fonradar

Şahıs Firması Kira Geliri

Day-Dream

Tanınmış Üye
Üyelik
16 Ağu 2012
Mesajlar
1,862
Konum
İstanbul
Merhaba

Şahıs firmasının kira geliri ve kira gideri var. Oturduğu evin kira giderini gelir vergisi beyannamesinde indirim konusu yapabilir miyiz. ?

Teşekkür ederim
 
Oturduğu evin kira giderini gelir vergisi beyannamesinde indirim konusu yapamaz. Soyleki sen beyannameyi doldurdugun zaman ticari kazanc kismini dolduracaksin sonra beyannamenin gayrimenkul sermaye iradi beyani bolumune gececeksin orada goturu veya gercek gider yontemini sececeksin. ( bu yontemi secerken 2 yillik sureye dikkat et) ve hesaplamani ona gore yapacaksin,

Ayrica

Gayrimenkul sermaye iratlarında;
• Ticari, zirai veya mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanlar,
• 6.600 TL’nin üzerinde konut kira geliri elde edenlerden, beyanı gerekip gerekmediğine bakılmaksızın ayrı ayrı veya birlikte elde ettiği ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarının gayri safi tutarları toplamı Gelir Vergisi Kanunu’nun 103’üncü maddesinde yer alan üçüncü gelir diliminin ücretler için geçerli olan 2020 yılı için 180.000 TL’lik tutarı aşanlar, 6.600 TL’lik istisnadan yararlanamazlar.
 
Ustad düşülemediğine emin misiniz? YGV de gider türleri arasında "Sahibi olduğu konutu kiraya verenlerin oturdukları konut kira bedeli" bulunmakta. Yalnız en fazla elde ettikleri kira geliri kadar düşülebilir, diğer kazançlarından düşülemez.
 
Ferhat ağabey çok teşekkür ederim. Ozan bey'in dediği madde o zaman sadece tek gmsi verenlerde mi oluyor ?

Saygılarımla
 
Ustad düşülemediğine emin misiniz? YGV de gider türleri arasında "Sahibi olduğu konutu kiraya verenlerin oturdukları konut kira bedeli" bulunmakta. Yalnız en fazla elde ettikleri kira geliri kadar düşülebilir, diğer kazançlarından düşülemez.
Sevgili KOzan

"Sahibi olduğu konutu kiraya verenlerin oturdukları konut kira bedeli" bu gideri ancak GMSI beyan ederken Gercek Gider Yontemini sectigin zaman dusersin.
 
Ustad, anladığım kadarıyla ticari kazanç, serbest meslek kazancı elde edenler bu gideri kullanamaz diyorsunuz.
Mesela istanbul ymo tarafından açıklanan bir örnek;

https://www.istanbulymmo.org.tr/Data/Platform/2018_MART_12.pdf (sf. 49)

Hamit Bey’in 5 aylık toplam 10.000 TL konut kirası geliri ve 30.000 TL serbest meslek kazancı vardır. Buna karşılık, oturmakta olduğu konut için 1 yılda 25.000 TL kira ödemiştir. Gerçek gider usulünü seçmiştir.

Safi iradın tespiti:
Açıklama:
Ödenen kira, gider fazlası sayılmayan gider olduğundan, zarar doğmaz, diğer gelirlerden mahsup edilemez ve devredilemez.

GELİRİN TÜRÜ TUTARLAR
Konut Kirası (5 aylık) 10.000 TL
Ödenen Kira (12 aylık) 25.000 TL
Zarar 0 TL
Beyan Edilen Gelir TL Serbest Meslek Kazancı 30.000 TL
İndirimler 0 TL
MATRAH 30.000 TL

Eğer atladığım veya yanlış yorumladığım bir nokta varsa belirtirseniz sevinirim.
 

Benzer konular

Üst