fonradar

Risk Değerlendirmesi ve Yaptırımları

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,561
Konum
İSTANBUL
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na uymamanın cezası çok ağır, öncelikle ne gibi cezai yaptırımlarla karşılaşacağınızı belirtmek istiyorum. 6331 sayılı iş kanununda cezalar açıkça belirtilmiştir.

*50 ve üzerinde çalışanı bulunan iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı/işyeri hekimi çalıştırılmayan her ay için yasanın 4’üncü fıkrasında belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen işverene 5.390 TL,

* 10′uncu maddesinin birinci fıkrasına göre Risk değerlendirmesi yapılmaması yaptırılmaması 3.234 TL

*Aykırılığın devamı halinde her ay 4.851 TL

*Risklerin belirlenmesine yönelik gerekli kontrol,ölçüm inceleme ve araştırmaları yapmayanlara 1.617 TL,

*iş kazalarını ve meslek hastalıklarını 3 işgünü içinde SGK’ya bildirmeyenlere 2.156 TL,

Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışacaklar için sağlık raporu almayan işverenlere her çalışan için 1.087 TL

Çalışanlara eğitim verme yükümlülüğüne uymayanlara ise her çalışan için 1.087 TL idari para cezası uygulanacak.

İşverenler risk değerlendirmesine dikkat!

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 20.06.2012 günü TBMM'de kabul edildi. Yasa yürürlüğe tam olarak girdikten sonra istisnasız tüm iş ve işyerleri iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uymak zorundalar. 10 veya daha çok işçi çalıştıranlar uzman istihdam edecek ve hizmet alacaklar....

Hangi Madde Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasının bir kısmı 1 Ocak 2013 günü yürürlüğe girdi ama sadece 50 ve daha çok işçi çalıştıran işyerlerinden tehlikeli ve çok tehlikeli sayılanlar için geçerli oldu... En son 2014 yılı Temmuz ayında da az tehlikeli bakkal-manav-market ve apartmanlara sıra gelecek.

İşyerleri Tehlikeli Olarak Üçe Ayrılıyor

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, işyerlerini üçe ayırıyor: Az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli. Ve bu sınıflandırmayla ilgili genelge 29 Aralık 2012 günlü Resmi Gazete'de yayınlandı, NACE kodlarına göre de sınıflandırıldı.

2013 OCAK AYINDA 50′DEN ÇOK İŞÇİSİ OLAN TEHLİKELİ İŞYERLERİNDE

Yasa ilk defa 1 Ocak 2013 günü sadece 50 veya daha çok işçi çalıştıran tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri için yürürlüğe girdi ve bu işyerleri zaten eski İş Sağlığı uygulamasında kapsamda olup işyeri hekimi ve iş sağlığı güvenliği uzmanı çalıştırmak zorundaydılar. Bu sebeple onlar için yeni bir şey yok.

2013 TEMMUZ AYINDA 50′DEN AZ İŞÇİSİ OLAN TEHLİKELİ İŞYERLERİNDE

Yasa 2013 yılı Temmuz ayında da 50 işçiden az çalıştıran, tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri için yürürlüğe girecek. Bu işyeri işverenleri, işyerlerinde ya tam zamanlı ya da kısmi zamanlı işyeri hekimi, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı işe alacak veya ortak sağlık-güvenlik şirketlerinden fatura mukabili bu işi satın alacak. Ayrıca işverenin kendisine ait belgesi varsa kendisi, belgesi olan işçisi varsa bu işçisini de isterse bakanlığa uzman olarak bildirebilecek.

2014 TEMMUZ AYINDA HER YERDE UYGULANACAK

2014 yılı Temmuz ayında da, kamu işyerlerinin tümünde, özel sektördeki az tehlikeli tüm işyerlerinde devreye girecek. Yani, bakkal, manav, berber ve apartmanlarda yürürlüğe girmesine daha bir buçuk yıldan fazla süre var.

Kaynak :Özgür Erdursun
Sosyal Güv.Müşaviri
 
Paylaşımıniz için teşekkürler.
50 nin altında çalışanı olan işyerleri (tarih olarak)kademeli olarak işgüvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırmaya başlayacaklar henüz bir işgüvenliği uzmanıyla calışılmıyor.
peki çalışanlarına eğitimi kim verecek ? bakanlığın yayımlamış olduğu risk analizi ve risk değerlemesi rehberinden faydalanarak işverenin yapmış oduğu analiz ,değerleme ve eğitim yeterlimidir?
görüştüğümüz bir ortak sağlık ve güvenlik birimi analiz ve değerlemeyi işveren hazırlasa da eğitimi yapamıyacağını söyledi .
çalışanlarına eğitim verme yükümlülüğünü nasıl yerine getirecek ?
 
Merhaba meslektaşlarım..

Risk analizi'nin yapılma tarihi önemli midir? Bu konuda tecrübesi olan var mı?

Misal ben firmalarıma nisan ayında yaptırıyorum zorla da olsa. Rapor tarihi olarak malum geriye dönük tarih vermekten imtina ediyor osgb'ler..
 
Üst