Promosyon Ürünlerinin Şirkete Gönderilmesi

Selin Gülgün

Katkı Sunan Üye
Üyelik
20 Ağu 2007
Mesajlar
261
Konum
ankara
Kolay gelsin,

Şirketin 25 tane çalışanı var. Şirket bir banka ile protokol imzaladı ve 25 çalışanının maaşlarını banka kanalıyla ödemek üzere her ay personel listesini bankaya gönderip hesaplarına para yatacak. Banka 25 tane yeni müşteri kazandığı gerekçesiyle şirkete promosyon olarak bir adet fotokopi makinesi (3.500.-TL ) ve 1 adet faks makinasını (950.-TL) gönderdi, bu demirbaşlara ilişkin banka dekont düzenlemiş ve kendi alış belgelerini de bu dekonta ekleyerek şirkete gönderdi

bu dekont ve alış belgelerine göre ( alış belgelerinde banka alıcı gözüküyor) aktife girişlerini nasıl yapabilirim? birde amortisman ayıracak mıyım?
 
Selamlar
Bu ürünler daha sonra geri alınacak mı bilmiyorum ama şu anki görüşüme göre,bu ürünleri;
255 (B) 679 (A) şeklinde kayıtlara alarak,dekont tarihi itibari ile (aktife giriş) amortisman ayırabilirsiniz.
Aşağıdaki linkten bir alıntı..
....
Promosyon Ürünleri Kazanan İşletme Açısından Muhasebe İşleyişi Nasıl Olmalıdır?


Ticari işletmeler tarafından kazanılan promosyon ticari örf ve teamüle uygun kalem, çakmak, kravat gibi bedeli düşük bir ürün değil ise, şahsi kazanım olarak algılanmamalıdır. Şöyleki, ticari işletmenin alımlarından sağlamış olduğu, promosyon ürünü bir bilgisayar, kesinlikle firma kayıtlarına intikal ettirilmeli, şahsi bir kazanım olarak değil, firmanın kazanımı olarak görülmelidir. Bazı promosyon faturaları üzerinde, promosyon ürünleri bedeli ıskonto şeklinde gözükse de, bazı faturalarda satışa konu ana ürünlerin fiyatına dahil edilmekte, faturada sadece şerh düşülerek belirtilmektedir. Bu durumda kazanılan promosyon ürünü emsal bedeli ile işletme aktifine dahil edilmelidir. Bu durumda uygun kayıt, aşağıdaki gibidir.

255 - Bilgisayar 1.000 YTL
679 – Diğer Olağandışı Gelir ve Kârlar 1.000 YTL

'promosyon olarak gelen bilgisayarın emsal bedeli ile kaydı'
......

https://www.alomaliye.com/2008/melike_onan_promosyon.htm



Saygılar
 
Selamlar
Bu cihazlar aktife girdiği andan itibaren,aktif sizindir,mülkiyet sizindir,kullanım hakkı sizindir.Normal demirbaşlardan farklı bir yanı yoktur.Diğer demirbaşlar için nasıl bir işlem yapıyorsanız bunlar içinde aynısını yapacaksınız.
Başka bir sitede paylaşılan soru ve cevapları aynen aşağıya alıntılıyorum...

OLAY 1 : Bir bilgisayar firmasından 3 adet bilgisayar aldık yanında 1 adet dizüstü bilgisayar promosyon olarak verildi. Şimdi 3 adet bilgisayar bedeli 7.200,00-TL + 1.296,00-TL (KDV) ile toplam 8.406,00-TL bu bedele promosyon verilen dizüstü bilgisayar dahil. Biz bu fatura ile kayıtlarımıza alacağımız 3 adet masaüstü bilgisayar ile 1 adet (promosyon bedelsiz) dizüstü bilgisayarı nasıl muhasebeleştireceğiz? Sonuçta promosyon gelen dizüstü bilgisayar firmamızda kullanılacak aktife almayalım mı veya alacaksak nasıl alacağız?

OLAY 2: Daha önceden bilgisayarlar aldığımız bir firma bize numune olarak (bedelsiz) bir dizüstü bilgisayar gönderdi fatura kesilmiş fakat üstünde numune olduğundan bedelsizdir denmiş fiyatı 1.200,00-TL + 216,00 TL (KDV) =1.416,00 TL bu bilgisayarı kayıtlara nasıl almalıyız?

CEVAP 1 : Söz konusu durumun ciro üzerinden verilen bir promosyon uygulaması olmaması varsayımından hareketle ve faturada bedeli belirtilmemiş olmasına karşın promosyon kapsamında verilen dizüstü bilgisayar açıklamasının bulunması nedeni ile, söz konusu toplam tutarın (dizüstü bilgisayar dahil) toplam bilgisayar sayısına bölünerek 255-Demirbaşlar hesabına kaydedilmesi ve amortismana tabi tutularak giderleştirilmesi vergi yasalarına uygun olacaktır.
CEVAP 2: Faturada belirtilen tutar emsal bedel olarak düşünülebilecektir. Dolayısıyla da, bahse konu bilgisayar bu emsal bedeli ile işletme aktifine dahil edilmeli, 255-Demirbaşlar hesabına kaydedilerek amortismana tabi tutulmalıdır. Öte yandan demirbaşlar hesabına kaydedilen bu tutar bedelsiz olarak iktisap edilmesi sebebiyle ilk kayıtta karşı tarafta 679-Diğer Olağan Dışı Gelir ve Karlar hesabı kullanılarak muhasebeleştirilmelidir.

Saygılar
 
selamlar
şimdi örnek soru cevaptaki gibi 255/679 hem fikirim. Orada problem yok.
Ancak amortisman konusunda takıldığım yer şurası; VUK 313.madde diyorki, amortisman ayrılacak değer, iktisadi kıymetin maliyet bedelidir. Bu madde kafamı karıştırdı gün içinde de kanun maddelerine de baktım hep,

promosyon ürünleri için maliyet bedeli var mı yok mu onu irdeledim, o yüzden acaba fatura düzenlenir mi? sorusu geldi aklıma,
çünkü ilk mesajımda da belirtiğm gibi bu demirbaşlara ilişkin banka dekont düzenlemiş ve kendi alış belgelerini de bu dekonta ekleyerek şirkete gönderiyor
 
Maliyet bedel,sizin açınızdan emsal bedeldir.Emsal (veya maliyet) bedellerini zaten ilk sorunuzda belirtmiştiniz.Bedel bilinemiyor olsaydı,emsal bedeli bir şekilde tesbit etmeliydiniz. Bu da cihazların o anki piyasa koşullarındaki bedeli olacaktı....
 
anladım, yani mülkiyeti artık şirkete geçtiği için dekontta yazılan tutar emsal (maliyet) bedel, amortisman ayırabilirim.
teşekkür ederim, gecenin bu vaktinde yordum
iyigeceler
 
Üst