Rızaen Matrah Arttırımlarının Muhasebe Kaydı

dolap

Katkı Sunan Üye
Üyelik
20 Eki 2006
Mesajlar
492
Konum
İzmir
Arkadaşlar bazı mükellefler için yaptığımız rızaen matrah arttırımlarının muhasebe kaydı nasıl olacak? Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Ynt: Rızaen matrah arttırımlarının muhasebe kaydı

Gelir V. mük. hiç kayda almayın.
 
Ynt: Rızaen matrah arttırımlarının muhasebe kaydı

Sayın Dolap...

Rızaen matrah arttırımı, mükellefin yasal defterlerine göre yaptığı vergi hesaplaması dışında rızası ile, ödememesi gerektiği halde vergi ödemesi veya ödemesi gerektiğinden fazla vergi ödemesidir. Dolayısıyla defter ve belgelere göre hesaplanan zarar veya kar rakamında değişiklik yapmanıza gerek bulunmayacaktır. 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 11/1-d maddesine göre, söz konusu kanuna göre hesaplanan kurumlar vergisi ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapılamamamktadır. Dolayısıyla söz konusu rızaen ödemeleri kanunen kabul edilmeyen gider olarak kaydetmeniz gerekmektedir. Bunun yanı sıra rızaen matrah arttırımı yapılan yılda esasen zarar çıkmış ise, söz konusu zararlar sonraki yılların karlarından mahsup yapılamayacaktır. İstanbul ve Bursa Vergi Dairesi Başkanlıklarının bu yönde özelgeleri bulunmaktadır. İyi çalışmalara...
 
Ynt: Rızaen matrah arttırımlarının muhasebe kaydı

770 borc kkeg
360 alacak
odedikce 360 tan dusecegiz
 
Rızaen yapılan matrah arttırımlarını bilanço usulüne göre defter tutar gelir vergisi mükellefi için dikkate almayacakmıyım. Yoksa yukarıdaki gibi 770 ve 360 hesapta mı takip etmem gerekir.
 
GV mükellefleri için defter kayıtlarında hiç birşey yapmamalısınız. Rızaen matrahı beyanda "diğer kazançlar..." kısmında yazabilirsiniz. Deftere kayıt yaparsanız Ticari faaliyetle hiç alakası olmayan bir işlem olacağından TDHP uymamaktan ceza kesilebilir.
 
Benim de şöyle bir sorum olacak. Geçici vergide kar çıkmıştı. Fakat sonradan işlenen banka vs.nedeniyle kar biraz azaldı. Geçici vergideki kadar kar çıkması için (karın o kadar çıkmasını istiyorum) aradaki farkı matrah arttırımı mı yapmam gerekiyor.
 
Rızaen yapılan matrah arttırımlarını bilanço usulüne göre defter tutar gelir vergisi mükellefi için dikkate almayacakmıyım. Yoksa yukarıdaki gibi 770 ve 360 hesapta mı takip etmem gerekir.

Sayın sera,

Neden matrah arttırımına gidiyorsunuz neden zarar değil kazanç göstermek istiyorsunuz. Ve bu matrah arttırımını ne şekilde yapacaksınız ?

İyi Günler.
 
Matrah arttırımını mükellef istediği için yapıyorum.

sayın sera,

Sayın merkür2'nin belirttiği gibi sadece beyannamede diğer kazançlar kısmında gösteriniz. VUK madde 378' göre matrah arttırımına giderek beyanınızdan sonra tarh edilen vergilere dava açamazsınız.

Konuya farklı biryerden daha bakalım.

GVK madde 83
Beyan Esası

[FONT=Tahoma, Arial, Helvetica]Hilafına hüküm olmadıkça, Gelir Vergisi mükellefin veya vergi sorumlusunun beyanı üzerine tarh olunur.

Bu durumda mükellefelerin beyanı esas olacağından mükellefinizin ilgili yıl faaliyeti zarar olduğu halde dönem matrahını rızaen karlı gösteren mükellefinizin beyanı esas alınarak tarhiyat yapılacaktır. Bu durumda geçmiş yıl zararlarını sonraki yıllarda beyan edeceği gelirlerden mahsup edemez.

GVK madde 88
Zararların Karlara Takas ve Beyanı

[FONT=Tahoma, Arial, Helvetica](2361 sayılı Kanunun 63'üncü maddesiyle değişen madde) Gelirin (4369 sayılı Kanunun 82 nci madde-sinin 3/f bendiyle kaldırılan parantez içi hüküm. Yürürlük; 29.7.1998)(*) toplanmasında gelir kaynaklarının bir kısmından hasıl olan zararlar (4369 sayılı Kanunun 81/C-7 maddesiyle değişen ibare Yürürlük; 1.1.1999) (80'inci maddede yazılı diğer kazanç ve iratlardan doğanlar hariç)(**) diğer kaynakların kazanç ve iratlarına mahsup edilir.

