Posta Çeki Kaydı

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan islm
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Evet ufak bir temizlik yapılmış... !!
Mesajı komple silmek yerine linkleri silsek daha hoş olurdu.
 
POSTA PULU MASRAFLARININ GİDER KAYDI VE KDV İNDİRİMİ
POSTA PULU MASRAFLARININ GİDER KAYDI VE KDV İNDİRİMİ

İlhan İL *

IGENEL AÇIKLAMA
Günümüzde her işletmenin çeşitli faaliyetleri nedeniyle posta masrafları | vardır. Çoğunlukla posta pulu satın alınması şeklinde katlanılan bu masraflar
için fatura veya benzeri belge temin edilememektedir. Fatura veya benzeri belgeye bağlanması mümkün olmayan bu giderlerin kayıtlara nasıl geçirileceği ve bu giderler nedeniyle ödenen KDV'nin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı konusunda tereddütlerle karşılaşılmaktadır.
Aşağıda, fatura veya benzeri belgeye bağlanması mümkün olmayan posta pulu masraflarının ne şekilde kayıtlara gider olarak intikal ettirileceği ve bu giderlere ait KDV'nin indirilip indirilemeyeceği konulan açıklanmaya çalışılmıştır.

IIPOSTA PULU MASRAFLARININ KAYITLARA NE ŞEKİLDE GİDER OLARAK KAYDEDİLECEĞİ
213 Sayılı VUK'un "Tevsiki Zaruri Olmayan Kayıtlar" başlıklı 228. maddesinde.
1) Örf ve teamüle göre bir vesikaya istinat ettirilmesi mutad olmayan müteferrik giderler,
2) Vesikanın teminine imkan olmayan müteferrik giderler.
3) Vergi Kanunlarına göre götürü olarak tespit edilen giderler
için ispat edici kağıt aranmayacağı hükme bağlanmıştır. Aynı hüküm gereğince. l ve 2 no.lu bentlerde yazılı giderlerin gerçek miktarları üzerinden kayıtları! geçirilmesi ve miktarlarının işin genişliğine ve mahiyetine uygun bulunması zorunludur (1)
Mükelleflerin, faaliyetleri ile ilgili olarak yaptıkları posta masraflarım ilke olarak ilgili idareden alacakları fatura veya benzeri vesikalarla belgelemeleri şarttır Ancak, genellikle posta masrafları fatura veya benzeri belgelere bağlanamamaktadır Fatura veya benzeri belge temin edilememesi, bu masrafların gerçek miktarlar üzerinden kayıtlara geçirilmesine engel değildir. Ancak, bu şekilde işlet yapılabilmesi için, postaya verilen ev¬rakların niteliğini gösteren bir bordro hazırlanmasında yarar vardır.
Maliye Bakanlığı'nın özelgelerine (2) göre, fatura veya benzeri belgelere bağlanamayan posta giderleri,
Faaliyetlerle ilgili olması,
İşin genişliğine ve mahiyetine uygun bulunması,
Postaya verilen evrakın niteliğini göstermek üzere hazırlanan ve bir bordroya bağlanması,
Vergi mükellefi veya yetkilileri tara¬fından imzalanması veya firma kaşesi basılması gibi,
şartların gerçekleşmesi koşuluyla, gerçek miktarları üzerinden kayıtlara gider olarak kaydedilebilecektir.
Konu ile ilgili olarak verilen başka bir özelgede de,
"Yapılan posta masraflarının faaliyet¬leri ile ilgili olması ve işin genişliğine ve mahiyetine uygun bulunması kay¬dıyla, adi mektup pullan karşılığında yapılan harcamanın belgelendirilebilmesi için vergi mükellefi veya yetkilileri tarafından imzalanmak ve işletme veya firma kaşesi basılmak suretiyle bir bordronun düzenlenmesi ve postaya verilen evrakın niteliğinin söz konusu bordroya yazılması halinde, kullanılan pullar için yapılan harcamaların tev¬sikinde yeterli bir belge olarak kabulü mümkün bulunmaktadır."şeklinde idari görüş bildirilmiştir (3)

