personel maaş programı

Prim Tahakkuku

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan fugenc
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

fugenc

Tanınmış Üye
Satış elemanının 2007 satışlarına ait hakettiği prim 2008 Ocak ayında ödenecek.. Bununla ilgili 2007'de bir tahakkuk vb. hesaba kayıt edilmesi gerekir mi acaba? Teşekkürler

Ynt: prim tahakkuku

aralık 2007 ücretlerine brüt olarak eklerseniz normal ücretlerinin tahakkukundan bir farkı yoktur.

Peki diyelim Şubata'a sarktı ödeme?? Öyle olma ihtimali de var??

Ücretin şartları, ödenmesi ve tahakkuku ile ilgili hükümler sözleşmesinde vardır. Prim ile ilgili hükümlerede büyük ihtimalle yer verilmiştir.

Satış primi de ücret sayılır. Şatışla ilgili kriterler esas alınarak verilmektedir. Satış primi olarak işçiye yapılacak ödemelerin amacı, personelin performansının artmasını sağlayarak satışları artırmak gibi görünebilir, ama,

Bana göre, burada önemli olan, bu giderin dönemi nedir dediğimizde, kriterinin 2007 yılı satış cirolarının esas alınmış olması değil, ödenmesinin/tahakkukunun sözleşildiği dönemdir. Satış primleri 2008/Ocakta ödenir, diye sözleşilmişse, bu primler 2008 yılı ve Ocak ayı gideridir.

2008/Ocak ayında ?aylık ücreti? ile birleştirilerek tahakkuk ettirilir ve ödenir. Primlerin ödemesi hemen yapılamıyorsa, ?335- PERSONELE BORÇLAR? hesabında Şubat ayına devreder, şubattada ödenebilir.

Burada unutulmamalıki, ödemede geç kalmak, işçi-işveren arasında iş hukukuna göre sorun olabilir.

benim tereddütğm 2007 de bir tahakkuk hesabı açılıp açılmayacağı , yoksa tabii ki ödenecek..

Ynt: Prim Tahakkuku

Bu sizin tercihinize kalmış. İsterseniz satışlar 2007 de olduğu ve bunların masrafları da 2007 de kaldığı için bu prim belli ise yıl sonu itibarı ile tahakkuku yapılıp, varsa ssk sı ve vergileri ödenir. Bilançoda personel alacaklı olarak devir eder. 2008 de istediğiniz aman ödersiniz.
2008 içinde geçmiş yıl satışlarına bakıp ödeme bana pek mantıklı gelmiyor.
Şöyle düşünün ya o firma 2008 de o malı satmıyorsa, ya da personel başka birime geçmişse, ya da satışlar prim gerektirmeyecekse v.b
Bence her dönem kendi gideri geliri ile değerlendirilmelidir.