Plazma Makinesini Bilinçli Bozan Personel Hk.Ne Yapılabilir ?

yavuzakbal

Katkı Sunan Üye
Üyelik
6 Haz 2012
Mesajlar
126
Konum
Düzce
Merhaba,
İş yerimiz metal şekillendirme üzerine faaliyet gösteriyor. Giyotin, boyahane, montaj, sevkiyat, plazma, kaynak bölümleri mevcut. 1 tane plazma makinamiz var, programlanıyor ve makine otomatik metal kesimi yapıyor. Bununda 1 tane operatörü var. Bu arkadaş sık sık plazmada bazı ayarları bozup işi aksatıyor. Doğal olarak bu arkadaş haftada 2-3 gün boşa vakit geçiriyor. Bakım ekibinede defalarca incelettik onlarda bilinçli olarak bozulduğuna eminler fakat ispatı yok. Bu durumda doğal olarak personel başka birimde çalışmayı kabul etmiyor. Kendi makinasının servisi gelip bakasıya kadarda yarım gün geçiyor. Yasal olarak ne yapabiliriz
 
Sayın yavuzakbal,

Bakım ekibi içerdeyse genellikle daha sıkıntılı olur. Ancak Servis makineyi üreten firma tarafından veriliyorsa durumu tespit eden rapor yazmalarını isteyin. Be tespiti her defasında yapın. Raporlara istinaden ihtar verin. Raporlar aynı zamanda makinenin üretiminde herhangi bir problem varsa gelecekte bu raporlara istinaden üreten firmaya karşı da hak iddaa etmenize olanak sağlar.
 
Bu arkadaş sık sık plazmada bazı ayarları bozup işi aksatıyor. Doğal olarak bu arkadaş haftada 2-3 gün boşa vakit geçiriyor. Bakım ekibinede defalarca incelettik onlarda bilinçli olarak bozulduğuna eminler fakat ispatı yok.

Sayın yavuzakbal,

Bakım ekibi içerdeyse genellikle daha sıkıntılı olur. Ancak Servis makineyi üreten firma tarafından veriliyorsa durumu tespit eden rapor yazmalarını isteyin. Be tespiti her defasında yapın.

Sn.Kevork un görüşlerine katılmakla birlikte,objektif olarak gerçekten böylesi bir durum(yani M.25/II-ı)sözkonusu ise anılan madde hükmünün uygulanması(tabi sonuçda bu yol mahkemeye çıkacak,bilirkişi olayı vs.)değil ise M.22 kapsamında başka iş/görev tebliğ olunabilir,kabül etmez ise yasal haklarını ödeyerek yollarınızı ayırabilirsiniz.
(tabi üretimin durmaması için önceden önlem almalısınız)
 
Personeli baska birimde gorevlendirelim dedik ama esasli degisiklik var diye kabul etmedi. Avukatimizda diger birimlere gecmek istemezse zorla geciremezsiniz dedi. Isten cikarsak bu seferde ise iade ile ugrasiriz. Kaldik arada :(
Makinada oyle bi degisiklik yapiyorki art niyetli oldugunu biliyorsunuz ama ispati cok zor diyor bakimcimiz
 
Son düzenleme:
Bu olaya ilişkin güven noktasında artık işci-işveren ilişkisi zedelenmiştir.Zira işveren ağırlıklı olarak işcinin cidden kasdi davranış gösteriyor olduğunu düşünmektedir.Bu noktada objektif tespit yapılarak, tespit süreçleri sonunda ya 25/II-ı üzerinden işlem yapılacak,ya da M.22 doğrultusunda sonuca gidilecek,(3 cü şık; M.18-işcinin davranışlarından kaynaklanan geçerli sebeb(ler)olabilir)her durumda da işci yargıya başvurabilir,buna zaten engel yok.
(Çünkü böylesi durum karşısında,işci-ilişkileri açısından ilerisi belirsiz,şüphe,tereddüt sözkonusu,arada kalacak bir durum yok.)
 
Sayın yavuzakbal,

İşçi ile yapılan sözleşmede hangi şartlar yazılı bilmiyorum, görev değişikliği gibi. Ancak mademki sorumlu olduğu tezgah sürekli sıkıntılı kendisinden de çözüm ve başarılı üretim performansı alınamadığı ve konuşulan becerilere sahip olunmadığı gerekçesiyle iş akdi eshedilebilir. Daha önce bahsettiğim arıza tespitleri de makinenein daha önceki verim/verimsizlik kıstası da destekleyici olur.

İkinci bir yöntem de kamera ile izlemek ve görüntüleri delil olarak kullanmaktır. Dava açma hakkı herzaman saklı ancak elinizde aksine delilleri saklı tutmak da yeterli savunma olacaktır.
 
sn.yavuzakbal
önce bu elemanla iyi niyetle konuşun.bu davranışının sebebini bulmaya çalışın.bir netice alamazsanız, çalışmadığı günlerin ücretini kesin.ücret kesmeye itiraz ederse boş olduğu sürelerde başka bir işe verin.ne bileyim yani sizinde çaresiz kaldığınız havası oluşmasın ve elemanın yaptığı kasıtlı davranışlar yanına kar kalmasın.elemanın bu konuda kasıtlı olarak makinenin ayarını bozduğuna dair bir takım (işi bilenler) raporlar hazırlayın.bu raporlara istinaden savunmasını talep edin.makineyi gören bir yere kamera taktırın (en azından çeki düzen verir belki)eğer bu sıklıkta (tutulan raporlara istinaden/birde bu raporu düzenleyebilecek yeterliliğe sahip biri tarafında)makine arızaları devam ederse kendisine 25/2/i den çıkışını vereceğinizi söyleyin.
 
Isten cikarsak bu seferde ise iade ile ugrasiriz. Kaldik arada :(

Eğer bunu diyorsanız ispat için hiç uğraşmayın yasal haklarını verin ve çıkartın. yok diğer yolu seçecekseniz de iade ve tazminat davalarına hazırlanın şimdiden..

Makina arızaya geçtiğinde makinanın yetkili servisini çağırarak arıza raporu tutturmanız gerekiyor. Tabi bu arıza raporunda da makina bilerek bozulmuştur ibaresi de yer almalı ve her rapordan sonra da personelden savunma istemelisiniz. Personel de kabul etmeyecektir sonuçta ama ikici raporda da aynı şey yazıyorsa ihtarı çekinmeden vermelisin.3.sünde ise 25. maddeden işten çıkarabilirsiniz.
 
Üst