Reaktör ısıtma Yağı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan bil_gin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

bil_gin

Tanınmış Üye
Karıştırıcı reaktörlerin belirli bir sıcaklığa yükselmesini sağlamak için şirketin kurmuş olduğu bir ısıtma sistemi var. Bu sistemin yağ ile çalışıyor. Alınan yağlar üç ya da dört sene kadar boruların içerisinde kalacak. Faturaları yeni elimize ulaştı. Üç fatura eglmiş hepsinin toplamı 18,000 TL gidere atıp atmamak noktasında kararsızım yardımlarınızı bekliyorum.
Saygılar;
bil_gin

Ynt: Reaktör ısıtma Yağı

Merhaba;
180 ve 280 hesaplar kullanılarak ilgili dönemler içerisinde giderleştirebilirsiniz.

Bence bunlar sabit kıymet olmalıdır. Teknik amortisman listelerine bakmak lazım. Çünkü tüketim malzemesi değildir.

Nizam bey;
Bende maddi olmayan duran varlık olmalı diye düşünmüştüm aslnda ancak amortisman listesinde yağ ile alakalı birşey bulamadığım için tüketim malzemesi gibi düşündüm lakin makinaya konulan yağ birkaç sene sonra soğutucu özelliğini yitirip kullanılmaz hale gelecektir.

Ayrıca üretimdeki arkadaşlardan öğrendiğime göre bu yağ 3 ya da dört sene sonra ısıtıcı özelliğini yitirdiği için atık olarak satılıyormuş. Ben amortisman ayırmak gerektiğini düşünüyorum fkat listelerden bulamadım.
sagılar;
bil_gin

nguroy ' Alıntı:
Bence bunlar sabit kıymet olmalıdır. Teknik amortisman listelerine bakmak lazım. Çünkü tüketim malzemesi değildir.
üstad listede özellikle transfer yağı diye bir tanımlama bulamadım. bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.
saygılar;
bil_gin

REVİZYON ' Alıntı:
Üretilen ürün nedir?
üretilen ürün tekstil kimyasallarıdır.kimi ürün sadece su eklenerek seyreltilmekte kimi ürün ise başka ürünlerle karıştırılarak yeni bir ürün elde edilmektedir.
saygılar;
bil_gin

4. Listelerde Bulunmayan İktisadi Kıymetler :
Listedeki herhangi bir sınıflamada yer almayan amortismana tabi iktisadi kıymetlere uygulanacak amortisman oranları için mükelleflerin müracaatları üzerine Bakanlığımızca belirlenecek süre ve oranlar üzerinden amortisman ayrılabilecektir.

---------------------------
AMORTİSMAN MEVZUU:
Madde 313 - (Değişik fıkra: 21/01/1983 - 2791/6 md.) İşletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkullerle 269 uncu Madde gereğince gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetlerin, alet edevat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin birinci kısımdaki esaslara göre tespit edilen değerinin, bu Kanun hükümlerine göre yok edilmesi amortisman mevzuunu teşkil eder.

-------------------------

GAYRİMENKULLER:
Madde 269 - İktisadi işletmelere dahil bilumum gayrimenkuller maliyet bedelleri ile değerlenir.
Bu kanuna göre, aşağıda yazılı kıymetler gayrimenkuller gibi değerlenir:
1. Gayrimenkullerin mütemmim cüzüleri ve teferruatı;
2. Tesisat ve makinalar;
3. Gemiler ve diğer taşıtlar;
4. Gayrimaddi haklar.

---------------------------------------

Amortisman kapsamında değerlenmemesi gerekli, ancak kullanıma göre dönemsel bazda giderleştirilmesi gerekli, satımı halinde de kar yazılabilir.

Tabi şunu da belirtmek lazım kullanılan yağ, makine için olmazsa olmaz bir parça mıdır?

Merhaba,
kanunkaide ' Alıntı:
..............
Amortisman kapsamında değerlenmemesi gerekli, ancak kullanıma göre dönemsel bazda giderleştirilmesi gerekli, satımı halinde de kar yazılabilir.

Aynı Fikirdeyim Sabit kıymet yerine Özel Tükenmeye Tabi Varlık olarak değerlendirilmesi daha uygun olacaktır.

Yağın toplam bedeli 18.000 ve 36 ay kullanılacak; 36 ay sonrasında bugünkü değerle 2.000 TL ye atık olarak satılacak

----------------- / / ----------------
277.01 Reaktör Yağı 18.000

320 18.000

Ay sonunda (18.000-2.000)/36 = 444,44

730 444,44

278 444,44

36 ay sonra yağ atıyorum 5.000 TL ye satılsın (O tarihe kadar 278 hesapta 16.000 TL birikecektir)

278 16.000
120 5.000
277 18.000
649 3.000

Saygılarımla,

kanunkaide ' Alıntı:
4. Listelerde Bulunmayan İktisadi Kıymetler :
Listedeki herhangi bir sınıflamada yer almayan amortismana tabi iktisadi kıymetlere uygulanacak amortisman oranları için mükelleflerin müracaatları üzerine Bakanlığımızca belirlenecek süre ve oranlar üzerinden amortisman ayrılabilecektir.

---------------------------
AMORTİSMAN MEVZUU:
Madde 313 - (Değişik fıkra: 21/01/1983 - 2791/6 md.) İşletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkullerle 269 uncu Madde gereğince gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetlerin, alet edevat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin birinci kısımdaki esaslara göre tespit edilen değerinin, bu Kanun hükümlerine göre yok edilmesi amortisman mevzuunu teşkil eder.

-------------------------

GAYRİMENKULLER:
Madde 269 - İktisadi işletmelere dahil bilumum gayrimenkuller maliyet bedelleri ile değerlenir.
Bu kanuna göre, aşağıda yazılı kıymetler gayrimenkuller gibi değerlenir:
1. Gayrimenkullerin mütemmim cüzüleri ve teferruatı;
2. Tesisat ve makinalar;
3. Gemiler ve diğer taşıtlar;
4. Gayrimaddi haklar.

---------------------------------------

Tabi şunu da belirtmek lazım kullanılan yağ, makine için olmazsa olmaz bir parça mıdır?
yağ yerine su da kullanılabiliyor ama yağ daha uzun süreli kullanım sağlıyor. bu anlamda olmazsa olmaz.
UZMAN ' Alıntı:
Merhaba,
kanunkaide ' Alıntı:
..............

Aynı Fikirdeyim Sabit kıymet yerine Özel Tükenmeye Tabi Varlık olarak değerlendirilmesi daha uygun olacaktır.

Yağın toplam bedeli 18.000 ve 36 ay kullanılacak; 36 ay sonrasında bugünkü değerle 2.000 TL ye atık olarak satılacak

277.01 Reaktör Yağı 18.000

320 18.000

Ay sonunda (18.000-2.000)/36 = 444,44

730 444,44

278 444,44

36 ay sonra yağ atıyorum 5.000 TL ye satılsın (O tarihe kadar 278 hesapta 16.000 TL birikecektir)

278 16.000
120 5.000
277 18.000
649 3.000

Saygılarımla,
sayın UZMAN 2,000 tl değerle satılacağını tahminen düşünüyoruz di mi? Daha önce 277 hesabı hiç kullanmadığım için incelemem lazım. Paylaşımlar için teşekkürler.
saygılar;
bil_gin

Merhaba,

Evet; zaten Özel Tükenmeye Tabi Varlıkların mantığı budur. Bilinen tek şey harcamanın tutarıdır. Harcamanın itfa süresi tahmini olarak belirlenir. Eğer Daha kısa veya daha uzun sürerse ona gör kayıtlar güncellenir.

Normal amortisman mantığına göre daha dinamik ve değişken bir yapıdadır. Daha çok madencilik işlemlerinde kullanılan 27 grubunun çalışma Sizin anlattığınız olaya birebir uygundur.

Başka hesaba atarsanız hatalı işlem yapmış olursunuz.

Saygılarımla,