fonradar

Şahıs Bilanço Defterinde Bankadan Ödenen Bağkur Primleri Muhasebe Kaydı

Tahsin Kurt

Fenomen Üye
Platin Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
9,714
Konum
İstanbul
Arkadaşlar selamlar
Malumunuz üzere ödenen bağkur primleri beyanname üzerinde gösterilmek suretiyle indirimlere alınabilmektedir.
Bu bağlamda soracağım soruya zemin hazırlamak sebebiyle serbest meslek erbaplarına yönelik verilmiş bir özelgeden aşağıda kısa bir alıntı yapmak isterim.
....
"Sosyal güvenlik (Bağ-Kur) primlerinin, önceki üçer aylık dönemlerde ödenenler de dahil edilerek kümülatif olarak geçici vergiye ilişkin kazancın tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır. Ancak, geçici verginin tespitinde indirim konusu yapılan prim tutarları toplamının beyanname üzerinden mahsup edilmek üzere serbest meslek kazancı defterinin hasılat bölümüne kaydedileceği tabiidir."

Şimdi özelgede bahsedilen bu cümleyi bir kenarda tutarak soruma geçeyim.
Ticari kazanca tabi 1.sınıf bilanço mükellefi, aylık bağkur primlerini resmi banka hesabından ödemektedir.Banka çıkışı resmi hesaptan olduğundan muhasebe kaydını;
vergi resim harçlar (B)
Bankalar (A)
şeklinde muhasebeleştirmekteyim.
Hem giderler içinde yer alması,hemde beyanname üzerinden indirim konusu yapılması sonucunda mükerrer gider indirimini önlemek adına ödenen bu primleri özelgedeki "hasılat bölümüne kaydedileceği" cümlesinden hareketle diğer gelir hesaplarında da (649) göstermek niyetindeyim.Buradaki amacım gelir ve giderin birbirini götürmesi ve sonuçta beyanname üzerindeki indirimin kalması düşüncesidir.Ayrıca banka hareketleri de bu şekilde gerçeği yansıtmış olacaktır.
Ancak malumunuz çift taraflı kayıt sistemi gereği 649'a karşılık gelecek hesap konusunda tereddüt yaşamaktayım.Yani bunun karşılığında hangi hesabı kullanmam gerektiğinden emin değilim.
Bu aşamadaki sorularım şunlar:
1- Deftere banka çıkışlı bağkur primlerini gider kaydettiğimde karşılığında gelir kaydetme düşüncem doğru mudur?
2- Doğru ise Gelir hesabının karşılığında hangi hesabı kullanmam gerekecektir?
3- Primleri Deftere gider kaydediyorsam,bu şekilde kalsa ve beyanname üzerindeki bağkur indirimleri satırında ayrıca göstermesem usulsüz işlem yapmış olur muyum? (bana göre usulsüz olur)

Bu konuda yorumlarınızı rica ediyorum.
Teşekkür ederim.
 
Son düzenleme:
Bağkur primleri işletmenin faaliyet giderlerinden sayılmayıp beyanname üzerinde indirim kapsamında değerlendirildiği için; "vergi resim harçlar (B)" yerine 131 hesaba hemen ya da daha sonra tahsil edilmesi şartıyla borç olarak kaydetmeniz en uygunudur.
 
Üst