Ramazan paketleri

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan batlı
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

batlı

Katkı Sunan Üye
ramazan paketlerinin gider yazılabilmesi için gerekli olan ücret bordrolarına ilave edip vergilendirilmeleri işi ile uğraşmak istemediğim için bu faturaların tutarlarının tamamının kkeg yapıp geçmek istiyorum. sakıncası var mıdır?

Ynt: ramazan paketleri

Daha yakın zamanda aynı konu açıldı ve tartışıldı!

Ynt: Ramazan paketleri

Gelir vergisi kesintisi ne olacak? Özün önceliği? Eğer yüklü tutarda ise Ba. Bir inceleme esnasında neden KKEG yapıldığı sorusu sorulduğunda izahat ne olacak? Ben olsam ücrete eklerim.

bunu tek tek 100 personelin ücret bordrolarına ekliyecek, bununla uğraşacak zamanım yok. bununla uğraşmaktansa tamamını kkeg yapmayı düşünüyorum.. evet gelir vergisi açısından vergi kaybı var, fakat kurumlar vergisi açısından da hazinenin karı var. olmazsa bunu ücretlilere dağıttığım ramazan erzağı yerine farkı bir yere yapmış olduğum bir yardım olarak açıklama yaparım..

Zaten bu kanunen kabul edilen gider değildir bu sebeple kurumlar vergisi yönünden ortada bir kar yok.

27 Ağustos 2010, 12:34
Atilla DÖLARSLAN

Ramazan aylarının klasiklerinden birisi de erzak paketi yardımlarıdır.

Birçok işveren, çalışanlarına erzak paketi dağıtır Ramazan?da. Doğal olarak da bu paketlerin faturaları doğrudan muhasebeye gönderilir.

Ancak kural olarak dağıtılan bu Ramazan paketi için yapılan harcamanın gider yazılması mümkün değildir.

Çünkü bir harcamanın vergi kanunları açısından gider olabilmesi için ?kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile ilgili olması? zorunludur.

Bu anlamda Ramazan paketi dağıtmak, kazancın elde edilmesiyle doğrudan ilgili olmadığından bu paketler için alınan faturanın gider yazılması da mümkün değildir.

Ancak vergi uygulaması açısından erzak paketi dağıtılması yardım niteliği taşımaktan öte ücret olarak kabul edilmektedir.

Diğer bir ifadeyle personele dağıtılan erzak paketlerinin bedeli vergi uygulamasında ücretin bir unsuru kabul edilmekte böyle olunca aşağıda açıklayacağımız üzere ek bir maliyet gelmekte ama ücret olarak gider yazabilme niteliğine de kavuşmaktadır.
Gelir Vergisi Kanunu?muza göre ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

Yani personele maaşı yanında çeşitli adlarla yapılan diğer nakdi ödemeler de kömür yardımı, giysi yardımı ve benzeri şekillerde verilen ayni yardımlar da ücret niteliğindedir.

Bu hüküm uyarınca dağıtılan erzak paketleri de ?ayni? ücret olarak nitelendirilecektir.

Bu nitelemenin doğal sonucu da işveren açısından ilave vergi demektir.

Çünkü dağıtılan erzak paketinin KDV dahil bedeli net ücret kabul edilip çalışanın halihazırda geçerli vergi dilimi üzerinden brütlendirme yapılması gereklidir. Yani işverenin erzak paketinin bedeli dışında bir de bu iş için gelir vergisi ödemesi gerekmektedir. (Ayni nitelikteki ödemeler sigorta primine tabi olmadığından sigorta kesintisi yapılmasına gerek yok).
Aslında bu durum çalışana yapılan bazı diğer ödemeler ve sağlanan menfaatler açısından da geçerli.

Çalışan yapılan herhangi bir ödeme ya da sağlanan herhangi bir menfaatin ücret sayılarak vergiye tabi olmaması için bu konuda özel bir istisna olması gerekli. İşte bu istisnalar Gelir Vergisi Kanunu?muzun 23?üncü maddesinde tek tek sayılıyor.

Örneğin çalışana yol parası adı altında ilave ödeme yapmak veya toplu taşım kartı vermek gelir vergisine tabi. Ancak çalışanların toplu olarak işyerlerine gidip gelmelerini sağlamak maksadıyla işverenler tarafından yapılan taşıma giderleri için istisna getirilmiş durumda. Yani servis tahsisinde vergi yok ama diğer ulaşım yardımları vergiye tabi.

Aynı şekilde çalışana yemek parası vermek vergiye tabi ama işyerinde yemek vermek vergiden istisna. Yine yemek çeki vermek şeklindeki uygulamaya da (belli bir tutarı aşmamak kaydıyla) vergi istisnası tanınmış.

Çalışana kira yardımı yapmak vergiye tabi ama işverene ait ve brüt alanı 100 metrekareyi aşmayan konutun çalışana tahsisinde vergi yok.

Bu vesileyle herkesin Ramazan?ını ve şimdiden de yaklaşan bayramını kutluyorum.

eminim bu kısmı okuyan bir çok kişinin muhasebesini tuttuğu şirket ramazan erzağı yardımında bulunmuştur. Herkes bunu ücret bordrolarına tek tek ekleyerek mi yapıyor. bu kadar uğraşabiliyormusunuz?

tamam bunu teorik olarak nasıl yapılacağını hepimiz biliyoruz da peki bunu uygulayan özellikle de yüzlerce çalışanı olup da uygulayan arkadaşımız varmıdır aranızda ?

yukarıdaki Makaleye katılmakla beraber muhasebenin yürütülebilmesi açısından baktığımızda bir patika yol olarak bende şunu önerebilirim.

Alınan erzakları KKEG yapın ama Netten- Brüte dönün %15 (Ücretlilerin Gelir Vergisi Dilimleri) üzerinden Stopaj ayırın Net Tutarı Cari heasba (Ba) ya konu yapın Hem Gelir Versisi açısından sorunu ortadan kaldırın, Hem Kurumlar açısından ama SSK ya yakalanmayın :D prim noksanına gidebilirler. Ama ayni yardımların SSK primlerine tabi olmadığnıda (Çok detaylı bilmiyorum) göz önüne alırsak en sağlıklı bertaraf yolu bu gibi duruyor.

Kanunen kabul edilmeyen bir giderin ne vergisi ne de stopajı olur. Bu gider aslında zaten yoktur.