fonradar

Personel Bordro Gelir Vergisi

Day-Dream

Tanınmış Üye
Üyelik
16 Ağu 2012
Mesajlar
1,862
Konum
İstanbul
Merhaba
Firma yurtdışında bir inşaat firmasının taşeronudur. Orada firma açılışı mevcut değildir. Ancak inşaat için TRden personel gitmiş ve çalışmaktadır. Maaşlarda gelir vergisi hesaplanacak mıdır ?
Teşekkür ederim
 
Son düzenleme:
Yabancı ülkelerde inşaat ve onarma işleri yapan firmaların, çalıştırdıkları Türk vatandaşı işçilerine yapılan ücret ödemelerinin, ilgili firmaların yabancı ülkelerde elde ettikleri kazançlardan karşılanması ve bu ödemelerin bulunulan ülke mevzuatına göre gelir vergisi veya benzeri bir vergiye tabi tutulması halinde, Gelir Vergisi Kanununun 3 üncü maddesinin 2 numaralı bendinin parantez içi hükmü uyarınca Türkiye'de vergiye tabi tutulmaması gerekmektedir.

Ancak, sözü edilen işçilerin ücretlerinden, bulunulan ülkenin ilgili mevzuatına göre Türkiye'ye transferine imkan olmayan kısmının, firmalarda işçilerden borçlanılmak suretiyle alınması (işçilere döviz olarak borçlanılan miktarların Türkiye'ye transfer edilip edilmeyeceği konusunda kambiyo mevzuatı hükümleri saklıdır.) ve işçilere Türkiye'de Türk Lirası olarak ödenmesi halinde, bu ödemelerin yukarıda açıklanan şekilde faaliyetin yapıldığı yabancı ülkede gelir vergisi veya benzeri bir vergiye tabi tutulmuş olması ve firmanın Türkiye'deki kayıtlarında işçilere borç ödenmesi şeklinde gösterilmesi şartıyla Türkiye'de ücret ödemesi olarak vergiye tabi tutulmaması gerekir. Şu kadar ki, yabancı ülkelerde yapılan ücret ödemelerinin bulunulan yabancı ülke mevzuatına göre gelir vergisi veya benzeri bir vergiye tabi tutulmuş olduğunun bulunulan ülkedeki vergi dairelerinden veya vergi ile ilgili makamlardan alınacak ve Türk elçilik ve konsolosluklarınca tasdikli bir belge ile kanıtlanması gerekmektedir.
 
Üstad Teşekkür ederim
Bu firmanın yurtdışında personelleri var, ücretleri oradan kazandığı para ile ödüyor, ama orada hukuki olarak bir tüzel kişilik yok, banka hesabı yok
ama personel orada 183 günden fazla sadece ülkenin prosedürleri gereği firma açılamıyor
 
Üst