Sadece Vergi Mevzuatı kalanlar buraya

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan KENAN52
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Sadece Vergi Mevzuatı kalanlar buraya

Son sınavda, 6183 AATUHK'ten soru gelmedi. Ben gelmesini yine beklemiyorum. Sizce soru gelebilir mi ?

Ayrıca, KV'den Transfer Fiyatlandırması, KDV'den hizmet sayılan haller veya indirilemeyecek-indirilecek KDV konularına GV'den uygulama olarak SMK ve GMSİ ile ilgili karışık GV beyanname hazırlatma tarzı soru gelebilir. Ancak her MART sınavında adayların doğal olarak beklediği karışık GV beyanname hazırlatma uygulama sorusunun gelmeyerek süpriz de yapılabilir. Hazırlıklı olmakta fayda var.

Gerçi Son 3 yılın MART sınavlarında çıkan uygulama sorularına baktığımda,

2008/1 sınavında VUK cezalarla ilgili
2009/1 GV Beyanname
2010/1 GV Beyanname,

soruları gelmiş.Sonuç olarak mart ayındaki sınavda genellikle GV ile ilgili bir uygulama sorusu sorulması olası görülüyor. Ancak geçtiğimiz Aralık/2010 sınavının kolay bir sınav olduğu ve bu sınavın biraz çetin olabileceği varsayımı altında bu sınavda uygulama olarak GV'den soru gelmemesi de ihtimal dahilinde. Hatta bence gelmeme ihtimali gelme ihtimaliyle eşit. Bu sebepten ötürü, KV da en nihatinde 1 ay sonra verilecek ve o da bu döneme rastlıyor ve güncel sayılabilir. O yüzden bence transfer fiyatlandırması, dar mükelleflerin ana merkeze kazanç aktarımlarıyla, Kontrol Edilen Yabancı Kurum kazancı, Örtülü Kazanç konularıyla ilgili bir uygulama sorusu da beklenebilir, diye düşünüyorum.

beni korkutan aralık sınavının biraz da olsa kolay olması.. bu sınavda baya kasabilirler .. ikincisi amme alacaklarından soru gelebilir ... geriye bakıldığında ... bir sınav gelmemişse ikinci sınav kesin gelmiş .. biraz bakmakta yarar var :(( ... gerçi hangisine bakcaz şaşırmış durumdayım ...

Bence vergiden geçmek biraz da şans meselesi. Tabi öle kolay değil. Yani elinizden geldiği kadar çalıştıktan sonra, hani bir maliyet muhasebesine veya finansala verdiğiniz emek ve zamanın biraz fazlasını vergiye verdikten sonra şansımız varsa geçebilir diye düşünüyorum. Çünkü konu sayısı çok aşırı fazla. Ama gelen soru sayısı uygulama hariç 3 adet.

vergi deniz derya finansal muh ve vergiden gireceğim malesef çalış çalış bıtmıyor:)

bakalım sınavda hangısı tutacak ;D
5 soru tahmınde bulanayım
1) transfer fiyatlandırması yada örtülü kazanç dağıtımı ve hesaplanması
2) muhlet verme vergi alacağaıonı ortadan kaldıran haller tarhiyat türleri
3)kdv istisna-indirilebılen -indirilemeyen matrah
4)kurumlar vergisinde indirilebilecek-indirilemeyecek - müklefler
5)yuırt dışı iştirak kazançları ıstısnası yada gayrı menkul satış istisnası

daha yazmıyayım

eğer yazdığın bu sorular çıkarsa en az 90 alırım :)) ... keşke bu sorular çıksa :((

farzedin ki bu sorular çıktı cevapları yazınız bakalım 90 alabilecekmisiniz:))

Evet öyle de bir durum var. Hani yazmaya kalksak, sanki hiç bir şey yazamıayakmışız gibi geliyor. Bu vergi nasıl bir ders yahu. Defalarca okumama rağmen sanki, 6-8 maddeli kanundan yaz deseler, en fazla 3-4 tanesni yazıyorum geri kalanları karışıyor. Bir de yazmak zor geliyor.

Ama bu ders galiba sürekli yazmadan geçilmez. Sürekli ve periyodik tekrar ve kanun maddelerini yazarak çalışılması gerekiyor.

Arakadaşar, GV 265 Seri nolu TEbliğ'e göre, Ar-ge faaliyetlerinde çalışanların ücretlerine uygulanacak AGİ tutarına mahsup yapıldıktan sonra kalan gv tutarınıa uygulanacak olan %90 ve %80 lik terkin edilen tutara dikkat.

