Risk Değerlendirmesi

B sınıfı sertifikayla, bahsettiğiniz hizmetleri yerine getirebilir bu kişi.
Hazırlayacağı raporların, vereceği eğitimlerin altında imzası olacaktır ama siz yine de bu iş ilişkisini resmileştirmek için İş Güvenliği Uzmanı olarak kısmi süreli çalışma sözleşme yapın derim, kısa bir süreliğine de olsa.

Bu süre zarfında size bu hizmetleri resmi olarak vermiş olur.
 
Ve hala bu konu askıda :)
Ortalıkta net bişey yok kimse bi şey bilmiyor.

Şunu çok iyi biliyorumki bizler bu konu tam netleştiğinde günde 3-5 telefon ve kapıya gelen iş güvenliği sertifkasyon işlemi yapan firmalar tarafından bol tacize uğrayacağız :)

Benim yaptığım şeyide bu ara sizinle paylaşayım en azından bi sorun çıktığında ben demiştim deyip bu muallakta kalmış konu için sorumlu olmazsınız :)

Yayınlanmış tebliği ve ilgili linkleri world dosyası olarak hazırladım,
ceza ve süreleri kalın kırmızı renkli olarak olarak düzenledim,
ilgili linkleri ekleyerek bütün işçi çalıştıran müşterilerime mail yaptım ve altına bu konu sizlerin sorumluluğundadır bilgilendirme amaçlı olarak gönderilmiştir dedim :)

Biz meslek olarak vergisel işlemleri yürütmekteyiz, ticaret sicilinden bağkurundan ssk sına ekstra işlerdir.
Bu işlerinde altına girerek iş yükünüzü artırıp kapıcı gibi koşturan birisi olmak istemiyorsanız mesleğimizi hakkıyla yapmalıyız derim.
 
arkadaşiar...risk degerlendirilmesi iş güvenliği uzmanı ve işyeri yetkililerinin katılımıyla yapılır imza altına alınır, öncelikle acil eylem planı yapılması gerekir.iş güvenliği uzmanının katılımıyla.rapor dosyalanır.
 
Bence evet,hayır deniliyor ise lütfen nedenini belirtiniz.
(çünkü bu noktada işci çalıştıran/çalıştırmayan ayrımı yapılmamış biliyorum)
 
İSMMMO danışıma biriminden gelen cevap:

İşçi çalıştırmayan keni nam ve hesabına çalışanların İSG yapmalarına gerek yoktur. Odamızın bu konu ile ilgili anlaşması bulunan bir kuruluş bulunmamaktadır.
Bilgilerinize rica olunur. Danışma birimi
 
Şeref bey haklı Risk Değerlendirmesi için çalışan çalışmayan ayrımı yapılmamıştır. Apartmanlarda da çalışan olmayabiliyor ama yine de bu değerlendirmenin yapılması istenmektedir.
Kendi nam ve hesabına çalışanlar, alamadıkları bir tedbirden dolayı komşu esnafa da, müşterilerine de zarar gelmesine sebep olabilir.
Bu bakımdan Risk Değerlendirme çalışmasıyla kaza, yangın vs. sebep olabilecek durumlar, davranışlar önceden tespit edilip önleyici tedbirler alınabilir.
 
Yanında işçi çalıştırmayan işletmelerde risk analizi yaptırmak zorunda mı?
cevabı aşagıdadır

Bence evet,hayır deniliyor ise lütfen nedenini belirtiniz.
(çünkü bu noktada işci çalıştıran/çalıştırmayan ayrımı yapılmamış biliyorum)

İSMMMO danışıma biriminden gelen cevap:

İşçi çalıştırmayan keni nam ve hesabına çalışanların İSG yapmalarına gerek yoktur. Odamızın bu konu ile ilgili anlaşması bulunan bir kuruluş bulunmamaktadır.
Bilgilerinize rica olunur. Danışma birimi

Bu şekil ve manada kurum görüşü olmaz,ayrıca bu cevap başka bir sorunun cevabı olmalı(yani işyeri hekimi ve uzman çalıştırma yükümlülüğünün yürürlüğü hk olabilir
 
Alo 170 i aradım yanında çalışan olmayan ve home ofis şeklinde kendi adına çalışanların risk analiz yaptırması zorunlu değil. (dükkan olarak tek başına çalışanlar hakkında bilgim yok bunu sormadım.)

eğer apartmanda sgk çalışan var ise yaptırılmak zorunda, yok ise yaptırmıyor.
 
