fonradar

Raporsuz İş Kazasını 3 İş Günü İçinde SGK'ya Bildirmemek

Üyelik
15 Tem 2008
Mesajlar
98
Konum
Ankara
Merhabalar,
27.07.2018 tarihinde +50 işçinin çalıştığı bir şantiyede işçilerden biri kafasını asansöre vuruyor ve anlık bir baygınlık geçiriyor, işçiyi hemen en yakın devlet hastanesine götürüyorlar orada jandarma tutanak tutuyor ve gidiyor, muayene sonucunda işçide herhangi bir sıkıntıya rastlanmadığı için işe devam edebilir deniliyor ve raporsuz geri yolluyorlar. Rapor olmadığı için bana bilgi verilmiyor, bugün yani 06.08.2018 günü rastlantı sonucu öğreniyorum.

1-Rapor olsun ya da olmasın, hastanede iş kazası olarak muayene olduğu için bildirmem gerekiyor, yanılıyor muyum?
2-İnşaat işi olduğu için ve +50 işçi çalıştığı için 9.276 TL mi ceza kesilecek?
3-Bildirmezsem tahmini tespit süresi ve o zaman ki ceza nolur?
 
İş göremezlik raporu verilmesede iş kazasını bildirmeniz gerekiyor. İş kazası bildirim sistemine bir bakın iş kazası olarak provizyon girilmiş mi ?
 
1-)Rapor olsun ya da olmasın hatta sağlık kuruluşuna gitsin ya da gitmesin fark etmez.
Eğer işçi işyerinde kaza geçirmiş ise hemen kolluk kuvvetlerine haber vermelisiniz. Kazanın olduğu günden sonraki 3 iş günü içerisinde ise SGK'ya bildirimde bulunmalısınız.
Bazen işçi kaza geçirince bırakın rapor almayı sağlık kuruluşuna bile gitmeyip çalışmaya devam edebilir.Fakat ağrıları artınca kazadan 10 gün sonra bile sağlık kuruluşuna gidebilir, kazanın olduğu tarihi belirterek rapor alabilir.O zaman SGK bildirim yapmadığınız için kesinlikle sizi sorumlu tutacaktır.
Bu olayda 27 Temmuz Cuma günü kaza olmuş.Kaza size söylenmeliydi ve siz de en geç 01 Ağustos Pazartesi günü SGK'ya bildirimde bulunmalıydınız.
İSTİSNALAR
*Eğer kaza işyerinin dışında olmuş ise kazayı öğrendikten itibaren 3 iş günü içerisinde SGK'ya bildirimde bulunmalısınız.
*Eğer kaza kara, hava veya deniz araçlarında olmuş ise araç ülkeye döndüğü tarihi izleyen ilk iş gününden itibaren 3 iş günü içinde SGK'ya bildirimde bulunmalısınız.
Kaza işyerinde olduğu için yukarıdaki istisnalardan yararlanamazsınız.
Benim tavsiyem işyerindeki bütün personel (işçi-ustabaşı-iş güvenliği uzmanı-güvenlik görevlisi,temizlik görevlisi vs.) ile toplantı yapın ya da talimat çıkarın.
Durumun ciddiyetini ve cezaların çok yüksek olduğunu izah ederek kaza geçiren personelin derhal idareye bilgi vermek zorunda olduğunu belirtin.

2-)Evet.İnşaat işi Çok Tehlikeli sınıfta olduğundan;
3.092,00 liralık bildirim yapmama cezası elliden fazla çalışanı olan çok tehlikeli sınıftaki işyerleri için %200 artırım eklenerek 9.276,00 lira olarak uygulanır.

3-)Burası biraz karışık yani kurumun uygulaması her yerde aynı değil.Ama işçi ihbarda bulunursa SGK kesin dosya açıp olayı incelemeye başlar.
İlgili SGK birimi işçi başvurmasa bile hatta rapor olmasa bile tarama yaparak iş kazası provizyonu alınmasına rağmen iş kazası bildirimi yapılmadığını tespit ederse, olay hakkında araştırma-yazışma yaparak "iş kazasıdır" kararı alabilir.
İş kazasıdır kararı alabilecek kadar yeterli bilgi-belgeyi sağlayamazsa iş kazası olup olmadığının tespiti için denetime gönderebilir.
İster birim kararı olsun ister müfettiş kararı olsun,eğer "iş kazası" kararı çıkarsa 9.276,00 TL ipc uygularlar.
Birim kararı sonucu sadece 9.276,00 TL İPC çıkar ama konu denetime intikal ederse müfettiş işyerini tamamen incelemeye alacağından 9.276,00 TL İPC ye ek olarak işyerinde tespit ettiği tüm eksiklikler-usulsüzlükler için İPC yazılmasını isteyecektir.
Tabi bunlar olası ihtimaller eğer işçi ihbarda bulunmazsa SGK hiçbir şey yapmayabilir de...Dediğim gibi bu konuda uygulamada birlik yok ilgili SGK birimine bağlı.
 
Son düzenleme:
Üst