır, hepimiz aynı saatte gelir giderdik. Asıl eşitsizlik te bu olurdu.
Açıkçası eğer sözleşmenizde açıkça normal zamanlı çalışan personele tanınan tüm haklardan faydalanacağınız belirtilmemişse, tam zamanlı çalışanlara sağlanan tüm hakların size de sağlanması zorunluluğunu olmadığını düşünüyorum, ama elbette bu benim düşüncem, diğer değerli arkadaşların belirttiği üzere bu sebeplerle sözleşmenizi feshedip, haklılığınızın mahkeme tarafından belirlenmesini talep etme hakkınızı kullanabilirsiniz.

Son düzenleme:
sn.Keremcem beye katılıyorum ancak olayımıza ilişkin önceden ifade etiğim, sözkonusu dayanak maddelerden hareketle,yemek yardımı noktasında,"esaslı sebebler olmadıkça","ayrımı haklı kılan bir neden olmadıkça"ki bana göre yok,bu durumda işcinin yemek yardımından yararlandırılması gerektiği,yararlandırılmaması yani çalıştığı süreye orantılı olarak ödenmemesi durumunda, işcinin sözkonusu hükümlere göre haklı nedenle fesih hakkının doğacağı düşüncesindeyim.

.....yemek yardımı noktasında;
madde 5-"esaslı sebebler olmadıkça",
madde 13-"ayrımı haklı kılan bir neden olmadıkça"
olayın esası bu iki noktadır,
olayımız yönünden işverenin bu iki hususa ilişkin,geçerli gerekçelerinin var olması gerekir ki,ödeme yükümlülüğü doğmasın! var ise işci haksız,yok ise haklı.(bana göre yok)

Simdi dava acacigimi anladi mudur . bugun ise gidemedim su davayi acmak icin bana tutanak tutulmus ve savunmam istenmis daha oncedende bir tane savunmam var arkadasimla yuksek sesle konustugum icin musterinin yaninda. Simdi benim napmam lazim bu savunmaya iliskin yazim gitsin mi yoksa baska birsey mi yazayim yardim ederseniz sevinirim

Önce;
a-işe gitmeyerek doğrudan dava açmak mı?
b-yoksa önce iş sözleşmesini feshedip,yasal haklarını işverenden talep etmek,verilen süre içinde işveren ödemezse dava açmak mı?
Uygun olan "b"şıkkı olsa gerek.

Seref bey. Simdi benim niyetimi anladiklari icin ellerinde de 2 tane savunmam mevcut ben dava acmadan bunlar sozlesmemi kendilerince hakli fesih yaparlarsa. Benim izleyecegim yol nasil olmali bu yemek ucretlerini ve tazminati istemek icin. Sonucta onlar kendilerince hakli fesih yaparlarsa napacam

Önceden "yüksek sesle"konuşma nedeniyle,hakkınızda tutulan tutanak ve gereği savunma sonucunda disiplin (uyarı veya ihtar yada ücret kesintisi)cezası almış olabilirsiniz,farketmez bu durum tek başına işveren yönünden haklı fesih oluşturmaz,bugün(1 mart)bir gün devamsızlıkta oluşturmaz,hatta önceki ile sonrakini de toplasalar yine oluşturmaz.
Başta ayrılmayı düşünüyordunuz,tabiki istifa ederek değil, fakat acaba k.tazminatı alacak şekilde ayrılabilirmiyim şeklinde düşünceniz var idi,ifade ettiğiniz yemek bedelinin part çalıştığınız için size işverence ödenmemesinin,yukarıda belirttiğim iş kanunu madde 5 ve 13 bağlamında, işveren yönünden bir geçerliliği yok ise(ki bana göre yüksek ihtimal yok.)çalıştığınız süreye orantılı olarak size de ödenmesi gerekirdi.(EĞER işverenin hukuken kabül edilebilir gerekçesi var ise zaten ödemek zorunda değil,olmaz,fesih yoluna gitseniz davacı olsanızda,o dava lehinize sonuçlanmaz. şahsi düşüncem işvereni haklı gösterebilecek gerekçesi çok zor ihtimal)
Yemek bedellerinin ödenmemiş olması durumu, işci yönünden iş kanunu madde 24/II-e ve f bendin son cümlesi doğrultusunda,işciye haklı fesih imkanı verir.
Bana göre artık işyerine yarın itibariyle gitmeyiniz(gitseniz ne olacak yine savunma +tartışma,çekişme,sonuç kriz!..) ve yarın noter den " ............. tarihinden bugüne(02.03.2016)kadar,işyerinde çalışan diğer işcilere öteden beri ödenmekte olan yemek bedellerinin tarafıma ödenmemiş olması nedeniyle,4857 sayılı iş kanunu madde 24-II/e ve f bendi gereği iş sözleşmesini feshettiğimi,bu itibarla yasal haklarımın 7 gün içinde ............bankası hesabıma ödenmesi,aksi takdirde hukuki yollara başvuracağımı ihtaren biliririm."şeklinde ihtarname göndermeniz,
Bu ihtarı gönderdikten sonra çağırsalar, yazılı olarak davet etseler de gitmeyin artık,çünkü sonuç anlaşılan çözümsüz.
İşveren ise bugün itibariyle,işe gitmediğiniz iş günlerini dayanak yaparak,devamsızlık nedeniyle M.25-II/g bendi gereği fesih yoluna gidecek,gitsin,çok önemli değil.
Sizin kendinizce haklı nedenle yarın itibariyle sözleşmeyi feshetmiş olmanız,işverenin de kendince sonradan haklı nedenle fesih yoluna gidecek/gitmiş olmasından ziyade burada öncelikli ve esaslı durum;
a-ileri sürdüğünüz sebeb(yemek bedellerinin ödenmemesi) ve bu sebeble iş sözleşmesini haklı nedenle feshetmiş olmanız
b-mahkeme de bu durum M.5/2 fıkra ve 13/2ci fıkra,hatta 22 yönünden irdelenecek,bilgi ve belgeler toplanacak,incelenecek,dinlenecek,nihayet bir karar verilecek.Düşüncem bu davanın lehinize sonuçlanacağı yönündedir.
(not.Hatalı yönlendirmede bulunmamak için sn.üyeler katkı sunabilir

