fonradar

Şahıs firması kurulumu hakkında soru

Üyelik
24 Tem 2013
Mesajlar
1
Konum
İstanbul
Merhabalar, şahıs firması kurulmasıyla ilgili neredeyse tüm ayrıntıları biliyorum ancak temeldeki bir problem hakkında cevap bulamadım. Bir muhasebeci arkadaşa yöneleceğim sorumun cevabını bulursam.

1-İstanbulda iş yapıyorum ancak ikametim antalyada, kuracağım şahıs firmasını istanbulda kirada oturan bir arkadaşımın odasını kiralayarak yapabilir miyim? Bu durumda kira sözleşmesini evsahibiyle mi yapmak zorundayım, yoksa arkadaşımla aramda sözleşmeyi yapabilir miyim?
2-Kuruluş aşamasında istenen ikametgah gibi belgeleri doğal olarak ikamet ettiğim Antalya'ya gidip almak zorunda mıyım?
3- İstanbul'da iş yapıyor olsam da firmayı Antalya'da kurmam daha sonra işlerin yürütülmesi açısından bir zorluk çıkarır mı?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
 
Selamlar
Tabiki ister Antalya'da ister İstanbul'da firma açmanız mümkün.
1- Eğer faaliyet alanınız homeofis ticaret yapmaya müsaitse, tabiki evide işyeri adresi olarak göstermek mümkün.Fakat önce ev sahibinden ve gerekirse diğer apartman sakinlerinden muvafakat almak gerekecektir.Ev sahibi izin verdiği ölçüde,kiralama işleminide ev sahibi ile yapacaksınız ve adına stopaj ödeyeceksiniz.Yani arkadaşınızla sözleşme düzenlemeniz pek mümkün görünmüyor.Ev sahibi izin verirse düzenleyebilirsiniz elbette.Bu defa da stopajı arkadaşınız adına ödeyeceksiniz.Sonuçta her şey ev sahibi ile görüşmenize bağlı.
2- İşi nerede kuruyor olursanız olun,resmi ikametgahınız neredeyse,oradan alacaksınız.
3- İşin başında olduğunuz sürece,işyeri açık olduğu sürece ve maliye idaresi size ulaşabildiği sürece,istediğiniz şehirde işyerini açabilirsiniz.Fakat sürekli İstanbul'da bulunuyor fakat firmayı Antalya'da açıyorsanız,haliyle firmada birini bulundurmanız icab edecektir.Nitekim maliye ve diğer devlet kurumlarının olası denetimlerinde kendilerine bir muhatap kılmanız gerekecektir.Adres olarak sürekli kapalı duran bir işyerinin ileride başınıza iş açacağı da kaçınılmazdır.Tavsiyem siz nerede iseniz firmanında orada açılmasıdır.
Ayrıca şayet Antalya'da işyerini açmayı düşünürseniz,sizi bir meslektaşıma da yönlendirebilirim.
Saygılar
 
Üst