fonradar

Raporlu İken Yurtdışına Çıkma (GÖRÜŞLERİNİZİ BEKLİYORUM)

Üyelik
14 Haz 2005
Mesajlar
2
Değerli Üyeler,

Düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim.


OLAY:
- Şirkette çalışan bir kişi (hasta) doktora gidiyor. Doktor işçiye 20 günlük rapor veriyor (Dinlenmesi ve istirahat etmesi için), çünkü işçide herhangi bir iyileşme olmaz ise rapor sonrasında ameliyat gerektirecektir.
- Bu kişi Yurtdışında bir klinikte hastalığının tedavisi olduğunu öğreniyor. Ve doktoruna gidiyor; "Yurtdışında bir klinikte tedavi görmek istediğini söylüyor" doktor hastaya "Peki git iyileşme olursa ne alâ" diyor.
- Hasta rapor süresi içinde, yurtdışındaki klinikte tedavi görüyor ve ülkesine geri dönüyor. Artık hastalığından ötürü ameliyata gerek te kalmıyor.
- Rapor sonrasında işyerine gittiğinde iki hafta sonra bu işçinin pasaportunu istiyorlar. İşyeri pasaportu aldıktan 10 gün sonra işçiyi işten atıyor(6 günlük kanuni süreyi geçiriyorlar) .
- İşyerinin işçiyi işten atma nedeni olarak şunu gösteriyorlar: Yurtdışına seyahat ve eğlence amaçlı gitmesi olarak gösteriliyor.
- İşçi tazminatlarının hiçbirini alamıyor.


SONUÇ OLARAK:
- İşveren işçiyi işten atmak için kanuni süre olan 6 günlük süreyi de aşarak işten atıyor (öğrendiği günden itibaren 10 gün sonra işten çıkartıyor).
- Kanunda "Yurtdışına Çıkmak" işten çıkış nedenleri arasında yer almamaktadır.
- Ayrıca, İşçi yurtdışında seyahat ve eğlence için gitmediğini de hemen belirteyim. Çünkü yurtdışında gördüğü klinikten belgeleriyle birlikte mahkemeye sunuyor.
- İş Mahkemelerinde önemli olan işçinin İYİ NİYETLİ OLMAK olduğunuda unutmayalım.


OLAY BU ŞEKİLDE CEREYAN EDİYOR VE ŞU AN DOSYA MAHKEMEDE

KONU HAKKINDA Kİ GÖRÜŞLERİNİZ NELERDİR?

MAHKEMEDEN NASIL BİR SONUÇ ÇIKABİLİR???
 
Re: Raporlu İken Yurtdışına Çıkma (GÖRÜŞLERİNİZİ BEKLİYORUM

işçi yurt dışına tedavi için gittiğini ve orada tedavi yaptırdığına dair belgeler mahkemeye ibraz ederseniz kişiye tazminatlarını ödemek zorunda . ama 25. madde nin sağlık nedenlerinden dolayı haklı fesih şartlarını incelemenizi tavsiye ederim. çünkü işçinin eline neden işten çıkarıldığına dair bir yazı vermediyse ki verilmesi de zorunludur. 25 mad. sağlık nedenlerinden dolayı çıkarttığınıda iddia edebilir. yani sağ gösterip sol vurabilir. bu şekil olmazsa zaten siz yorumu yapmışınız
 
sanırım işveren, SSK kanunu md.107 'ye göre 10 gün sonra çıkış yapmış.
Yaptığı tazminat vermemesi ise iş kanunu kıdem tazminatı madde 14-1 den madde 17 süreli fesih, dayanak III Zorlayıcı sebepler, madde 25-I Sağlık sebepleri a ve b bendi. bunları incelemenizde fayda var diye düşünüyorum çünkü durumunuz öyle görünüyor. aksini savunabilirsiniz ama önemli bir konu hastalık neden oldu, mahkeme atayacağı bilirkişiden sebep soracaktır. yurtdışına çıkıştan işe son verme gibi bir madde yok.

saygılar,
 
Sayın Arkadaşlar,

SSK mı yurtdışına tedaviye göndermiş .Hayır.
SSK da Raporlar nasıl geçerlilik kazanır? Özel hastaneden aldığınız rapor SSK da geçerli midir ? hayır.
Birçok insan özel hastaneden rapor alır iş biter.Hamileler bile önce özel hastaneye veya doktora gittikten sonra mutlaka SSK Hatanelerine gider.Burada işveren haklıdır.İşverenin iyi bir avukatı varsa haklılığını ispatlar.İşci hata yapmıştır.Keşke iyi bir bilene soararak yurtdışına gittiğini saklasaydı derim.
 
Merhaba,
Arkadaşlar bence burada mahkeme sonucu çalışan lehine çıkacaktır.

Çünkü;
İş Kanununda İşverenin haklı feshini düzenleyen 25. maddeye baktığımız zaman 4 ana başlık altında düzenlendiğini görüyoruz. Bunlardan işverenin ileri sürebileceği "Sağlık" ile "Ahlak ve İyi Niyet " olabilir.

Sağlık bölümüne baktığımız zaman ;
Çalışanın tedavi edilemeyen ve çalışmasını engelleyen bir hastalığı yok.
Kendi kastıyla ve düzensiz yaşamı ile ilgili olan maddeye de uymuyor.
Bildirim Süresini altı hafta aşan bir hastalığı da yok.

demekki bu başlık taki gerekçeleri ileri süremeyecek.

Ahlak ve İyiniyet ile ilgili başlığa baktığımızda;
Yine hiç bir alt bend ile düzenlenen duruma uymamakta.

olduğunu görüyoruz.
Yurt dışında olduğu süre içinde raporlu olduğu için devamsızlık nedeniyle fesihte söz konusu değil. Bence tamamen haksız fesih. Mahkeme sonucunda işe iade kararı çıkar ve işe başlatılmazsa 8 aylık ücretine kadar tazminat almaya hak kazanır.

Ama Geçici İş Göremezlik ödeneği yönünden bir sorunu var. Raporlu olduğu dönemde Hekimin istirahat tavsiyesine (en azından kağıt üzerinde) uymayarak yurt dışına çıktığı için 506 sayılı yasanın 38. maddesi gereğince almış olduğu ödeneği iade etmek zorunda kalabilir.
 

Benzer konular

Üst