personel maaş programı

SaaS Projesi İçin Paddle Kullanımı ve Şirketleşme Süreci Hakkında

Geliştirdiğim bir SaaS projem için ödeme altyapısı olarak Paddle kullanmayı planlıyorum. Henüz satışa başlamadım ve başlangıç maliyetlerini özellikle 2026 Bağ-Kur primlerini yönetebilmek adına belli bir ciroya ulaşana kadar şirket kurmadan ilerlemek istiyorum. Ancak kafamda bazı soru işaretleri var, vaktiniz varsa yanıtlayabilirseniz çok sevinirim:

1. Gider Gösterme: Müşterilerim Paddle’dan alacakları (yurt dışı kaynaklı) faturayı Türkiye’de yasal defterlerine gider işleyip vergiden düşebilirler mi?
  2. Reverse Charge & KDV-2: Kurumsal müşteriler ödeme anında vergi numaralarını girerek %0 KDV (Reverse Charge) ile alım yapabiliyorlar. Bu durumda müşterinin bu tutarı KDV-2 ile beyan edip KDV-1’den indirim konusu yapması legallik açısından bir risk teşkil eder mi?
  3. Hizmet İhracı: Teknik olarak ben hizmeti Paddle'a (İngiltere/İrlanda) satıyor, onlar da son kullanıcıya satıyor görünüyor. Ben Türkiye'deyim, Paddle yurt dışında. Şirketleştiğimde bu süreci direkt 'Hizmet İhracı' (%0 KDV) olarak faturalandırabilir miyim?
  4. Bireysel Dönem Riski: Şirket kurana kadarki süreçte şahsi hesabıma gelecek Paddle ödemeleri için vergi dairesiyle sorun yaşama ihtimalim nedir? (Örn: İstisna sınırları veya Masak takibi açısından).
  5. Şirket Sonrası Faturalandırma: Şirketi kurduktan sonra Paddle'dan gelen net tutar için faturayı nasıl kesmeliyim? Paddle bana mı kesmeli, ben mi onlara kesmeliyim?
  6. Fatura isimlerinin benim markam değil de direkt 'Paddle' adına olması hukuki bir sorun yaratır mı?
  7. KDV Sorumluluğu: Paddle faturada adı geçen taraf olarak vergiyi ödemekle sorumlu. Eğer bir aksaklık olursa (müşterinin beyanı veya Paddle’ın ödemesiyle ilgili) Türkiye’deki geliştirici olarak benim bir sorumluluğum doğar mı?
Şimdiden değerli cevaplarınız için teşekkür ederim. İyi çalışmalar.

Geliştirdiğim bir SaaS projem için ödeme altyapısı olarak Paddle kullanmayı planlıyorum. Henüz satışa başlamadım ve başlangıç maliyetlerini özellikle 2026 Bağ-Kur primlerini yönetebilmek adına belli bir ciroya ulaşana kadar şirket kurmadan ilerlemek istiyorum. Ancak kafamda bazı soru işaretleri var, vaktiniz varsa yanıtlayabilirseniz çok sevinirim:

