Program Alışının Tekdüzen'e Kaydı

Üyelik
4 Haz 2005
Mesajlar
55
mükellefimiz muhasebe programı aldı.Bunu 255 demirbaş hesabına mı almak gerekir , yoksa 267 diğer maddi varlıkla hesabına mı? yoksa başka bir kaydı olabilir mi.
teşekkür ederim.
 
267 Diğer Maddi Olmayan Duran varlıklar olması gerekir diye düşünüyorum.
 
!!!

Bilgisayar yazılımlarının 260 nolu Haklar hesabında takip edilmesi gerekir.
 
Netten aşağıdaki açıklamaları buldum;

Kod:
265 - YAZILIMLAR 

2651-Muhasebe programları 
2652-Üretim programları 
2653-Mevzuat programları 
2654-Ofis programları 
2655-İşletim programları 
İşleyişi 

İşletme tarafından alınan bilgisayar program bedelleri bu hesaba borç, tamamen amorti edilen program bedelleri kayıtlardan çıkarılırken ve uygulamadan kaldırılan program bedelleri bu hesaba alacak kaydedilir. Zaman içerisinde özelliğini ve geçerlililğini kaybeden bilgisayar programlarının itfa edilmemiş değerleriyle ilgili dönemde zarar yazılmak suretiyle aktiften çıkışı sağlanır. 

Envanter ve Değerlemesi 

Bilgisayar programları maliyet bedeliyle değerlenir. Beş yıl içerisinde ve exşit tutarlarda amorti edilmek suretiyle itfa olunurlar. Yeniden değerlemeye tabi tutulmazlar.

Ek olarak

Kod:
27- Bilgisayar Yazılımlarının Amortismanı
 
Bilgisayar yazılımları iki kısımdan meydana gelmektedir. Bunlardan birincisi işletim sistemi diğeri ise uygulama programlarıdır. İşletim sistemi, bilgisayarı bilgisayar yapan esas kısımdır. Ancak, uygulama programı olmadan işletim sistemi ile hiçbir şey yapmak mümkün olmaz. Uygulama programları paket program olarak kopyalar şeklinde veya özel amaçlı programlar şeklinde hazırlanmakta ve pazarlanmaktadır. 
 
Tekdüzen Muhasebe Sistemine göre, herhangi bir fiziksel varlığı bulunmayan ve işletmenin belli bir şekilde yararlandığı veya yararlanmayı beklediği belli koşullar altında hukuken himaye gören haklar “26-Maddi Olmayan Duran Varlıklar” hesap grubunda “265-Yazılımlar” hesabında izlenir. 
 
Edinilen haklar, maliyet bedelleri ile bu hesaba borç kaydedilir. Yararlanma süreleri içerisinde, yararlanma sürelerinin belli olmaması durumunda, beş yıllık sürede eşit taksitlerle itfa edilirler. 
 
Gayrimaddi haklar, gayrimenkuller gibi maliyet bedeli ile değerlenir. (VUK Md.269) İşletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan iktisadi kıymetlerden değeri belli tutarı aşanların amortismana tabi tutulmaları zorunludur. (VUK Md. 313)
 
Bilgisayar yazılımlarının çoğunlukla bir yıldan fazla kullanma ömürlerinin olduğu ve yıpranma ve aşınmaya maruz kalması nedeniyle değer düşüklüğüne uğradığı bilinmektedir. Bu varlıklarda yıpranma ve aşınma kullanmadan ziyade hızlı teknolojik yeniliklerden kaynaklanmaktadır. 
 
Bu programlarının ekonomik ömrünün bir yıldan fazla olduğu gözönüne alınırsa (hızlı teknolojik değişikliklerde bu süre kısa olabilmektedir) amortisman yoluyla gider yazılması gerektiği anlaşılmaktadır. 333 no’lu Tebliğde bilgisayar yazılımları için faydalı ömür süresi 3 yıl olarak tespit edilmiştir. 
 
Gayrimaddi iktisadi kıymetler (imtiyaz, telif, patent, lisans v.b.) için Tebliğde öngörülen faydalı ömür süresi 15 yıldır.
 
Ben 267 nolu hesabı ve itfasında da 268 nolu hesabı kullanıyorum.. Kanımca bu hesaplar kullanılmalı. İyi çalışmalar;
 
Bu tip konular kişilerin yorumuna göre değişir. Bence programı almakla ortada bir telif hakkı doğar. Siz programı satın almakla sadece kullanım hakkını satın alırsınız, programın kendisini değil. Bu sebeple 260-haklar hesabında izlenmelidir.
 
Bilgisayar programları ; Diğer maddi Olmayan duran varlıklar hesabı altında izlenir Tek düzen hesap planına gör bu hesabın kodu 267 dir
amortismanları da 268 hesap altında izlenir.
Bu tip konularda isteyen istediği gibi kayıt yapamaz. tek düzen hesap planı tebliğleri bunu açıkça belirtmiştir.
 
260-Haklar hesabı ve işleyişi.

İmtiyaz, lisans, ticari marka ve ünvan gibi bedeller ödenerek elde edilen işletmenin yararlandığı veya yararlanmadığı ve belli koşullar altında hukuken himaye gören varlıkların izlendiği hesaptır.


İsteyenin istediği kayıdı değil ne anladıysa onu yapar.

Bu arada Program satın alınmaz lisansı satın alınır.
 
