fonradar

S.g.k'da İki konuda çok önemli uyarılar !

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,569
Konum
İSTANBUL
S.g.k'da İki konuda çok önemli uyarılar !



SİRKÜLER: XIX / HAZİRAN?2012

1. HER NOKSANA CEZA!
Geçenlerde bir işyerinde inceleme teftişi(*) yapan bir İş Müfettişi meslektaşıma -firmanın danışmanı olmam hasebiyle- eşlik ettim! Baş İş Müfettişi ve dönem arkadaşım olan Mustafa Yürür Bey, teftişi yaparken beni bir konuda uyardı ve dedi ki; ?Sevgili M. Ali; biliyorsun ki, Torba Yasa?yla birlikte işyeriyle iş ilişkisi sonlanmış olan işçilerin şikâyetlerini artık Müdürlük Memurları inceliyor. Bizler de, Genel Teftiş ile Proje Teftişleri yapıyor ve ayrıca işyeri ile iş ilişkisi sonlanmamış yani çalışırken dilekçe veren işçilerin şikâyetlerini(*) inceliyoruz. Bu yılbaşında Bakanlıktan bir genelge geldi. İnceleme Teftişlerinde, artık işverenliğe eksikliklerini tamamlaması için bir süre verilmiyor ve doğrudan ceza uygulamasına gidiliyor. Gerçi Müfettişler olarak raporumuzda eskiden olduğu gibi yine noksanlıkların -ikmali için- işverenliğe iletilmesini ve işyerinin önel kontrole alınmasını istiyoruz ama dediğim gibi bu arada da tespit ettiğimiz eksiklikler/mevzuata aykırılıklar için derhal cezai işlem uygulamasına gidiyoruz..? Müfettiş arkadaşımın verdiği bilginin doğruluğunu -İş Teftiş İstanbul Grup Başkanlığı?na telefon ederek- Genç Grup Başkanımız Sayın Âdem Mortaş Bey?den de teyit ettirdim. Hâlbuki eskiden İnceleme Teftişlerinde de olsa saptanan mevzuata aykırılıklarının giderilmesi için önce işverenliğe bir süre verilir ve hemen bir cezai işlem yapılmazdı. Eğer işveren, Müfettiş tarafından tespit edilen eksikleri verilen sürede ikmal etmişse bir sorun kalmazdı. Görüyoruz ki, artık durum böyle değil, uygulama eskiye göre çok sert! Evet, eksiğiniz varsa derhal cezayı yiyorsunuz. Fakat ceza yemekle de iş bitmiyor, işyeriniz tekrar kontrole alınıyor! Yani işyerinizi mevzuatın istediği şekle sokana kadar süreç bu şekilde devam edip gidiyor. Peki, o halde ne yapmalı? Bunu bir örnekle açıklamakta yarar var: Düşünün ki, bir işçi işyerinde çalışmaya devam ederken Bakanlığa ?rızamız olmadığı halde fazla mesai yapmaya zorlanıyoruz? şeklinde bir şikâyet dilekçesi verdi. İnceleme yapan Müfettişlerce, gerçekten de işyerinde onayı alınmadan işçilere fazla mesai yaptırıldığı saptandı. Bu durumda; -işçilerin onayını alması için bir süre verilmeksin- işverenliğe derhal 4857/41?e muhalefetten /102-(c)?ye göre; (onayı alınmadan fazla çalıştırılan her bir işçi için)220-TL İPC(İdari Para Cezası) uygulanacaktır. Cezanın bu kadar ağır olmasına(-ki, işyerinde bu durumda olan 300 işçi varsa 300 x 220 = 66.000-TL)rağmen, düzenlenmesi itibarıyla son derece kolay olan ve bu yüzden de çoğu kez ihmal edilen, -her yılbaşında çalışanlardan aşağıda gösterilen şekilde bir onay almak yeterli olacak olacakken- böylesine basit bir evrak yüzünden(Bu örneği zaten bu nedenle seçtim/ M.A.M) bu denli ağır bir cezaya muhatap olmak pek de akıl karı olmasa gerek! Uyarımız ise belli: Mevzuata riayet!
?

(*) İnceleme Teftişi:İşyerinde çalışmakta iken işyerindeki uygulamalardan şikâyet eden müşteki işçilerin Bakanlığa verdikleri dilekçelerinin İş Müfettişlerince incelenmesi ?İnceleme Teftişi? olarak adlandırılmaktadır.

FAZLA MESAİ YILLIK MUVAFAKAT BELGESİ

İŞYERİ: ?????????.
İşyerinde, 200.. yılında geçerli bir mazeretim olmadığı takdirde ve İş Yasasına uygun olarak -ücret veya serbest zaman olarak karşılığının verilmesi kaydıyla- İşverenlikçe her istendiğinde Fazla Mesai yapmaya, Bayram ve Genel Tatil günlerinde çalışmaya onay verdiğimi kabul ve taahhüt ederim.

?? /?? /??.

Adı-Soyadı :
Görevi :
İmzası :


KAYNAK:Mehmet Ali METİNYURT
Bakanlık E.Baş İş Müfettişi/İş Müşaviri
 
Üst