Sayın Arkadaşlar,
Big 5 yada big 4, hiç farketmiyor. Önce şu işin özünü anlamak lazım. Bu tür firmalarda yapılan iş denetimdir. Bu denetimin yapılması da bir sistematiğe bağlıdır. Yani denetim için tektip bir yapı oluşturulmuştur. Denetmen yada denetmen yardımcısı kendisine verilmiş bu yapı içerisinde bilgileri toplar ve bu bilgileri belirli bir programın ilgili bölümlerine kaydeder. Esasen de böyle olmalıdır, her denetçi kafasına göre bir iş yaparsa olmaz. Tüm bu işlemlerde belirgin sondaj araştırmaları yapılır her kayıt tek tek incelenmez incelenemez. Ve "Audit" yani "Denetim" gerçekleştirilmiş olur. Bunu sakın "inceleme" ile karıştırmayın. Bu firmaların tamamı yine varoluş nedenleri gereği aslında sınırlı vergisel denetim yaparlar. Temel ilkeleri kontrol ederler ve raporlarlar. Burada denetim elemanı olmak aslında çok birşey kazandırır mı tartışılır. Üstelik ne kazanacağınız (ücret) da ayrı bir tartışma konusudur. Şu şansınız olabilir sizi beğenen firmalardan biri kadrosuna transfer etmek ister sizde beğenirseniz gidersiniz kimse sizi tutmaz yerinize bir yenisi hemen bulunur. Asıl işte transfer olduğunuz yerde karşınıza çıkacak sorunları bire bir çözmek konusundaki beceriniz değerinizi ortaya koyar. Bilgi birikiminizi yada birikimsizliğinizi burada görürsünüz muhtemelen birçok yevmiye kaydının nasıl yapılması gerektiğini dahi bu foruma gelir sorarsınız bizde cevaplarız.
Gelelim yabancı terimlere, bunlara takılmayalım özellikle uluslararası çalışmalarda çok da ihtiyaç duyulur, Ve 4 yada 5'linin tamamının yabancı firmalar olduğunu düşünürseniz oradan böyle alışkanlıklar doğması da doğaldır. Tek sorun nerede nasıl kullanılması gerektiğini iyi bilmektir. Biri gelir birgün bu literatürü iyi kullanır de demek istediğinizi sorar anlatamazsınız o zaman ayıp olur hepsi bu.
Daha çok yazabilirim de bukadar yeter sanırım.