fonradar

Rapor Süresi Dolmadan İş Akdinin Feshi

Üyelik
8 Kas 2013
Mesajlar
34
Konum
BALIKESİR
Arkadaşlar merhaba,

Sizlerin görüşlerini almam gereken acil bir durum söz konusu. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Sorunu şu şekilde açıklamaya çalışacağım:


İşçi daha önce çalıştığı kurumdan işten çıkartılmış ve bu nedenle de işsizlik maaşı almaya başlamıştır. Daha sonra çalışmaya başladığı yeni işyerinde işverenin sigortasını hemen başlatmaması ve deneme süresinin belirsizliği nedeniyle işçi bu durumu bildirmemiş ve işsizlik maaşını almaya ve bir taraftan da sigortasız olarak çalışmaya devam etmiştir. 5 ay bu şekilde geçtikten sonra işsizlik maaşını alma süresi dolmuş ve iş veren tarafından sigorta girişi yapılmıştır. Aradan 2 ay geçtikten sonra ise işçi ameliyat olmuş ve rapor almıştır. İşveren rapor süresi dolmadan işçinin iş akdini feshettiğine dair bir yazı vermiştir. İşçinin sigorta çıkışı yapılmasa da işçinin işyeri ile ilişiği kesilmiştir. Bu durumda işçi işe iade davası açabilir mi? İşverenin rapor süresi dolmadan iş akdini feshetmesi nedeniyle karşılaşacağı durum nedir? İşçinin aldığı haksız işsizlik maaşı ile ilgili konu bu olay neticesinde nasıl sonuçlanır? ...gibi bu olaydan çıkabilecek her türlü sonuç konusunda fikir verirseniz çok sevinirim.
 
İşçinin aldığı haksız işsizlik parasının bu olay ile bir ilgisi yoktur. Kurum tespit ederse faizi ile geri alır. Ama bunun için önce o işverenin işçiyi, işsizlik parası aldığı dönemlerde çalışmış gibi göstermesi, bunun içinde geriye dönük işe giriş ve ek/asıl aylık bildirge vermesi lazım. Tabii cezalarını ve faizlerini de ödemek koşulu ile. Raporlu iken işçiyi çıkartmanın işverene bir yararı yoktur. Sonuçta kıdemini ödemek zorundasınız. Ama kıdem hakkı doğmamışsa ayrı. Kanun, ihbar süresi+6 hafta 'yı geçen raporlarda ihbarsız fesih hakkı veriyor işverene. Bu süreyi geçmeyen raporlarda hak ettiği ihbarı ödemek zorundasınız. Anlamadığım nokta, ilişiğini kestiğiniz işçinin sigorta çıkışının yapılmamış olması. Sigortadan işçinin çıkışını yapmadığınız sürece bütün yükümlülükleriniz devam eder. İşçinin iade davası açmasına gerek yok ki...
 
a-Artık iş akdinin feshi gerçekleşmişse,elbet sgk-çıkışı da yapılacak demektir.
b-30 ve daha fazla işci çalıştıran işyeri/işyerinde ,işcinin de 6 aylık kıdeminin bulunması gerekir ki,işe iade davası açılabilsin(resmiyette bu olayda böyle bir durum yok)
c-(İşcinin işsizlik ödeneğini aldığı) 5 aylık süredeki sgortasız çalışma/çalıştırmaya istinaden,normalde işci idari ve yargı yoluyla bu hakkını arayabilir,ANCAK bu olayda işcimizin resmiyette sgk yönünden çalışmadığı ve önceki çalışmasına bağlı olarak işsizlik ödeneğini almış olduğu ortada olup,iç içe geçen bu süreler(yani hem işsizlik ödeneği alınacak hemde sgortasız olarak çalışılmış olunması)yönünden,daha sonra işcinin açabileceği hizmet tespiti davasını kazansa bile(şimdilik bu durum da kesin değil)diğer tarafdan haksız olarak almış olduğu işsizlik ödeneğini(belki de faiziyle birlikte)kuruma geri ödemek durumunda kalacaktır.Dolayısıyle bu açıdan son derece girift bir durum sözkonusu.
d-Olayımızı,iş sözleşmesinin işveren tarafından feshedilmiş olması karşısında 4857 sayılı İş Kanun un M.25/1(a)kapsamında irdelemek mümkündür.(bakınız,İş sözleşmesinin işveren tarafından bidirimsiz fesih hakkının ne zaman doğacağı hk)
e-Raporlu işcinin henüz iyileşmesi beklenmeyip,işveren tarafından fesih yapıldığında;
-bu durum usülsüz fesih demektir
-bu nedenle işi 6 ay dan az sürmüş olan bu işcimize (2 haftalık)ihbar tazminatı ödenir
-1 yıllık kıdemi dolmadığından k.tazminatı doğmaz
-bu olay da işcinin işe iade davası açması mümkün değil(çünkü çalıştığı işyerinde 30 ve üzeri olsa da, işcimiz en az olan 6 aylık kıdemini doldurmamıştır)
-Diğer tarafdan,M.17 kapsamında,anılan Kanun un "18 nci maddenin birinci fıkrası uyarınca bu Kanunun 18,19,20 ve 21 nci maddelerinin uygulanma alanı dışında kalan işcilerin iş sözleşmesinin,fesih hakkının kötüye kullanılarak sona erdirildiği durumlarda işciye bildirim süresinin üç katı tutarında tazminat ödenir."
 
Açıklamalarınız için teşekkür ederim.

Anladığım kadarıyla bu işçi için 2 haftalık ihbar tazminatına ek olarak bildirim süresinin 3 katı tutarında tazminat ödenmesi gerekiyor.
 
Evet ama işci talep etse de işveren öder mi?(sanmıyorum,hele hele kötü niyet tazminatının istemekle ödeneceğini sanmıyorum) ödenmez ise yargı yoluna başvurmak gerekir,diyelim ki dava açıldı,kazanılır mı?ihbar tazminatına evet ama kötü niyet tazminatına baştan peşin hükümle evet ya da hayır demek, şimdilik doğru olmaz,bu durum olayın bu noktaya ilişkin özelliği ve mahkemenin kanaatine bağlıdır.
 
Üst