IIIPOSTA PULU GİDERLERİNE AİT KDV'NİN İNDİRİMİ
KDV'nin indirimine ilişkin hükümler Kanun'un 2934. maddelerinde dü¬zenlenmiştir. KDV Kanunu'nun 29. maddesine göre; mükellefler Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, faa¬liyetlerine ilişkin olarak yüklendikleri KDV'yi indirim konusu yapabilirler. Kanun'un 34. maddesinde ise, yüklenilen vergilerin, satışlar üzerinden hesaplanan KDV'den indirilebilmesi için,
Fatura veya benzeri belgelerde ayrıca gösterilmesi,
Bu belgelerin yasal defterlere kayde¬dilmesi artlarının her ikisinin birlikte ger¬çekleşmesinin zorunlu olduğu hükme bağlanmıştır.
B aşka bir anlatımla, KDV Kanunu'nun 29 ve 34. maddelerine göre yüklenilen vergilerin mükelleflerce indirim onusu yapılabilmesi için,
Yüklenilen KDV, mükellefiyet konusu faaliyet ile ilgili olmalıdır, Yüklenilen KDV indirilebilecek ni¬telikte olmalıdır (yani 30. madde kap¬samına girmemelidir),
KDV, istisnai durumlar hariç olmak üzere fatura veya benzeri belgelerde ayrıca gösterilmelidir,
Fatura veya benzeri belgeler, vergiyi doğuran olayın meydana geldiği takvim ılı aşılmamak şartıyla yasal defterlere kaydedilmelidir.
Buna göre, posta giderlerinin fatura veya benzeri belgeye bağlandığı durumlarda, KDV indirimi açısından herhangi bir sorun bulunmamakta, bu giderler ne¬deniyle ödenen KDV, indirim konusu yapılabilmektedir. KDV indirimi açı¬sından burada belirtilmesi gereken bir başka husus ise, posta ücretlerinin belli bir tarifeye göre, KDV dahil olarak belirlendiğidir. Dolayısıyla, bu ücretler nedeniyle fatura veya benzeri belgelerde KDV'nin ayrıca gösterilmesine gerek bulunmamaktadır. KDV dahil olarak belirlenen bu giderlere ait KDV'nin. iç yüzde oranı uygulanmak suretiyle he¬saplama yapılarak indirilmesi gerekir. İç yüzde oranının formülü ise su şe¬kildedir; vergili bedel x vergi oranı 00 + vergi oranı
İşletmeye ait posta giderlerinin fatura veya benzeri belgeye bağlanamadığı hallerde ise, bu giderlere ait KDV'nin indirilip indirilemeyeceği konusunda tereddütlerle karşılaşılmaktadır.
Mükellefiyet konusu faali) etle ilgili olan ve işin genişliği ve mahiyetine uygun olan posta giderlerinin fatura veya benzeri belgeye bağlanamadığı du¬rumlarda, yukarıda belirtildiği şekilde bir bordro düzenlenerek mükellef ya da yetkilileri tarafından imzalanması veya firma kaşesi basılması koşuluyla. bordroda yer alan vergi dahil bedeller içerisindeki KDV'nin iç yüzde oranıyla ayrılarak indirilmesi gerekir. Bu verginin indirimi gerek yüklendikler vergilerin mükellefler üzerinde yül olarak kalmamasını öngören KDV'nin indirim teorisine gerekse ve Kanun'un indirim hükümlerine uygundur. Ayrıç; bu giderlerin bir bordro ile belgelen dirilmesi VUK yönünden mümkün olduğundan, KDV indirimini fatura veya; benzeri belgeye bağlayan KDV Kanuni yönünden de herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Maliye Bakanlığı'nca verilen ve yukarıda tarih ve sayısı belirtilen özelge de.
"Posta masrufları nedeniyle düzenlenen bordroda yeralan bedel içerisindeki KDV'nin iç yüzde oranıvla avrılamı indirim konusu yapılması mümküı bulunmaktadır"
seklindeki idari görüş de bu açıklamamızı doğrulamaktadır.

IVSONUÇ
İş ve işletme ile ilgili, işin genişliği ile orantılı ve işin mahiyetine uyguı olan ancak fatura veya benzeri bi belgeye bağlanamayan posta giderler vergi mükelleflerince veya yetkililer tarafından imzalanacak yada firma kaşesi basılacak bir bordro ile belgelendirilebilecektir. Bu giderler, söz konusu bordroya dayanılarak gerçek miktarları üzerinden kayıtlara intikal ettirilebilecektir (4)
Ayrıca, vergi dahil olarak belirlenen posta ücretleri içindeki KDV'nin de, k yüzde oranı uygulanmak suretiyle he¬saplanarak indirilmesi mümkün bu¬lunmaktadır.


(*) Price Waterhouse, YMM
(1) Bu konuda geniş bilgi ve ayrıntılı açıklama için Bkz. Şükrü KIZILOT. Vergi UsuJ Kanunu ve Uygula¬ması, Yaklaşım Yayınları. Ankara. 1995. s. 1885 vd.

(2) Maliye Bakanlığı'nın 30,6.1992 Tarih ve 22444422S24/ 53986 Sayılı Özelgesi (Bkz. Şükrü KIZILOT. Danıştay Kararları ve Özelgeler, Cilt l. Yaklaşım Yayınları. Ankara. 1996, s.385386.)
(3) Maliye Bakanlığı'nın 22.7.1996 Tarih ve 33611 Sayılı Özelgesi (Özelgenin tam metnine, YAKLAŞIM'ın"Özelgeler" ile ilgili son bölümünde yer verilmiştir
Saygılar;
bil_gin
 
merhaba, aynı konu mu tam emin olamadığım için yeni post açmadım. Elimde ptt ile gönderilen 6000tl aldığımı gösteren, belge tipi olarak üzerinde; poste çeki ödeme yazılı olan bir tahsilat belgesi var. Gelen bu paranın yarısını kosgeb kredisi için kullanıcam,yarısını ise maaş ödemesi için bankaya yatırıcam. ilişikli 2 kaydı yazabilir misiniz?
bana göre benim kasam borçlu ve gönderen cari alacaklı. 2. kayıtta ise ;kasam alacaklı, 3000tl kosgeb kredisi borçlu(kodu ne bilemedim) ve 3000 tl personele maaş (kodundan emin olamadım)
 
Üst