fonradar

Primsiz İşe Giriş Bildirgesi Giriş Sayılır mı?

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,592
Konum
İSTANBUL
Primsiz İşe Giriş Bildirgesi Giriş Sayılır mı?

06.02.1972 doğumluyum. 1989 tarihinde çalışmaya başladığım işyeri işe giriş bildirgesini vermiş ve 1 ay sonra kapatmış ancak bu arada hiç prim ödememiş. 1992 yılında askere gittim ve gazi oldum. Bir ayağımda protezim var. 17.05.1999 tarihinde SSK?lı olarak işe başladım ve bugüne kadar çalıştığım işyerinden 3 bin 155 gün ödenmiş primim var. 550 günlük askerlik primimi de ödedim. 2008 yılında emekli olacağımı düşündüğümden işlemlerimi başlattım. Ancak SSK bana 2017 yılında emekli olabileceğimi söyledi. Bir yanlışlık olabilir mi? 1989 yılında çalıştığım işyerine ait fotoğraflarım ve sigortadan bana bildirilen işe giriş bildirgesi var. Ne yapabilirim? A.Ç.

Sayın Okurum,

Vermiş olduğunuz bilgilere göre özürlü statüsünden emekli olmak istediğiniz anlaşılıyor. Bunun için öncelikle özürlülere özgü vergi indirim hakkından yararlanıyor olmanız gerekiyor.

Vergi indirim hakkından yararlanmanız için çalıştığınız işyerinden alacağınız belge ile ildeyseniz Defterdarlığa, vergi dairesi bulunan ilçedeyseniz vergi dairesi müdürlüğüne, yoksa mal müdürlüğüne başvurmalısınız. Bu birim sizi yetkili hastaneye sevk edecek ve en az yüzde 40 oranında özürlü olduğunuza karar verilirse hem vergi indirim hakkına hem de özürlü statüsünden emekliliğe hak kazanmış olacaksınız.

17.05.1999 ilk sigortalılık girişiyle 18 yıl ve 4 bin 80 günle emekli olabileceğinizden görünür koşullara göre SSK?nın da bildirdiği gibi ancak 17.05.2017 tarihinde emekli olabilecek iseniz de bu süreyi öne almanız mümkün.

Bunun yolu ise işe giriş bildirgenizin verildiği fakat priminizin o zamanki işvereniniz tarafından yatırılmadığı 1989 tarihli çalışmanıza geçerlilik kazandırmaktan geçiyor. Bunun için yapmanız gereken İş Mahkemesine Hizmet Tespit Davası açmaktır. Elinizde bulunan delillere bir de birkaç tanık ilave ettiğinizde işiniz kolaylaşacaktır. Zira bu konudaki Yargıtay içtihatları işe giriş bildirgesi verilmiş olması ve tanık anlatımlarıyla da desteklenen fiili çalışma olgusunun doğrulanması durumunda en az bir gün süreyle çalışılmış olduğu yönünde oluşuyor.

Bu nedenle vakit yitirmeksizin dava açarak işyerinde fiilen çalıştığınızı bilen şahitler de bulursanız ilk sigortalılık tarihinizi 1989 yılına getirebilir, 15 yıl ve 3 bin 600 günle emeklilik şartlarına tabi olabilirsiniz. 1989 yılı girişine göre hem 15 yılı hem de gün olarak 3 bin 600 gününüz tamam olduğuna göre emekliliğiniz için gereken tek şey, yetkili iş mahkemesine Hizmet Tespit Davası açmaktır.

Sakarya?dan okurum Ayhan YILMAZ da 1988 yılında çalıştığı firmadan sigorta kartının verildiğini, fakat bir süre çalıştığı bu firmadan ayrıldıktan sonra o dönem hiç prim yatırılmadığını öğrendiğini, aynı kart üzerinden daha sonraki işyerinden prim yatırıldığını emeklilik hesabında hangi tarihin esas alınacağını soruyor. Bu okurum da aynen A.Ç gibi hizmet tespit davası açarsa ancak işe girişi bildirilip primi yatırılmayan başlangıcının emeklilik hesabında değerlendirilmesini sağlayabilir.

Şevket Tezel
 

Benzer konular

Üst