Bu durumda kapatılmayan zarar kısımları müteakip yılların gelirinden indirilebilir fakat arka arkaya beş yıl mahsu edilmeyen zarar bakiyesi müteakip yıllara aktarılmaması gerekir.

Yani zararı beyannameye yansıtmadınız takdirde ilerleyen dönemlerde geçmiş dönemlerden zararınızın bulunmasına karşılık zararın olduğu dönemdeki beyannamenize rızaen kar beyan ettiğiniz takdirde söz konusu zararları bir sonraki dönem beyannamelerinizde mahsuba konu edemezsiniz.

İyi Günler.
[/FONT]

[/FONT]
 
Sayın Arkadaşlar,

Rızaen Matrah Arttırımı diye bir kavram vergi yasalarımızda yok. Vergi yasalarının temel prensibi "Gelirin Gerçekliği" prensibidir. Kayıtların da aynı şekilde. Rızaen arttırmak demek, "aslında ben kar ettim ama defterlerde gösteremedim o yüzden ben vergi vereyim de kurtulayım istiyorum" gibi garip bir yaklaşım. Velevki yukarda önerilenler gibi bir kayıt yaptınız bu gelirin bir kaynağı olmalı, elde etmeyi gerektiren bir faturası olmalı ve tabiki bunu KDV olmalı. Ancak her halde de ispat edilebilir gerçekliği olmalı.

Bu işlemi doğrudan beyanname üzerinde göstermenin de yolu ilgili gelirle ilgili belgenin beyannameye eklenmesi yada açıklamanın yazılmasıyla mümkündür. Kira geliri yada ücret geliri yada menkul sermaye geliri v.b. gibi bunların ayrıntılarını belgelemek zorundasınız.

Daha önemli bir konu. Meslektaşlarımızın mesleklerini ifa ederken, yasa gereği, defterlerde gerçekleri yansıtmak zorunda olmaları gerçeğini göz ardı ediyorsunuz. Şüphelendiğiniz işlem ve belgeleri kayda almayı reddetmek çok ısrar ediliyorsa kayda aldıktan sonra mali idareye bilgi vermek zorunda olmanıza rağmen böyle bir işleme rıza göstermek neredeyse "Suça İştirak Etmek" gibi olmuyormu ?

Dikkat lütfen...


Not : Sayın Demiral,

VUK 378 maddesi ile ilgili metinde açıklanan kural "rızaen matrah arttırımı" gibi bir müesseseyi içermez. Bu maddenin ikinci bendi beyan esasına dayalı vergi sistemimizin bu kuralı koruma amacına yöneliktir.
 
Son düzenleme:
sayın sera,

VUK madde 378' göre matrah arttırımına giderek beyanınızdan sonra tarh edilen vergilere dava açamazsınız.




Not : Sayın Demiral,

VUK 378 maddesi ile ilgili metinde açıklanan kural "rızaen matrah arttırımı" gibi bir müesseseyi içermez. Bu maddenin ikinci bendi beyan esasına dayalı vergi sistemimizin bu kuralı koruma amacına yöneliktir.

Sayın kesimkesyan,

Dikkat ederseniz VUK madde 378'e vurgu yaparken vergi artırımından sonra tarh edilen vergiler için dava açılamayacağı geriye dönüş olamayacağı yönündeydi yani sizin deyiminiz ile beyana dayalı vergi sisteminin koruması amacına yöneliktir.

Zaten bende matrah arttırımından sonra geriye dönük bir işlem yapılamayacağını sabitlemek için ilgili VUK madde 378 ekledim.

Aslında söylemek istediğimiz aynı şey sadece yorumlar farklı.

İyi Günler.
 
Sayın Demiral,

Şimdi mutabıkız. Sizin yazdığınız cümleden, sanki VUK 378' göre bu arttırımı yapabilirsiniz ama bunu yaparsanız dava açamazsınız gibi bir izlenim aldım ben. Cümle böyle bir anlam çıkarılmasına müsait olmuş galiba.
 
Yaptılan matrah arttırımını 360 hesapta gösterecekmiyim. Sonuçta ödediği vergi beyannamedeki vergiden farklı olduğu için bir fark oluşacak. 360 hesapta nasıl bir işlem yapmam gerekir.
 
Üst