Son düzenleme:
Seref bey oncelikle allah sizden razi olsun. Tum bu soylediklerinizin madde madde hepsini bilgisayarima kopyaladim. Simdi seref bey ben isimi ve is arkadaslarimi seviyorum. Bu yuzden hemen dava yoluna gitmiyorum gittigi yere kadar diyorum. Simdi size durustce konuscam ben isimi sevdigim icin onlarin benden kurtulana denk calismak niyetindeyim korkum sudur ki onlar beni oyle bi sebepten isimden ederki bana tazminat ve alamadigim yemek ucretlerinin yollari kapanirmi. Bunu size sormak isterim . yok yildiray isterse 1 sene sonra kovsunlar seni nedeni yuz kizartici seyler haric tabi ben hak talep edebilirmiyim kovulduktan sonra umarim anlatabilmisimdir. Ayrica is yerinden olasi bi mahkeme durumunda hakli olduguma dair orda calisan,iki kisi benim lehime sahitlik yapacaklardir. Kisaca seref bey dedigim gibi ben beklemek amacindayim onlar beni kovana kadar bu benim zararima olurmu . olur derseniz hemen notere gitcem yok olmaz sonradan da hakkinizi arayabilirsiniz derseniz beklicem. Bu konularda bilgisim o yuzden basinizi agrittim kusurabakmayin. Ama gercekten insanin zoruna gidiyor. Haftada net 45 saat calisan isci. 1300 tl net ucret ve 400 tl multinet alirken haftada 30 saat calisan biri net 750 tl aliyor ve hic multinet almiyor . ben demiyorumki banada 1000 tl verin 400 tl multinet verin diye. Arada yari yariyada fark yok calisma saatim 3 te 2 ye denk geliyor yarisi bile olsa 200 tl multinet vermeleri lazim . diger butun is yerleri ayni sektordeki yemek veriyor. Birdr bunlar kariyer nette yol ve yemek yoktut diyor bunu goren bi isi bilen yokmudur ki. Siz kafaniza gore yemek nasil vermezsiniz diye. Benim bildigim istedikleri kadar sozlesme yapsinlar her zaman yasanin dedigi olur. Yanlis sam duzeltin. Birde seref bey bu sebepten tazminat aldim diyelim ve isten ayrildim bu zamana kadar calistigim ve odenmeyen yemek ucretleri icin napmam lazim