AGİ ile ilgili bir soru gelirse, önemli bir ayrıntı.

ayrıntı için tşk ancak neler yokkii
ne ayrıntılar barındırı bağrında vergi mevzuatı agiden sonrakı arge çalışanına %80 %90 terkıni nekı

ahmet ve eşi ayşe ,abisin evinde oturuyor bu da yetmzmış gibi ayşenın abısıde yazlığını onlara oturmları için tahsıs ediyor bu eşlerin emsal kira istisnasına ilişkin durumu nedir... çıkmaz çıkmaz ama ya çkarsa 2010/2 istısna çıkmıştı
başka bir ornek

avukat mehmet abc. ltf nın davsına bakması sonucu 10000 tl brut ücret elde etmiştir ayrıca ilgili falıyetı sonucu 20000 tl smk elde etmiştir bu arada mevzuattaki gelişmeleri takıp etme adına abone aolduğu yayınlar için 2000 tl ödeme yapmıştır kulandığı evi hukuk burosu olarakta kulanmakta olup evın yıllık kira bedeli 5000 tl dir ısıtma ve aydınlatmaya odediği tutar 3000 tl dir avukat ahmedin vergi matrahını hesaplayınız.

devamı gelecek ..

ahmet bey ayşe hanımla evlıdir birde çocukları vardır eşi ev hanımdır ahmet bey beyın vergi matrahından düşülecek agi tutarını yazınz.?

2011 yılı asgari ücret tutarı: 796,50 TL

Bence 6183ten soru gelicek zaten digerlerine gore konusu az bakmakta fayda var KDV ve Kurumlara da mutlaka bakılması gerekiyor bu kanunlarda heryerden çıkabilir soru zaten çıkmış sorulara bakıyorum bunlardan mutlaka birer soru gelmiş vergi usulden de mutlaka soru geliyor etti uç soru bı soru da yapmayayım eksik kalsın yani sozel soruları yapıp sayısal yapmasam gecerim inşallah bide akılda kalsalar ;((((

Sorunda o zaten heryerden gelebilir... insanın aklı karışıyor :((

buka ' Alıntı:
ayrıntı için tşk ancak neler yokkii
ne ayrıntılar barındırı bağrında vergi mevzuatı agiden sonrakı arge çalışanına %80 %90 terkıni nekı

ahmet ve eşi ayşe ,abisin evinde oturuyor bu da yetmzmış gibi ayşenın abısıde yazlığını onlara oturmları için tahsıs ediyor bu eşlerin emsal kira istisnasına ilişkin durumu nedir... çıkmaz çıkmaz ama ya çkarsa 2010/2 istısna çıkmıştı
başka bir ornek

avukat mehmet abc. ltf nın davsına bakması sonucu 10000 tl brut ücret elde etmiştir ayrıca ilgili falıyetı sonucu 20000 tl smk elde etmiştir bu arada mevzuattaki gelişmeleri takıp etme adına abone aolduğu yayınlar için 2000 tl ödeme yapmıştır kulandığı evi hukuk burosu olarakta kulanmakta olup evın yıllık kira bedeli 5000 tl dir ısıtma ve aydınlatmaya odediği tutar 3000 tl dir avukat ahmedin vergi matrahını hesaplayınız.

devamı gelecek ..

ahmet bey ayşe hanımla evlıdir birde çocukları vardır eşi ev hanımdır ahmet bey beyın vergi matrahından düşülecek agi tutarını yazınz.?

2011 yılı asgari ücret tutarı: 796,50 TL

vaka1 de emsal kira bedel sadece ikinci ev için hesaplanacaktır

vaka2

gelirler=30000
giderler=2000+5000+(3000)/2=8500
vergi matrahı:30000-8500:21500
burada avukat bey ev kirasının tamamını ıstma ve aydınlatmanın yarısını ındırım konusu yapabılcektir. ödeyeceği vergi miktarı hesaplanacak vergıden stopaj yolula kesılen vergıler düşülecektir

vaka3

ahmet bey%50 çalışmayan eşi %10 çocuğu için %7.5 ---------agi indirm oranı %75
asgari geçim inririm tutarı:796.50x0,75=597.375
mahsup edilecek vergi miktarı:89.60625
mahsup edilecek yıllık gelir vergisi:1075.275 şeklindeo olacaktır

Vergiden gerçekten mevzuatik terimleri kullanmak çok önemli artı. Her GVK yerine üşenmeyip 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu, VUK Yerine 213 sayılı...., Amme yerine 6183 sayılı v.s.v.s. silmek yerine, terkin etmek, düşmek yerine mahsup, erteleme yerine tecil, taşıt yerine binek otomobil, almak yerine tebliğ, vergi iadesi yerine AGİ, İhracaat yerine 3065 sayılı KDVK nunun 11.maddesine göre yapılan teslim veya hizmet diyerek lafa girin :) Konuya az da olsa vakıf olduğunuzu belli edin komisyonun (özellikle son 3 dönem) notu gerçekten bol. Dikkat ederseniz Vergi dersi ile ilgili siz konuyu açana dek neredeyse konu bile yoktu. Şimdi son trend Finansal Muhasebe. Finansal muhasebe in, Vergi out. :) Hepinize kolay gelsin. İyi çalışmalar.

arkadaşlar özellikle vergi dersi için söylüyorum.vergi benim belalımdı Ankara odasının ses kayıtları elime geçmişti bir kere dinledim sadece, sınavda tamamen burda anlatılan konular çıkıyor.ve mükemmel anlatıyor (sanırım eray mercan).
size tavsiyem ses kayıtlarından kesin çalışın.örneğin geçen sınavda gelen yıllara sari inşaat maliyet sorusunu ben burdan yapmıştım.Ses kayıtları ile ilgili bi başlık var sitede.oradan indirin ve dinleyin.