1. Gider Gösterme: Müşterilerim Paddle’dan alacakları (yurt dışı kaynaklı) faturayı Türkiye’de yasal defterlerine gider işleyip vergiden düşebilirler mi?
  2. Reverse Charge & KDV-2: Kurumsal müşteriler ödeme anında vergi numaralarını girerek %0 KDV (Reverse Charge) ile alım yapabiliyorlar. Bu durumda müşterinin bu tutarı KDV-2 ile beyan edip KDV-1’den indirim konusu yapması legallik açısından bir risk teşkil eder mi?
  3. Hizmet İhracı: Teknik olarak ben hizmeti Paddle'a (İngiltere/İrlanda) satıyor, onlar da son kullanıcıya satıyor görünüyor. Ben Türkiye'deyim, Paddle yurt dışında. Şirketleştiğimde bu süreci direkt 'Hizmet İhracı' (%0 KDV) olarak faturalandırabilir miyim?
  4. Bireysel Dönem Riski: Şirket kurana kadarki süreçte şahsi hesabıma gelecek Paddle ödemeleri için vergi dairesiyle sorun yaşama ihtimalim nedir? (Örn: İstisna sınırları veya Masak takibi açısından).
  5. Şirket Sonrası Faturalandırma: Şirketi kurduktan sonra Paddle'dan gelen net tutar için faturayı nasıl kesmeliyim? Paddle bana mı kesmeli, ben mi onlara kesmeliyim?
  6. Fatura isimlerinin benim markam değil de direkt 'Paddle' adına olması hukuki bir sorun yaratır mı?
  7. KDV Sorumluluğu: Paddle faturada adı geçen taraf olarak vergiyi ödemekle sorumlu. Eğer bir aksaklık olursa (müşterinin beyanı veya Paddle’ın ödemesiyle ilgili) Türkiye’deki geliştirici olarak benim bir sorumluluğum doğar mı?
Şimdiden değerli cevaplarınız için teşekkür ederim. İyi çalışmalar.
Merhaba hocam. Bende aynı şekilde bir girişimde bulunuyorum. Ödeme altyapısı için paddle üyeliği açtım, şahsi bilgilerimle hesabım doğrulandı. Ben de sizin gibi şirket kurulumu yapmadım. Eğer iş tutarsa şirket kurulumunu yapıp biriken ödemeleri almayı düşünüyorum.

Siz nasıl bir yol izlediniz acaba? Herhangi bir problemle karşılaştınız mı?

Sorularınızın çoğu Türkiye vergi hukuku ile Paddle'ın "Merchant of Record (MoR)" modelinin kesiştiği noktalarla ilgili. Kesin hukuki veya mali görüş yerine, uygulamada genel kabul gören çerçeveyi paylaşayim. Ticari faaliyete başlamadan önce Mali Musavir meslektaslarimizdan da görüş almanız da faydalı olur.

Sorularınıza tek tek cevap vermeye çalışayım:

1. Gider Gösterme

Evet, çoğu durumda mümkündür.

Paddle Merchant of Record olduğu için faturayı son kullanıcıya Paddle keser. Türk şirketleri yurt dışından aldıkları hizmet faturalarını belirli şartlar altında gider olarak kaydedebilirler.

Ancak uygulamada muhasebeci şu belgeleri isteyebilir:
  • Paddle faturası
  • Ödeme dekontu/kredi kartı ekstresi
  • Gerekirse hizmetin alındığını gösteren kayıtlar
Yani faturanın Paddle adına olması tek başına gider yazılmasına engel değildir.

2. Reverse Charge ve KDV-2

Bu da genel olarak normal uygulamadır.

Kurumsal müşteri VAT Number/VKN girip Reverse Charge ile satın alıyorsa:

• Paddle %0 VAT uygular.
  • Türkiye'deki şirket hizmet ithalatı kapsamında KDV-2 beyanı yapabilir.
  • Aynı KDV indirim hakkı varsa KDV-1'de indirebilir.

Bu mekanizma zaten hizmet ithalatı için oluşturulmuş sistemdir.

Burada önemli olan gerçekten hizmet ithalatı niteliğinin bulunmasıdır. Eğer muhasebecisi doğru şekilde beyan ediyorsa bunun tek başına hukuki bir risk oluşturduğu söylenemez.

3. Şirket Kurulduktan Sonra Hizmet İhracı

Burası Paddle modelinin en önemli avantajlarından biri.

Merchant of Record modelinde siz genellikle:

• hizmeti Paddle'a sağlıyorsunuz,
  • Paddle müşteriye satıyor,
  • Paddle size gelir payınızı ödüyor.

Bu durumda birçok Türk geliştirici Paddle, Lemon Squeezy veya benzeri MoR'lara hizmet ihracı kapsamında fatura kesiyor.

Ancak %0 KDV uygulanabilmesi için Türk KDV Kanunu'ndaki hizmet ihracı şartlarının birlikte sağlanması gerekir (örneğin hizmetten yurt dışında faydalanılması gibi). Bunun olay bazında SMMM tarafından değerlendirilmesi gerekir.

Dolayısıyla otomatik olarak "her zaman %0 KDV" demek doğru olmaz; fakat yapı itibarıyla hizmet ihracına oldukça uygun bir modeldir.