Son düzenleme:
Yıldıray bey
İşinizden ve arkadaşlarınızdan memnunsanız devam,Ancak işverenle çekişme içine girmeyin(çekişme içine girerseniz sudan sebeble de olsa çıkışını verirler,haklı ilken haksız duruma düşme olmasın)bana göre şu an alacaklı durumdasınız,emin olmak için tekrar araştırın, durumun dediğim gibi olduğundan tam emin olduğunuz Zaman,harekete geçebilirsiniz.
Kısmi süreli çalışıyor olmanız, adı multinet denilen diğer ifadeyle yemek Çek'i veya yemek kartından sizin yararlandırılmamanız, ayrımı haklı kılan bir sebeb yok ise(ki bana göre yok,var diyen varsa söylesin öğrenelim)anılan madde hükümlerine göre,eşitsizlik,haksızlık olup,bu durum yani multinetten yararlandırmak,işveren yönünden borç,işci yönünden alacak hükmündedir,kısmi süreli çalışıyor olmanız,engel olmaz,olmamalı. İş sözleşmesinde multinet verilmez veya bu noktaya ilişkin bir ibare olmaması da eşitlik ilkesine aykırıdır. Üstelik günde 1-2-3-saat şeklinde değil,hafta 4 gün 7.5 saat şeklinde çalışıyorsunuz.
Davacı olduğunuzda çalışanlardan şahitlik için medde ummayın,aslında gerekte yok,çünkü yararlandırılmadınız,işveren yaralandığınızı ispat edemez,işyeri kayıtları ödenmediği yönündedir. Olayınız hukuken değerlendirilmesi ,karar verilmesi gereken bir konudur.
Vakti Zaman'ı gelince,bu davayı açarda kazanırsanız(bana kazanırsınız)hem k.tazminatını,hamde geçmiş döneme dair çalışma sürenize tekabül eden multinet/yemek kartı bedellerini alabilirsiniz.
Sn.üyeler yanlış veya noksanımız var ise lütfen müdahil olunuz

Hayir yazmiyor keremcem bey ama multinet vermicez diyede sozlesme yapmadim. ama bu bi kistas olabilirmi ki sonucta bu bir haksiz sozlesme degilmi calistigim sektorde diger fitmalara arastirdim hepsi veriyor ya kiz aylik 60 saat calisiyor ona bile yemek parasi gunlugune gore veriliyormus ee bu zamana kdr kimse hakkini aramamis adamlarda somuruyor hakkimizi arayana kadar isin olayi bu. Sen var fuul elaminana veriyorsun part time calisana vermiyormusun bizde fuul calisanlar gibi 400 tl istemoyoruz ama ne kdr calisiyorsak yatmasi lazim . bu adalet degil. Simdi calisma o zmn kardesim diyebilirsin ama ben bu hakkim varsa sonuna kdr bu hakki aramak istiyorum sirf inat ugruna. Ztn part timr calisip okuyoruz devlete borclaniyoruz birde bu isvereneler boyle yaparsa vay halimize. Yada size soyle diyim ne sozlesme yaparlarsa yapsinlar ayni sektordeki herkes multinet veriyor part calisanina bunlar enayi bizim kilermi akilli..

Ayrica size sunu sormak isterim yanlissam duzeltin. Benim duydugum nasilki part time elemana verilecek ucret asgari ucretinin altinda olamaz ise ki benim ki degil zaten ve yine duydugum isyerinde calistirdiginiz fuul personele tanina tum haklardan yol yemek yardim vs vs part time calisana da odenmek zorundadir diye bir madde var lutfen boyle madde yok ise soyleyin ama bu maddenin oldugunu cok iyi biliyorum. Sozlesmede yazmasi illa gerekmez hakim karsisinda hakim sozlesmeye mi bakar yasaya

Son düzenleme:
Kısmi süreli çalışan ile tam zamanlı çalışan aynı işi yapıyorsa gerek ücret gerek diğer haklarda farklılık olmamalı. Bu kıstas sadece o işyeri içindir yandaki işveren veriyorsa bize de verilsin diyemezsiniz.

İşyerinde çalışan bir kısım işcilere multinet verilip,bir kısmına verilmemesinin,anlaşılır,kabül edilebilir,dolayısıyla iş kanunu madde 5 ve 13 e uyan halde ayrımı haklı kılan esaslı bir sebebi olmalı,tersi durum eşitlik ilkesine aykırılık oluşturacaktır.
Geniş anlamda eşitlik ilkesi değerlendirilirken ,işcilerin aynı işyerinde çalışıyor olması,aynı işverenin işcileri olması,karşılaştırma yapacak işcilerin(işci topluluğunun) bulunması,işyerinde tüm işcileri ilgilendiren bir uygulamanın bulunması,işciler ile işveren arasında hukuki ilişki ve sözleşme bulunmas gibi koşulların varlığı aranmaktadır.Konumuz hakkında değerlendirme yapmak için bu hususların tamamı olayımızdaki işyerinde mevcut.
Bu tür sosyal yardımlar bağlamında,işverenin yönetim hakkı ve sözleşme serbesti çerçevesinde yetkisi sınırsız değildir.İşverenin aldığı ister işletmesel bir karar,ister sözleşme hükmü olsun farketmez,bir konuda farklılık olacaksa/yapılacaksa,mutlaka ayrımı haklı kılan bir gerekçesi olmalıdır.Sözleşme ve var ise iç yönetmeli hükümleri önemlidir,geçerli ve bağlayıcıdır,ancak sözkonusu hükümler mevzuata aykırı olmamalıdır.
İşyerinde illaki yemek hizmeti/yardımı olmak zorunda değil,varolan işyerlerinde de farklı şekillerde uygulamalar sözkonudur.Örneğin,kendisi hazırlayıp yemek veren var,dışarıdan hizmet alımı yapan var,doğrudan ücretini ödeyen var,olayımızdaki gibi multinet uygulamasının olduğu işyerleri var vs.
Multinet, çalışanların dışarıda yemek bedeli ödemelerinde(hatta bir takım gereksinimlerinde)kullanmaları için, içersine her ay çalışılan günler esas alınarak,işverence belirli bir tutarın yatırıldığı yemek kartları veya yemek çekleri şeklinde tanımlanabilmektedir.İşyerlerinde multinet uygulamaları belki başka şekillerde de olabilir.
Yemek yardımı olarak nitelendirilen bu uygulama kapsamında,işverence yatırılan tutar/işcilere verilen bu ücret,diğer ifadeyle işverence işcilere sağlanan bu yardım,"paraya ilişkin"bir menfaat ise(ki evet işciler açısından bir çıkar sözkonusu)bu takdirde kısmi süreli işci,bu konuda sözleşmede "multinet verilir"hükmü yok diye veya "verilmez"hükmü var diye bu hak dan bence mahrum edilmemeli,kısmi süreli işcinin çalıştığı süreye orantılı olarak faydalandırılmalı düşüncesindeyim.
Olayımıza ilişkin emsal yargı kararı bulamadık,sanırım yok,takdir yüce mahkemenin.

