fonradar

Şahış Firması Binek Aracı Satarsa (defter beyanda)

SinanN

Katkı Sunan Üye
Üyelik
29 Ara 2005
Mesajlar
155
Konum
İstanbul
Merhaba Sayın üstadlarım;

Bir mükellefim, defter beyana tabi.. Şahsi aracını işinde kullanıyordu. araçla ilgili masraflarını gider olarak gösteriyorduk. (mükellefiyetini 2019 yılında açtı.) şimdi aracını satıyor. Ben şimdi , aracı hususi araç olduğu için %1 den fatura kestireceğim . Ama defter beyana aracın alış kaydını yapmadık. Aracını mükellefiyet açılmadan önce almıştı. (2017 yılında ) . kaydı olmadığından dolayı amortisman filan da ayırmadım. sadece genel masraflarını (benzin-bakım ) işledim.

bu aracın çıkış kaydını defter beyanda nasıl yapacağım. ? bununla ilgili yol yöntem nedir.?
Aracın alış kaydını yapmadan sadece faturadaki kdv yi İlave edilecek kdv de göstersek yeterli olur mu?

Cevaplar için teşekkür ederim.
 
Öncelikle olması gereken şöyle olmalıydı: Aracı gider pusulası ile işletme defterinizin envanterine kayıt edip bununla ilgili gider kayıtlarını (Amortisman, Bakım, Yakıt v.b.) düzenlemeniz gerekirdi.
Siz aracı envantere kayıt etmediğinizden yapılan giderleri de işlememeniz gerekirdi.
Dolayısı ile aracı envantere kayıt etmediğinizden ötürü fatura düzenlemeniz gerekmez. Olmayan bir şeyi çıkış yapamazsınız.
 
Sayın Urum ; aracı 2017 yılında aldı. Araç noter satışı kağıdı yok. kaça aldığı tam net değil. Ayrıca Sahış firması 2019 yılında kuruldu. Gider pusulası ile nasıl alacaktım ki.? ortada satış sözleşmesi belgesi yok. Ondan dolayı da düzenlemedim. Ama vergi dairesine "aracı işyerimde kullanmak üzere" adı altında dilekçe verdim.
 
Merhaba
Öncelikle interaktif vergi dairesi içerisinde "mevcut araç bilgilerim" adımından aracın daire kayıtlarında görünüp görünmediğine bakın.Görünüyorsa sıkıntı yok.Ancak görünmüyorsa verdiğiniz dilekçe işleme alınmamış demektir,o zaman bir sıkıntı yaşanabilir.
Eğer araç İVD sisteminde görünüyorsa, önce aracınızın dilekçeyi ilk verdiğiniz tarihte yani aktifte kullanmaya başladığınız tarihteki kasko değer listesinden değerini belirleyin.Sonra 1 ocak 2020 itibariyle defter beyandan aktfleştirme adımından aracı aktife alın.Sonra satış sözleşmesine istinaden aracın faturasını düzenleyin satış ve kar-zarar kaydını yapın.
Aracı aktifleştirirken 1 ocak 2020 tarihli kasko değer rakamını baz almayın.Çünkü bu tarihte değeri artmış olabilir ve geç aktifleştirmeden ötürü satış anında oluşabilecek satış kâr'ının düşük çıkmasına sebep olabilirsiniz.Bence en doğru yolun, o tarihteki değeriyle kayda alınmış olmasıdır.
Başkada bir seçenek aklıma gelmiyor.
 
Üst