4. Şirket Kurmadan Önce Gelirin Şahsi Hesaba Gelmesi

Bence en dikkat edilmesi gereken konu bu.

MASAK açısından değil, esas olarak gelir vergisi ve ticari kazanç açısından risk oluşur.

Sürekli şekilde:

• SaaS satışı yapmak,
  • reklam vermek,
  • düzenli gelir elde etmek
genellikle ticari faaliyet olarak değerlendirilir.

Vergi idaresi;

• "Henüz çok kazanmadım."
  • "Belli bir limite ulaşmadım."
gerekçelerini her zaman kabul etmek zorunda değildir.

Türkiye'de "şirket kurmadan şu ciroya kadar serbesttir" şeklinde genel bir istisna bulunmamaktadır.

Dolayısıyla düzenli SaaS satışı başlayacaksa ileride vergi incelemesinde geçmiş dönem açısından değerlendirme yapılması ihtimali vardır.

5. Şirket Kurulduktan Sonra Fatura Nasıl Kesilir?

Merchant of Record modelinde tipik akış şöyledir:

• Paddle müşteriye satış faturası keser.
  • Paddle komisyonunu düşer.
  • Size kalan tutarı öder.
  • Siz Paddle'a fatura kesersiniz (hizmet bedeli için).
Yani genellikle:

SIZ = PADDLE

şeklinde fatura düzenlenir.

Son kullanıcıya siz fatura kesmezsiniz.

Kesilecek tutar ve açıklama ise Paddle sözleşmesi ile muhasebe uygulamanıza göre belirlenir.

6. Faturada Paddle İsminin Yazması Sorun Olur mu?

Hayır.

Merchant of Record modelinin mantığı zaten budur.

Müşteri hukuken Paddle'dan satın almış olur.

Ürününüzün marka ismi faturada açıklama kısmında yer alabilir ancak satıcı olarak Paddle görünmesi normaldir.

Bu;

• Paddle,
  • Lemon Squeezy,
  • FastSpring,
  • Digital River

gibi MoR sağlayıcılarında yaygın uygulamadır.

7. Paddle Vergiyi Yanlış Hesaplarsa Sizin Sorumluluğunuz Var mı?

Genel olarak Merchant of Record modelinin en büyük avantajı budur.

Satıcı Paddle olduğu için;

• satış vergileri,
  • VAT, (KDV)
  • çoğu ülkedeki tüketim vergileri

öncelikle Paddle'ın sorumluluğundadır.

Bu yüzden MoR kullanılır.

Ancak bu;

• sizin Türkiye'deki gelir vergisi yükümlülüklerinizi,
  • kurumlar vergisini,
  • kendi muhasebenizi

ortadan kaldırmaz.

Ayrıca sözleşmede geliştiricinin yanlış bilgi vermesinden kaynaklanan durumlar için sorumluluk hükümleri bulunabilir. Bu nedenle Paddle ile yaptığınız sözleşmenin ilgili maddelerini incelemek önemlidir.

Genel değerlendirme

Bence planınızın teknik kısmı doğru.

Paddle kullanarak;

• ödeme altyapısı,
  • dünya genelinde KDV/VAT,
  • faturalandırma,
  • refund süreçleri

önemli ölçüde Paddle tarafından yönetilir.

Ancak en büyük risk noktası şirket kurmadan düzenli SaaS satışı yapmaya başlamanızdır.

Türkiye'de "şu kadar ciroya kadar şirket kurmadan SaaS satabilirsiniz" şeklinde genel bir yasal eşik bulunmamaktadır. Düzenli ve kazanç sağlama amacı taşıyan faaliyetler, düşük ciroda dahi ticari faaliyet olarak değerlendirilebilir. Bu nedenle sadece Bağ-Kur maliyetlerini ertelemek amacıyla uzun süre şirket kurmadan satış yapmak, ileride vergi yönünden risk doğurabilir.

Eğer hedefiniz yalnızca ürünü doğrulamak (MVP) ise, birçok geliştirici satış yerine bekleme listesi oluşturma, ücretsiz beta veya davet sistemiyle ilerleyip ilk düzenli ticari satışlardan önce şirketleşmeyi tercih ediyor. Bu yaklaşım, vergi açısından daha düşük riskli bir yol olabilir.