Günaydın,
260, Haklar hesabı , Muhasebe Sistemi Uygulama tebliğinde"İmtiyaz,Patent,Lisans,Ticari Marka, gibi bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmelere belirli haklarda tanıdığı bazı yetkiler için yapılan harcamaları kapsar.
Dolayısıyla bu hesapta izlenecek kalemler tek tek belirlenmiştir. Bunların dışında kalan kalemler ise diğer gayri maddi haklar hesabında izlenir.
Bilgisayar programlarının bu hesap altında izlenmiyeceği kesindir.
Bazı yazarlara Göre Bilgisayar programları 265 hesabın altında. (Bakınız Ahmet Demir, Bazılarına Göre ise 267 hesap altında izlenir Bakınız Rüknettin Kumkale)
 
Günaydın,
Dediğimiz gibi yoruma göre değişir. Ben muhasebe programımı yada ücretli herhangi programı açtığımda şöyle bir uyarı gelir "bu programın kullanım hakkı .......................'ya verilmiştir, der. Hiç bir program satın alınmaz sadece kullanma izini verilir. Bende 260-Haklar hesabı derim. Önemli olan izahı...
İyi çalışmalar.
 
BİLGİSAYAR YAZILIM PROGRAMLARI

Merhaba arkadaşlar bu konuda NALAN AKDOĞAN ve ORHAN SEVİLENGÜL'ün yazmış oldukları TEKDÜZEN MUHASEBE SİSTEMİ UYGULAMASI (ONUNCU BASKI) kitabında 267 hesabını açıklarken ilk sıraya bilgisayar programlarını koymuşlar ve aynı kitabın 260 hesabını açıklarken çok farklı haklardan bahsedilmiş, bana göre de 267 hesapta izlenmeli diyorum. İyi günler
 
Sn. Ayşebay
Tabii ki öyle Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok.
Bütün yazarların kitaplarında aynı şey zaten açık olarak yazılmış.Bu konuda tartışmak bile gereksiz.
 
Ynt: Program Alışının Tekdüzen'e Kaydı

2.000 ytl x programının versiyon güncelleştirmesi adı altında şirketime fatura düzenlenmiştir. Ancak güncelleştirilen program fatura olmasına rağmen zamanında kayıtlara alınmamış. Şimdi ben bu versiyon güncelleştirmesi faturasına amortisman ayırmalı mıyım, ayırırsam bana hangi programın güncelleştirmesi diye sormazlar mı?
(Tamam elimde programın faturası var ama resmi defterde gözükmediği sürece bunun bir önemi yok.)
 
Ynt: Program Alışının Tekdüzen'e Kaydı

Y.Yildiz ' Alıntı:
2.000 ytl x programının versiyon güncelleştirmesi adı altında şirketime fatura düzenlenmiştir. Ancak güncelleştirilen program fatura olmasına rağmen zamanında kayıtlara alınmamış. Şimdi ben bu versiyon güncelleştirmesi faturasına amortisman ayırmalı mıyım, ayırırsam bana hangi programın güncelleştirmesi diye sormazlar mı?
(Tamam elimde programın faturası var ama resmi defterde gözükmediği sürece bunun bir önemi yok.)

Aynen düşündüğünüz gibidir.
Faturayı kayda almadığınızdan dolayı,amortisman ayıramazsınız.
 
Ynt: Program Alışının Tekdüzen'e Kaydı

Arkadasımızın foruma yeni katıldığı uslubundan nasıl da belli oluyor :)
 
Ynt: Program Alışının Tekdüzen'e Kaydı

karşındaki kişileri rencide edecek şekilde uslup kullanmışsın.dolayısı ile çok eleştiri alacaksın.oysa burada ne cevherler vardır bu nedenle forumdaki kişilerin bilgilerini mizan etmeye kalkmayın.
 
Ynt: Program Alışının Tekdüzen'e Kaydı

İşletmelerin kullandıkları ve belirli bir süre için lisans aldıkları (Office yazılımları, anti-virüs yazılımları vb.) bilgisayar programları hak olarak muhasebeleştirilir. Ancak, bilgisayar programları işletmenin tasarruf yetkisi kapsamında bulunur ve işletmeye özel bir program olma özelliğini taşır ise, (otelcilik işletmesinin müşteri hesaplarını takip için özel olarak yazdırdığı müşteri takip programı vb.) diğer maddi olmayan duran varlık mahiyetindedir. Son olarak, bir makine veya bilgisayarın çalıştırılması veya işletilebilmesi için zorunlu olan yazılımlar (Windows İşletim Sistemi, Mac, Linux vb.) maddi duran varlık olarak muhasebeleştirilmedir.
 
Ynt: Program Alışının Tekdüzen'e Kaydı

260 haklar kendi bünyende bulunan lisans haklarıdır.
Buradaki program kullanım lisansı kendi ürettiğin değil, kullanmak için satın aldığın.
267 hesap kullanılırsa daha doğru olur kanaatindeyim.
(10 yıldan fazladır bu şekilde yapıyorum ve sürekli denetimden geçiyoruz, bu güne kadar en ufak bir şöyle olsaydı, 270 miş olsaydı, böyle olsa daha güzel olur diyenine rastlamadım.)
 
Ynt: Program Alışının Tekdüzen'e Kaydı

Burada bu konunun tartışılması çok garip. Bilgisayar programlarının tekdüzen hesap planı içinde tek kaydedileceği yer vardır, o da 267 hesaptır. 260 hesap diyen arkadaşlar inşallah meslek mensubu değil, stajer ya da mesleğe yeni adım atmış kişilerdir. Yoksa her meslek mensubu ben şöyle yorumluyorum şu hesaba, diğeri ben böyle yorumladım bu hesaba derse vay tek düzenin haline.
 
Üst