Personelin Şahsi Kusuru ile Oluşan Zararlar

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan myardimli
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

myardimli

Katkı Sunan Üye
selamlar,

personelin kendi kusuru ile oluşan araç kazaları, mobil telefon arızaları, kullanımına tahsis edilen notebook'a çay-kahve dökülmesi ile arızalanması ve benzeri durumlarda iş kanunu bu giderlerin personel tarafından ödenmesi şartı sunuyor mu ?

vergi usul kanunu kanunen kabul edilmeyen gider yap yada tahsil et şeklinde yaklaşıyor olaya.

fakat 3.şahıslara karşı oluşan zararlarda personelin mesuliyeti şirket tarafından karşılanıyor, eğer işe doğru personel yerleştiremediysen zararı sen ödersin gibi algıladım.

bu konuda bilgisi olan kanun madde başlıkları ile paylaşabilir mi ?

teşekkürler.

personelden kafanıza göre kesinti yapamazsınız yapılacak olan kesintide zaten devletin bankasına yatırılmak zorunda öyle kkeg olarakda yazamazsınız

personelin kendi kusuru ile oluşan araç kazaları, mobil telefon arızaları, kullanımına tahsis edilen notebook'a çay-kahve dökülmesi ile arızalanması ve benzeri durumlarda iş kanunu bu giderlerin personel tarafından ödenmesi şartı sunuyor mu ?.
Dediğiniz şekilde sunmuyor ama 30 günlük ücretini aşan miktarda bir zarar oluştu ise, personelin kendi kusurundan kaynaklanan sebeplerle,
sözleşmesini feshetme hakkı sunuyor.
yapılacak olan kesintide zaten devletin bankasına yatırılmak zorunda
Bahsettiğiniz, disiplin yönetmeliği vs gereği, personele verilebilecek idari cezalardır. Bakanlık hesabına yatırılması gerekir evet.
Ancak işletme içinde oluşan bir maddi hasarın bedelini de bakanlık hesabına yatırmak diye bir şey yok.

personel şahsına verilen 4 bin liralık dizüstü bilgisayarı ofiste yada evde çalışırken cihazın üstüne bir bardak çay döküyor.

sonucunda 500 liralık cihaz için onarım faturası kesiliyor parça değişimi ve işçilik için....

gelir vergisi kanuna göre bu faturayı ben gider olarak yazamam çünkü personelin kendi kusuru ile oluşan bir harcama söz konusu kkeg yapılacak.

peki ben bunu personelden tazmin edemez isem, 1500 çalışandan 40-50 si bu şekilde lakayıt ve savruk çalışarak cihazına zarar veriyor ise ben bakım-onarım masrafına çalışıyorum demektir ?

güldürmeyin adamı ne güzel bahaneler buluyorsunu,z kendi açınızdan belli ki sizde kurumsallık hiç yok, faturyı kkeg yapacakmış da işçiden kesecekmişte yok canım madem öyle faturayı işçine kesselerdi sana kesmeselerdi işçi cebinden ödeseydi sen hiç karışmasan ne faturayla ne de kesintiyle uğraşmasayındın bırak bu işleri canım kendi işine konsantre ol yok 40-50 kişi aynı şeyi yaparmış da yok toplamı şu kadarmışta işçinin evinde ne işi var lap topun evdemi çalışıyor işçiniz işleri mi yetişmiyor geceleri mesaimi yazıyorsunuz bırakın bu ortaçağ yönetici anlayışını

Evet "işcinin kendi isteği ve savsaması yüzünden....................otuz günlük ücretinin tutarıyle ödenmeyecek derecede hasara veya kayba uğratması"M.25/II-ı göre işveren tarafından haklı fesih nedenidir,bu konuda sorun yok.Bu noktada 30 günlük ücretin hesabı yapılırken işcinin bir ayda eline geçen ücretin içindeki ikramiye,prim,f.mesai ve benzeri ödemeler var ise bunlar düşüldükten sonra bir günlük ücretx30=..... tl.üzerinden hesaplama yapılmalıdır.
Diğer tarafdan bu zarar , mutlak suratte objektif olarak uzman kişilerce tespit olunmalıdır.
İşveren,bu şekilde de olsa işci ücretlerinden tek taraflı olarak ücret kesintisi yapmamalıdır ama tabi zararın karşılığıda fesih olsa da olmasa da kusuru nispetince bu zararı veren işciden talep edilmelidir,işci de be tespit olunanan miktarı ödemelidir.İşcinin 30 günlük ücreti aşan miktarı ödeyecek olması da bu fesih durumunu engellemez ama buna işveren karar verebilir,yani bundan sonra fehedip-etmeme kararı ona ait.Dediğim gibi işcinin ödemesi-ödeyecek olması durumu da işverenin bu hakkını ortadan kaldırmaz.

personel şahsına verilen 4 bin liralık dizüstü bilgisayarı ofiste yada evde çalışırken cihazın üstüne bir bardak çay döküyor.

sonucunda 500 liralık cihaz için onarım faturası kesiliyor parça değişimi ve işçilik için....

gelir vergisi kanuna göre bu faturayı ben gider olarak yazamam çünkü personelin kendi kusuru ile oluşan bir harcama söz konusu kkeg yapılacak.

peki ben bunu personelden tazmin edemez isem, 1500 çalışandan 40-50 si bu şekilde lakayıt ve savruk çalışarak cihazına zarar veriyor ise ben bakım-onarım masrafına çalışıyorum demektir ?
Bu tür durumlar için çok güzel bir çözüm var, SİGORTA , kırılım sigortasıyla, bu dertlerden çok kolay kurutlabilirsiniz.