PERAKENDECİLERDE ET FİRE ORANLARI

Et ve tavuk randımanı:

1-Canlı hayvanların alim satımları sırasında ;
a) Koyun ve keçide % 5
b) Kuzularda % 3
c) Sığır-dana-mandada % 8 tokluk firesi düşürülür.

2) Canlı hayvanların kesilmeleri sonucunda ortalama ;
a) Koyun % 43-47 ( Kuyruklu ve böbrekli )
b) Kuzu % 45-50
c) Dana-karkas % 50-55 ( Kuyruksuz, böbrek ve böbrek yağsız )
d)Sığır-manda % 45-50 ( Kuyruksuz, böbrek ve böbrek yağsız ) nispetinde et randımanı verebilir.

3- a) Koyun ve kuzuda iç ve kuyruk yağları randıman yüzdelerine dahildir
b) Dana-sığır ve manda iç yağları randıman yüzdelerine dahil değildir.
c) Kesimi yapılmış koyun ve kuzuda iç yağı miktarı % 3-7 , kuyruk yağı % 10-17 'dir.

4- Soğutma firesi ; Koyunda % 4 Sığır-dana % 2-3

5- Kesimi yapılmış dana ve sığır etlerinde kemik oranı % 18-28 nispetindedir.

6- Canlı tavuk ve piliçlerin canlı olarak taşınması esnasında mevsim şartlarına göre fire oranı % 4-6 'dır. Canlı piliç ve tavukların kesimi esnasında fire oranı % 29-36 'dir. Kesilmiş piliç ve tavukların perakendeciye intikale esnasında geçen süredeki fire % 2-3 arasındadır.

Tavuk çiftliklerinde kesilen tavuk ve piliç etlerinin çok dondurulmuş olarak perakende satış yerlerine gelişleri ve bunların satışa verilmesinden önce çözülen buzdan dolayı piliç ve tavukların % 3 ila % 5 oranında fire vermesi normaldir.
..........................
 
Üst