fonradar

Prim Personele Verilen Borç

Üyelik
7 Şub 2013
Mesajlar
2
Konum
Bursa
Merhaba,
İşyerinden performans sonucu bir prim aldım.
Maaş hesabıma ödeme yaptılar.
Fakat açıklama kısmında PERSONELE VERİLEN BORÇ olarak açıklama yapılmış.
İş yerinin bu parayı benden geri talep etme hakkı var mıdır?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Enteresan bir durum.
Genel mana da;
Prim,işcinin üstün çaba göstererek,nitelik ve nicelik açısından başarılı bir şekilde yapmış olduğu işin karşılığı olarak ödüllendirilmesi amacıyle ödenen ek ücrettir.
Bu çerçevede de Primler işciyi daha iyi ve verimli çalışmaya özendirme dolayısıyle "kalite" amacına yöneliktir
İşciye verilen-ödenen primler ,iş akdi veye toplu iş sözleşmesiinde yer alabileceği gibi yazılı olmaksızın tek taraflı olarak da sağlanabilir.Sözleşme ile belirli bir şarta-koşula bağlı olarak ödeneceği öngörülmüş ise koşullar oluştuğunda ödenmesi zorunludur.

Olayımızda yukarıdaki hususlar çerçevesinde,gerçekleşen prim ödemesi sözkonusu ise açıklama kısmında belirtilen"personele verilen borç"ibaresi anlamsız geldi bana.Yani performansa dayalı olarak işcilere ödenen prim ücreti avans değil,bu işleme bağlı olarak yapılan ödemenin geri dönüşümü olmaz,bi daha ki dönem işci yeterli performansı gösteremez-göstermemiş ise zaten ödenmez,şayet verilen iş avansı dışında, atıfet(iyilik) kabilinden işciye verilen avans-bir ödeme ise tabi bu borç olarak verilmiş olur.
Olayın bu yönlerinin açıklığa kavuşturulması uygun olacaktır.
 
Bordro'da nasıl gözüküyor ? Prim ödemesini biz ayrı bir başlıkta gösterip işlem açıklamasına Prim Hakedişi vb. şeklinde yazıyoruz. Muhasebe'nin boşluğuna gelip Avans ödemesi gibi düşünülmüş olabilir mi ?
 
Bordro'da bu konu ile ilgili hiç bir şey görünmüyor.
Hesaba EFT ile havale yapılmış ve not kısmına böyle bir şey düşülmüş.
Bende anlamadım ve şimdilik bir şey sormadım.
İleride mahkeme ile geri talep etme gibi bir durum var ise parayı iade etmeyi düşünüyorum.
Gereğince de tepki göstereceğim.
Bu yüzden bir bilene sorayım dedim.
 
Burnuma kötü kokular geliyor ki, inşallah düşündüğüm değildir... Yarın öbür gün kıdem tazminatı durumlarında hesaba katılmaması için yapılmış kurnazca bir hareket olabilir mi? Biraz zor bir ihtimal ama, bu devirde maalesef insanın aklına herşey gelebiliyor.

İlgili birimle görüşüp en azından bir isim düzeltilmesini isteyiniz, hatta bordro'da tahakkuk ettirilmesini talep ediniz. Karşılıklı güven için...
 
merhaba

işlemi yapan arkadaştan bu konuda teyit istemenizde fayda var.

maalesef şu an birçok firma bunu yapıyor.çalışanları asgari ücretten gösterip kalan parayı elden vermek gibi.ihtimal dir,gelecek aylarda hesaba yatıracağı maaştan mahsup gibi yapıp,size elden ödeme yapacak.gelir vergisi ve sgk priminden tasarruf edeyim düşüncesi taşıyabilir.
 
Primler ve ödenmesi konusunda açılacak dava da;İş sözleşmesi ve eki niteliğindeki kaynaklarda önceden belirlenen şartlar-kriterlerin varlığı, bu koşullara bağlı olarak da hak edilen bir durum ve hak etmiş olanlar bulunmasına tespit edilmiş olmasına rağmen, ödenmeyen ücretin ispatı halinde tamamı hak edenlere ödenir.
Bazı işyerlerinde(iş sözleşmesi ve eki kaynaklarda) şartsız,koşulsuz olarak prim adı altında seyyanen yapılacak-yapılması gereken ödemelerin olduğu ancak ödenmediği,ispatı halinde aynı şekilde bunlarında tamamı ödenecektir.
 
Üst