Arkadaşlar, çalışanı olmayan şirket diye bir kavram yoktur. Hiç kimse yoksa şirketin sahibi, yani işveren çalışandır.

Diyelimki bir işyeriniz var ve tek başınıza bir üretim yapıyorsunuz, herhangi bir hatanızdan, ihmalinizden dolayı yangın çıktı çevre işyerlerine sıçrayarak zarar verebilir. Göz ardı edilebilecek bir risk değildir.
Eğer apartmanda bir kişiyi SGK sız işçi çalışıtırıyorsanız bu zaten başlıbaşına bir cezai durumdur.
Diyelim bunun için bir firmadan hizmet alıyorsunuz, yine yapmak zorundasınız, firma apartmanınızın risk değerlendirme raporuna uygun hizmet vermelidir.
Apartmanın çatısındaki kiremit, cephesindeki kaplama bakımsızlıktan yere düşüp çevrede bulunabilecek herhangi birini yaralayıp öldürebilir. Risk değerlendirme tüm bunları kapsadığından her yönüyle düşünülmesi gerekir.

home ofis çalışanlar da yaptırmassa yaptırmasın ne diim :)
 
Kendi evinin içinde kendi adına çalışanı kasdetmiyoruz ama evi dışında bir ofis-büro var,burada iş yapıyorsanız, burası da bir işyeri ise sahibinden başka çalışanı olmasa da risk analizi yapılmalı/yaptırılmalı, yanıltmak istemem,çalışanı olmasa da apartman ve dükkanlar içinde risk analizi yapılması gerekir.
Bu tereddütlere mahal veren noktanın kısmen, 4857/M.2 ile 6331/M.3 de belirtilen "işyeri"kavramının tanımından kaynaklanıyor olduğunu düşünmekteyim.
6331 sayılı kanun bütün olarak düşünüldüğünde,bahsekonu yerler için risk analizi yapılası gerektiği kanısındayım.
 
Yine bu bağlamda dikkatimi çeken diğer yön ,anılan kanun un "kapsam ve istisnalar"başlığı altında düzenlenen M.2/2-ç maddesinin ara başlığı "Ancak aşagıda belirtilen faaliyetler ve kişiler hakkında bu kanun hükümleri uygulanmaz" buna göre M.2/2-ç "çalışan istihdam etmeksizin kendi nam ve hesabına mal ve hizmet üretimi yapanlar" bu kanun kapsamında değil"şeklindedir.
Ancak sözkonusu faaliyetlerin görüldüğü yerlerde sadece risk değerlendirmesi yapılmasının isabetli olacağını düşünmekteyim.
 
Çalışma ve sosyal güvenlik = işçi, memur vs çalışanların hakları, şartları vs vs. işverenin haklarını ve çalışma koşullarını dernekler düzenliyor. dolayısı ile çalışanı olmayan işveren buna tabi değildir.
 
Sn.Husok iletinizi tam anlayabilmiş değilim ama anılan kanun hükmünden hareketle tabidir/ya da değildir demek den öte,zira bu noktada risk değerlemesi yapılan/yapılmayan bir işyerinde bir durum/olay meydana gelmiş de, yargı aşamasında sonuçlanmış değil,bu nedenle etraflıca düşünülerek risk değerlendirmesinin yapılması veya yapılmaması halinde,yapılıp/yapılmamış olmasının, işverenin lehine/aleyhine mi olduğu/olacağı noktasındadır.
Dolayısıyle şahsi düşüncem, yapılmasının ve uygulanmış olmasının leh de olacağı yönündedir.

Ha ne zaman ki,bir olay yaşanır da böylesi bir karar(en azından kurum görüşü)çıkar,o zaman bu tereddüt belki giderilmiş olur.
 
Üst