Son düzenleme:
Seref bey sizi dinlemedigim icin zamaninda dava acmadigim icin cok ama cok pismanim.

Evet zamaninda dava acmadim suan basima cok buyuk haksizliga ugradigim bir olay geldi hirsizlik.

Ben part time calisiyorum calistigim yerde hergun rutin yaptigim bisey yuzunden hirsiz damgasi yedim evet goruntuler sabit musteriden para aliyorum ama okuttugum urunu iptal ediyorum bu durumda 70 tl lik bir rakam fazla olmasi lazim kasada fazla cikmiyor bu hatayi benim yaptigim net gozukuyor ama parayi cebe attigim gozukmuyor sadece kasadan hergun para alip verdigim icin aldigim parayi o musterinin parasi sanip sozlesmemi fesih ediyorlar. Magazada calisan herkes benim lehime sahitlik yapsada yinede fesih yaptilar kasa sorumlusu arkadasim bile ben yaparim arkadasim yapmaz dedi magazada sahitlerim var hergun yaptigim para alip verme olayi ama ayni zamanda musterinin urunu nu okutmadigim icin musterinin parasini calmis gibi gozkuyorum.

Neyse siz degerli arkadaslara sormak istedigim suan magazamdan ayrildim sozlesmem fesih edildi hirsizlik sucundan. Suan benim napmam lazim kafam karisti davaya gidicem ama hangi sebeple gidecegime karar veremedim gitsem ne olur bilemiyorum.

Ben isten haksiz fesihle atildigim icin mi dava acmaliyim yoksa daha once konudada bahsettigim gibi bu olay degilde yemek ucreti olayindan mi dava acayim .3 senedir ayni magazadayim full calisanlar 400 tl yemek ucreti alirken multinet olarak ben 3 senedir tek kurus bile alamadim. Bilmeyen arkadaslar vardir diye soylim dedim kafam cok karisik napmaliyim hangi yolu izlemeliyim nolur bi fikir verin bana

Doğru veya yanlış ayrı konu,artık işveren tarafından fesih yapılmış,hukuki iş ilişkisi sonlanmış,bundan sonra "multinet"konusuyla ilgili (kıdem tazminatı talepli)dava sözkonusu olamaz,bu durum zaman'ında yani iş ilişkisi devam ederken olabilirdi.Bu multinet noktası işveren tarafından bir borç,işci tarafından da bir alacak hükmünde ise (ki bana göre böyle)o Zaman hizmet sürenize orantılı olarak yüksek ihtimaldir ki alabilirsiniz,peki değer mi?buda ayrı konu.
Diğer konu işbu feshe karşı siz 25 ci maddenin son fıkrası doğrultusunda iş mahkemesine dava açabilirsiniz,buna engel yok ama kazanabilecekmisiniz?bu noktada siz bile izah etmekte zorlanıyorsunuz,ispatı ise hayli zor olacak olsa gerektir.
Takdir sizin.
kolay gelsin
Allah yardımcınız olsun.

Son düzenleme:
Yani diyorsunuz ki bu zamana kadar odenmeyen multinet parasini da artik isteyemem dogru mu anlamisim seref bey

3 senedir oradayim 3 senedir odenmeyen multinet ucreti talep edemem mi artik degermi demissiniz 3 sene 36 ay demek 36×230 desek aylik multinete 8 milyar gibi bi paraya denk geliyor . ama diyorsaniz ki bundan sonra isr yaramaz bisey diyemem

Son düzenleme: