Reformun SKK' lılara Getirdiği 9 Yenilik

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,476
Konum
İSTANBUL
Reformun SKK'lılara getirdiği 9 yenilik

Yeni yasa ile neler kazanıldı neler değişti
Çocuk sigortalı sayısı arttı ancak, sahte sigortalılığın tespit edildiği durumlarda yalnızca yapılan bildirim iptal edilmekle kalmamakta, aynı zamanda kamu makamlarına yalan beyan ve evrakta sahtecilik gibi suçlardan ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulmaktadır.Dünkü yazımızda, reformdan önce sigortalı olanların avantajlarından bahsettik.

Sosyal güvenliğin duayenlerinden Ali Tezel üstadımız da, geçmiş günlerde yazdığı yazılarda çocukların hatta bebeklerin dahi 30 Nisan 2008 tarihinden önce sigortalı olabileceklerini, bu takdirde onların da eski mevzuatın avantajlarından yararlanabileceklerini yazmıştı. Bunu duyan pek çok ailenin çocuklarının sigortasını başlatmak için SGK müdürlüklerine akın ettiğini biliyoruz.

Böylelikle 30 Nisan öncesi sigorta girişi yapılan çocuklar diğerlerine göre % 10 daha yüksek emekli aylığı alacaklar, 7200 yerine 7000 günle emekli olacaklar, emekli olunca maaşlarını da alarak SGDP?ye tabi işçi veya esnaf olarak çalışabilecekler ve 65 yerine 58-60 yaşlarında emekli olabileceklerdir.

ÇOCUKLARDA SGK DENETİMİ

Sosyal güvenlik uygulamalarında bir kimsenin "sigortalı" sayılabilmesi için kural olarak bu kişinin fiilen bir işyerinde çalışıyor olması gerekir. Fiili çalışmaya dayanmayan bildirimler ise sahte sigortalılık olarak değerlendirilerek iptal edilmektedir.

Bu konuda SGK yönetimi de kamuoyuna gerekli açıklamaları yaparak, ailelerin sahte sigortalılık yöntemine başvurmamaları gerektiğini ve bu işlemlerin denetleneceğini duyurmuştur. Yapılan bildirimlerin 500 bin civarında olduğunu düşünürsek bu bildirimlerin tamamını denetlemek mümkün görünmemektedir. Ancak bazı bildirimlerin kolaylıkla iptal edilebileceğini de söyleyebiliriz. Örneğin iki yaşındaki bir çocuğun inşaat işyerinden, beş yaşındaki bir çocuğun imalat sanayiinden bildirilmesi gibi durumlarda, yapılan bildirimler hayatın olağan akışına aykırı olduğundan kolaylıkla iptal edilecektir.

SAHTE SİGORTALININ TESPİTİ

Sahte sigortalılığın tespit edildiği durumlarda yalnızca yapılan bildirim iptal edilmekle kalmamakta, aynı zamanda kamu makamlarına yalan beyan ve evrakta sahtecilik gibi suçlardan ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulmaktadır. Dolayısıyla çocuklarını sigortalatan ailelerin bu gibi durumlara hazırlıklı olmalarını salık veririz. Yukarıda reformdan önce sigortalı olmanın avantajlarına değindik.

REFORMUN SKK'LILARA GETİRDİĞİ YENİLİKLER

1. İş kazası ve meslek hastalığında önemli bir değişiklik olmamıştır.
2. Sigortalı kadının doğum sebebiyle çalışamadığı süreleri, iki çocukla sınırlı olmak kaydıyla borçlanma imkanı getirilmiştir. Borçlanma bedelini kendisi ödeyecektir.
3. Reformdan sonra sigortalı olanlar, kademeli geçiş sonucu 65 yaşlarında ve 7000 gün yerine 7200 günle emekli olacaklardır.
4. Aylık bağlama oranı çalışılan her yıl için 3 yerine 2 olarak hesaplanacak, alt sınır aylığı % 35 olacaktır. Reform sürecinde en çok tepki çeken konulardan biri budur.
5. Malullük aylığına hak kazanabilmek için % 66 olan iş gücü kaybı, % 60'a çekilmiş, 5 yıl olan sigortalılık şartı 10 yıla çıkarılmıştır. Ancak kişi başkasının bakımına muhtaç ise bu şartlar 5 yıl ve 900 gün olarak uygulanacaktır.
6. Dul ve yetim aylığında 900 gün olan prim ödeme gün şartı, borçlanma hariç 900 gün olarak düzenlenmiştir. Eksik günleri borçlanarak 900?e tamamlama dönemi sona ereceğinden, bu durumda olan dul ve yetimler 1 Ekimíden önce borçlanmalıdırlar.
7. Sigortalılar yeni dönemde Genel Sağlık Sigortasına (GSS) tabi olacaklar, işten ayrıldıktan sonra da 90 gün boyunca GSS yardımlarından yararlanacaklar.
8. Staj süreleri 90 günden 30 güne düşüyor.
9. Emekli olunca aylıklarını alarak çalışma imkanları bulunmuyor.

Sadettin ORHAN
Bugün
 
Üst